Waternavel

Waternavel

Gisteren zijn we begonnen met waternavel in onze vijvers te introduceren.

Waternavel is een extreem woekerende plantensoort! Komt van oorsprong voor in voedselarm water in het Zuid-Amerikaanse oerwoud. In Nederland is het meeste water zeer voedselrijk. Daardoor kan de plant zich razendsnel verspreiden. Met glimmend blad, diameter van 4-10 cm, dat aan de rand gekarteld is, en op vijf plaatsen dieper is ingesneden. Een van die insnijdingen gaat tot aan de bladsteel en staat vaak iets open waardoor het goed zichtbaar is. De andere vier insnijdingen lijken als met een schaar ingeknipt tot halverwege de bladsteel en vallen vaak nauwelijks op; ze eindigen meestal met een afronding waardoor een klein gaatje zichtbaar is (zoals bij een kroontjespen) De jonge en nog kleine blaadjes drijven op het wateroppervlak, terwijl de grotere exemplaren wel 10-30 cm boven 't water uitsteken.

meer bijzonderheden

Uit Midden-Amerika afkomstig en geroemd om z'n waterzuiverende vermogen. Door zijn enorme groeikracht worden zelfs zware metalen (worden in de plant opgeslagen) uit 't water verwijderd, daarom wordt deze plant gebruikt in waterzuiveringsinstallaties. Wegens extreem woekeren mag de Gewone Waternavel in Nederland niet meer verkocht worden!

Hydrocotyle natans is volgens de een 'n oeverplant maar volgens de ander een zuurstofplant.

kenmerken

Laag, kruipend plantje. Snel woekerende soort waarvan de blaadjes als parapluutjes op hun bladsteeltjes staan, tot zeker 10 cm boven het wateroppervlak. Beroemd om z'n waterzuiverende eigenschappen en voor het verwijderen van zware metalen.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml