Yumegoi, droomkoi van Hisashi Hirasawa.

Yumegoi, droomkoi van Hisashi Hirasawa.Gedurende het wachten op enige activiteit van de ouderdieren bij de 'Jinko', de kunstmatige kweek bij Koi die ik gedaan heb tijdens mijn meest recente verblijf in Japan, heb ik genoeg tijd gehad om met Hisashi-san over van alles en nog wat te praten. Dat 'van alles en nog wat' beperkte zich natuurlijk tot de Koi, tsja waar moet je het anders over hebben in het land van de rijzende zon.

Na veel gepraat over en weer, vroeg ik Hisashi-san om zijn Yumekoi te tekenen. Yumekoi betekent letterlijk "droom Koi." Stoor je niet teveel aan het frame van de Koi op de tekening, die heb ik namelijk getekend...

De droomkoi van Marudo is dus een Maruten Sandan Sanke, een driestaps Sanke met een tancho vlek. Ik zal gelijk eens mijn aantekeningen bij de tekening nader toelichten, want dit zal waarschijnlijk wel wat vragen opgeroepen hebben. Het is mijn letterlijke vertaling op de woorden van Hisashi-san. Ik heb het dus zo opgeschreven zoals hij het mij vertelde, maar mijn Japans is nog niet zo denderend dat ik het mooi genuanceerd kan opschrijven. Sommige dingen komen dus botter over dan dat Hisashi-san het daadwerkelijk meent.

Alle vinnen wit, geen tejime. Tejime is slechte kwaliteit, lelijk vies:
Marudo is duidelijk geen fan van tejime (of tejima) in de vinnen. Tejime zijn de zwarte strepen op de vinnen van de Sanke. Dit komt volgens Hisashi-san lelijk over en verstoord de rust van de Koi. In mijn ogen is Tejime wat losstaat van de borstvinaanhechting juist een teken van hoge kwaliteit en stabiel zwart, daarnaast hebben redelijk wat Marudo Sanke Tejime, welke ook erg hoog van kwaliteit zijn. Daarnaast is de enige Grand Champion van Marudo een Sanke geweest met Tejime. Het ideaalbeeld van Marudo is echter een Sanke zonder Tejime. lees verder.....

Copywright Bram Rohaan

Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

Bram, kan je me zeggen of het belangrijk is waar het kata sumi zich bevind, links of rechts ? of heeft dit geen belang.

Johan on 18/10/2009 07:16

Beste Johan,

Wellicht niet naar de naam Bram, luisterend, kan ik toch zeker je vraag beantwoorden. De positie van het Kata Zumi (Sumi op de Schouder) moet niet persé links of persé rechts te zijn. Kata Zumi is het belangrijkste sumipatroon op een sanke, daar zich hier eigenlijk het epicentrum van balans bevind. De essentie is namelijk niet het Kata Sumi, maar de Balans van het Patroon.

In vrijwel alle gevallen is een Sanke die Kata Sumi ontbeert, in disbalans, het zwaartepunt van het zwarte patroon wordt dan namelijk verder naar de achterzijde van de Koi getrokken. Zeker bij Matsunosuke bloed waar we op de achterzijde dan relatief meer sumi zien. En MAtsunosuke bloed is verweven in zeker 80 % van alle Sanke die gekweekt worden. Het maakt of breekt de Koi. Persoonlijk zou ik ook niet snel een Sanke kopen zonder een mooie subtiel geplaatste sumipatch op de schouder.

Hoop dat je er iets aan hebt.

gr,

Tiebo

Tiebo Jacobs on 20/10/2009 01:05