When a dream comes true

When a dream comes trueAls je gans je leven naar het momentum zoekt dat Ben vandaag heeft meegemaakt, dan is het inderdaad When a dream come true.

Zij het niet uit de tategoibakken, toch wel uit de betere tosai van de gangbare bloedlijnen, en wel van onze favorieten, namelijk Mako en Momoko en Shiro.

We kunnen een aantal koi scheppen en zeggen: dit zijn nu de High Quality koi van deze bloedlijnen en ze te koop aanbieden. Fout...wij hebben uren nodig om uit bijna 1000 tosai, 28 koi te selecteren die voldoen aan onze interkoi normen. Het is niet de kunst om even naar Japan te komen en een aantal koi te kiezen, neen, het is juist de kunst om uit goede koi, de beste tosai te halen. De resultaten die we tot nogtoe behaald hebben zijn tot hiertoe voldoende geweest, maar kunnen nog steeds verbeteren.

Hoe selecteren wij onze tosai:
Allereerst wordt er gekeken naar de betere body's tussen de krioelende koilijfjes. Daarna wordt direct gekeken naar de uitstraling van de huidkwaliteit of deze fris is of zuiver. Heel belangrijk is dan we niet de eendagsvliegen kiezen. Wij kiezen niet de koi met de felle kleuren die nu erg mooi zijn, maar juist de koi die wat zachter van kleur zijn en in de toekomst kunnen verbeteren en langzaam naar hun top zullen gaan over de jaren. In het geval van kohaku kijken we vooral naar het zachtere evenwichtige en egale beni, waar het kiwa en sashi naar behoren moet voldoen. Bij showa en sanke is uiteraard het onderhuids opkomen van het sumi een zeer belangrijke faktor. Ook het opkomen van een enkele spot sumi, kan al heel duidelijk laten zien, wat het sumi in de toekomst zou kunnen worden. En last but not least is dat de koi die we willen selecteren voldoet aan alle normen die een koi af maken: de vinnen moeten in orde zijn, de ogen moeten goed staan en de koi mag absoluut geen kleine afwijking geven in de body. Iedere kleine afwijking kan leiden tot een teleurstelling. Ik persoonlijk heb al veel mensen naar koi zien kijken en ze selecteren, maar ik heb slechts weinigen gezien die de juiste koi op het juiste moment naar boven kunnen halen, zodat ik kan vervallen in ooh's en aahs's, en waarom heb ik dit nu niet gezien.

28 koi van deze selectie zullen nu naar Arendonk komen, en wij maken ons sterk dat deze koi goed zullen ontwikkelen. Het zullen geen superkoi worden, want dat is niet mogelijk uit een selectie zoals deze, maar ze zullen heel veel duurdere koi kunnen verslaan in de toekomst. Wel heb ik Daisuke 3 koi laten kiezen die als "kashira" kunnen bestempeld worden, een kohaku, een sanke en een showa. Ik was blij dat Daisuke deze showa ook koos, want persoonlijk deed me deze veel denken aan de babychampion anno 2007..

Hierna zijn we met Daisuke naar de showtent gereden waar de koi in een bowl klaarstonden. Hier ga ik weinig of niets over zeggen, want hier komen we superlatieven te kort. Ik zal ze even in totaliteit beoordelen: adembenemend, en de rest vul je zelf maar in. Ik geef je wel de goede raad om een zonnebril op te zetten, anders gaan je ogen pijn doen van al dat moois. Ik ben trots om dit aan jullie te kunnen laten zien. De ontvangst, het eten, de sfeer, de presentatie kent zijn weerga niet, en er zijn weinig kwekers die zoveel respect opbrengen voor hun klanten. Je bent geen nummer die koi gekocht heeft, neen, je bent een mens. We hebben vandaag nog de discussie gehad waarom Momotaro koi zo interessant zijn, en we kwamen tot een heel interessante conclusie, en die werd gedeeld door veel mensen. De meeste kwekers selecteren hun koi zo streng dat alle hele goede koi onder hun controle zijn. Momotaro durft bij een beetje twijfel of wanneer hij goed gezind is, al eens een koi van hoge kwaliteit tussen de mindere goden zetten. Hij gunt het aan de mensen om dat lot uit de loterij ook eens te winnen.

Na de show eindelijk wat rust en onstspanning. Dat heeft ons even goed gedaan, terwijl ik al wel enkele uren op mijn computer zit om jullie hetzelfde dankbare gevoel te kunnen geven.

Genieten is de boodschap, en niet alleen genieten, maar wel met volle teugen genieten...
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
Momotaro koishow 2009
]Momotaro koishow 2009

Meer afbeeldingen

Reacties

13 reacties tot nog toe

Mooie jas heb je aan Ben! Zijn die ook te koop :-)
Het was inderdaad fantastisch vandaag! Superlatieven te kort....

Ton on 17/11/2009 15:28

Nog even het nieuws via de reacties aanvullen:
Ik weet dat er nog foto's van koi moeten gebowld en gefilmd worden. Ik ben me hiervan terdage bewust. Het probleem is dat er de dagen dat ik hier ben, een show en een veiling is. Ik heb tot hiertoe bekomen dat ik morgen na de show nog enkele mensen ter beschikking krijg om de overige koi te bowlen om te filmen, maar ik weet dat dit geen garantie is. Het hangt van de stemming af. Ik beloof je dat ik alles in het werk stel om dit alsnog te doen.

Ik hoop dat je het me vergeeft als het me niet lukt....

luc on 17/11/2009 16:20

Zo zeg... 28 koi selecteren uit bijna 1000 stuks! Da's een marathon!
Ik ben heel benieuwd naar het 'grut', zeker als ze van uitleg worden voorzien.

De koi op de show zijn inderdaad oogverblindend. Wat zitten daar plaatjes van koi tussen zeg...

En dan de vier sanke die vandaag zijn aangekocht.... zucht... Ik heb al een favoriet. Maar dit keer uitsluitend op patroon, want in kwaliteit zit geen verschil. Ook wel eens lekker, als de selectie op bouw al is gedaan en je alleen nog maar naar het 'plaatje' hoeft te te kijken.

Rini's filmaspiraties stijgen naar grotere hoogte begrijp ik? ;-) Ben heel benieuwd wat er met dat beeldmateriaal allemaal nog gaat gebeuren in de toekomst!

Wederom dank voor het laten meegenieten! Welterusten voor nu en hopelijk kun je morgen dat voor elkaar krijgen wat je nog hoopt te doen!

Groetjes,

Noëlle on 17/11/2009 16:52

hoi luc en de rest,

alweer een pracht reportage petje af hoor!!!!!
en kijk die ben eens ingespannen kijken naar al die pracht tossai
zeer benieuwd wat het allemaal presies geworden is

groetjes michel

michel on 17/11/2009 18:03

Luc,prachtig weer allemaal!
Moet een bijzondere dag zijn geweest.
Wat een kwaliteit die daar zwom!
Toch een beetje jaloers......

gr.Jack

Jack on 17/11/2009 19:00

haha Luc dat is inderdaad een geweldige showa ;-)
ik kan er geen genoeg van krijgen van die filmpjes...

remco on 17/11/2009 19:18

wow wat een reis kei mooie fotos luc je staat er niet veel op maar je straalt ik zie dat je geniet nog veel plezier allemaal

ann on 17/11/2009 21:29

Hallo Luc, dit is echt genieten wat een bijzonder mooie koi.
bedankt voor alle moeite die je doet om ons te laten meegenieten van deze uitzonderlijke kwaliteits koi.
heel heel bijzonder.

Geerard on 17/11/2009 22:50

Partij hele mooie tosai uitgekozen Ben en dat is alles behalve simpel .
Mijne dag kan niet meer stuk ,hier heb ik lang op gewacht .
Ben benieuwd wat er hier volgend jaar gaat rond zwemmen.
Bedankt en de groeten

Marcel on 17/11/2009 22:53

@ Marcel,

Ben blij in uw plaats. Ook voor jou geldt dus: "When a dream comes true".
Maar je staat wel nog voor een uitdaging: uw persoonlijke keuze maken uit een selectie van 28 uit een groep van ca. 1000 stuks. Dan moet je wel het neusje van de zalm hebben meegepikt.
Benieuwd wat er bij jou volgend jaar gaat rondzwemmen? Het antwoord is simpel: gewoonweg zeer hoge Momotaro kwaliteit !

Martin on 17/11/2009 23:03

Ik zou het verdorie nog vergeten te zeggen: naast al die ontzettend mooie gosanke heb ik mijn oog ook laten vallen op de elegante benigoi van foto 34 en kigoi (geen yamabuki, want geen metaalglanslak) van foto 35 en 36. Maar ik vrees dat de prijskaartjes van deze koi onoverkomelijk hoog zullen zijn.
Dan zal ik mij maar tevreden blijven stellen met mijn eigen top gin rin magoi van een gereputeerde kweker uit München.
Begrijpe wie begrijpen kan!

Martin on 18/11/2009 00:03

Erg mooie foto's weer..en wederom een mooi verslag!

@ martin..

die 2 waren mij ook al opgevallen..vooral de huidkwaliteit he ;)
ik moet het maar doen met een ginrin midorigoi uit beieren!

Matthijs on 18/11/2009 08:32

Ik zal heel eerlijk zijn toen ik de 3 sanke uitvergrootte kreeg ik tranen in mijn ogen amai , ook aan het groepje dat ginder vertoefd bedankt voor het mee te laten genieten en het is echt genieten hoor .
Hadden jullie maar meer plaats bij interkoi he haha .grtjs en see you

paul on 18/11/2009 11:04