Ze hadden schik.

Ze hadden schik.Zaterdagen zijn dagen waar ik dikwijls naar uitkijk. Als de zon schijnt, liefst iets warmer dan gisteren, dan kan het gezellig zijn.

Als het even kan niet te veel volk, maar juist voldoende, zodat ik iedereen goed kan te woord staan, en voldoende tijd kan vrijmaken. Ik hoop dat het ook zo is, want ik kan dat moeilijk zelf inschatten.

Er is gisteren redelijk wat gebowld, zelfs iets te veel naar mijn zin, maar ik troost mij met de gedachte dat ze slechts één maal per week gebowld worden, en zeg nu zelf, ze moeten maar iets doen voor hun kost nietwaar ?

De meeste vissen hebben de quarantaine periode dan ook goed verteert, en alles zwemt goed rond. Zelfs de minder goed aangekomen koi zijn in goede doen, en de kleine vervelende negatieve puntjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De teller van de op te halen koi staat inmiddels op 54, maar dat is nog altijd een groot aantal koi. De meeste klanten hebben al een datum doorgegeven wanneer ze de koi komen ophalen, wat ik waardeer. Voor diegenen die nog niets hebben laten weten...graag informatie aub.

Eén van de meest populaire showa was de eerste die gebowld werd. Ze was verkocht, maar de respectievelijke eigenaar, wiens naam ik even niet vermeld, omdat ik het gevoel heb dat hij dat niet graag heeft, had zijn zinnen toch gezet op een showa die hij eerder al wou aankopen.

Hij ging terug naar zijn eerste liefde en ik begrijp waarom. Sommige mensen hebben toch verstand van de kwaliteit van koi, en ondanks het feit dat de eerste showa een zeer populaire showa is, die meerdere mensen in hun vijver willen zien zwemmen, is de verkorene kwalitatief gewoon beter. Je moet dan ruimdenkend zijn en zorgen dat de klant tevreden is, door een ruil niet in de weg te staan.

Zijn maatje zocht een tosai die aan zijn eisen voldeed. Nu zijn de jumbo tosai van Taniguchi volledig herstelt op enkele schermutselingen na. Het was dan ook een goede gelegenheid om deze te bowlen en tevens na te kijken. Ze zagen er goed uit, en persoonlijk ben ik zelf zeer tevreden over het resultaat van mijn selectie van verleden jaar. Het is niet niks om een selectie te maken uit visjes van 15 cm, wees daar maar zeker van. Het resultaat schenkt me dan ook veel plezier, ondanks de slechte aankomst van de koi.

1310028-1311004-1310031
1310028-1311004-1310031-1310019-1310029

De sanke trouwens was de keuze van Ben, en die heeft het bijzonder goed gedaan. Ben heeft deze echter ingeruild eerder deze maand tegen een Dainichi showa, waardoor deze terug in de verkoop komt. Wie dus een goede tosai sanke zoekt, moet deze maar eens goed bekijken.

2 Veilingvissen van de laatste veiling waren deze gegarandeerd vrouwelijke showa van Momotaro. De discussie van de laatste jaren, is het een vrouw, is het een man, kwam weer boven, en neemt soms vervelende proporties aan. Ik ga nog éénmaal het verschil uitleggen.

Als het over een vrouwelijke koi gaat heb je als tosai bijna nooit geen zekerheid. Als er op een certificaat vermeld staat dat het "female" is dan heb je een bepaalde zekerheid, maar blijft het nog altijd een aanduiding van de kweker dat hij denkt dat het een vrouwtje is. Staat er echter "guaranteed female" op het certificaat, dan is het 100% zeker dat het een vrouwelijke koi is. Indien achteraf blijkt dat het geen vrouw is, dan wordt deze stante pede omgeruild zonder problemen.

Ik laat normaal altijd certificaten maken van de koi met de aanduiding van hun sexe. Hierop staat duidelijk vermeld of het mannen, vrouwen of gegarandeerde vrouwen zijn. Luister nooit naar iemand die zegt dat het vrouwen of mannen zijn, want de meesten weten er geen knijt van. Het blijft gokwerk, tenzij de sexe wordt bepaald door een echografie.

De enige die ik erken als juiste informatie is de informatie van Daisuke. Er wordt hier geen misterie rond geweven. Het is een man of het is een vrouw of het is een gegarandeerde vrouw. Duidelijker kan het niet.

Maar ik ben nog niet aan het einde van mijn latijn. Ik moest toch nog even de sanke van Jelle controleren of alles in orde was. Tjonge, die groeit met de dag terwijl je er bijstaat. Dit monster van bijna 70 cm moet nog 2 jaar worden ? Ik heb haar gekocht als tosai en ik kan mijn ogen nog altijd niet geloven.

Dit is een sanke uit de Dainichi moeder Rikonen, gekruist met een mannelijke sanke van Dainichi. Dit is ook het ouderset van de tosai van Taniguchi. De andere sanke die er bijzit neem ik mee naar de show denk ik.

Dit is één van die tosai showa die door Stefan werd opgehaald. Hij gaat deze ook inzetten in Arcen als ik het goed begrepen heb. Ben benieuwd...

Een bijzonder interessante tosai is deze tosai van de veiling die onmiddellijk opvalt tussen de anderen. Deze vierstapper pik je er dadelijk uit, maar is helaas enkele centjes duurder dan de anderen. Proef je de toekomst ? Ik wel hoor...Je ziet hier ook nog de mannelijke tosai die 3de is geworden in Japan onlangs.

Nog wat grootheden in de bowl. Theo zocht een showa die voldeet aan zijn verwachtingen. Als je nu geen showa kunt vinden naar je zin, dan houdt het voor mij op, dan klopt er iets niet meer. Ik heb een prachtselectie showa zitten, en ik kijk iedere keer met plezier in de bowl. Als je in het in de vorige bowl niet vind, kijk dan misschien eens in deze bowl. En als je daar dan nog niets in vind, dan zwemmen er in de vijvers nog voldoende rond.

De keuze van Theo viel echter op deze showa van de veiling. Gaat die de 80 halen...? Nee hoor, als je dit lukt, dan krijg je hem gratis van mij. Bekijk een koi van 80 cm eens goed, en wees eens realistisch. Laat je toch niets wijsmaken. Zoveel koi zijn er nog niet van 80 cm hoor, en ik heb ze zwemmen, dus ik weet hoe groot ze zijn.

Een van de mooiste sanke die wegging is deze prachtige sanke uit American Dream. Kwalitatieve top zoals je ze zelden tegenkomt. Ze moet in juli nog 2 jaar worden en is nu al over de 60 cm. Er is maar één ding spijtig aan heel de affaire. Al mijn mooie vissen verdwijnen als sneeuw voor de zon....

Er zit echter nog veel moois hoor...

Tenslotte
De actie met de 10 koi die gepresenteerd werden in het blauwe vat was een dikke sof. Bij deze annuleer ik dan ook deze actie die gepland was voor de maand mei. Blijkbaar vond men deze niet interessant, en het was vrij veel werk om het klaar te maken. Bij deze dus geannulleerd...Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Die Red Tiger male van de veiling die Theo gekocht heeft.... wat een briljante showa blijft dat zeg... filmpje zegt niets over deze vis... It's an awesome showa!

Rest van de vissen ziet er overigens ook weer top uit!

Matthijs on 04/05/2014 10:39

Ik vind het wat , Luc zegt gewoon dat de Showa geen 80 cm word ,
anders heeft Theo hem gratis....
Ik wil dat nog weleens zien eigenlijk , Theo gaat ons vanzelfsprekend zeer goed op de hoogte houden ?!

Als die vijver toch verwarmd is met een lage bezetting en veel % verversing.....

jack on 04/05/2014 11:51

Wat is er nu plezieriger dan praten over koi met medehobbyisten ,weinig denk ik ,en dan nog in het gezelschap van topkoi in mijn ogen .
Er zijn weer doorslaggevende keuzes gemaakt denk ik ;) .grtjs

paul on 04/05/2014 11:54

Volgens mij hadden ze schrik, en absoluut geen schik!

@ De nieuwe eigenaar van de sanke uit American Dream.
Dit is één van de beste en mooiste nisai sanke die ik in Arendonk ooit van heel dichtbij gezien heb. In mijn ogen weinig of niks op aan te merken, op alle showcriteria scoort deze ongetwijfeld zeer hoog.
Een dikke proficiat en veel geluk ermee aan de trotse nieuwe eigenaar.

@ Theo,
Blijkbaar ook terug in uw sas aan het geraken als koihobbyist? Houden zo!

Martin on 04/05/2014 16:01

Nog vergeten te vermelden daarnet: die Taniguchi kindai sanke van Yelle, zo'n "lelijke" eend heb in nu nog nooit gezien :-).
Sorry voor de "belediging" Yelle . . . :-), maar als felle sanke adept mag ik dit wel zeggen denk ik. Niettemin, hoe "lelijk" ook, voor 500 à 1000 EUR zou ik deze wel willen overkopen van jou, kwestie van een beetje meer variatie in mijn vijver te brengen. Als dit geen mooi aanbod is, dan weet ik het ook niet meer :-).

P.S. Yelle, je weet wel hoe je mij moet lezen hé? Anders even navragen bij Luc misschien. Ooit gehoord van een verdoken sollicitatie?

Martin on 04/05/2014 16:36

Nee hoor Martin, we hebben kort geleden kennis gemaakt en je weet ik heb een dikke huid en kan wel wat hebben hoor!
Wat betreft de sanke, ik heb haar nog niet eens in het echt gezien maar hoorde dat ze zelfs tijdens transport is gegroeid. Eerst maar eens afwachten welke kant dat uitgaat. Ze valt in ieder geval op door haar afmeting en "lelijkheid" wat je van andere koi nog niet direct kan zeggen......:-)

Jelle on 05/05/2014 08:09

Jelle, ik mag toch aannemen dat je mijn reactie begrepen had als één groot en wel gemeend compliment aan uw adres.

Een oogverblindend mooie en uiterst bijzondere sanke inderdaad, met een geweldige bouw en huidkwaliteit, fantastisch shiroji en mooi verdeeld lakzwart sumi. Kortom een verschijning om, zeker als sanke adept, onmiddellijk verliefd op te worden; en dat is wat verleden zaterdag, toen ik deze bovenaan zag zwemmen in de binnenbak, met mij ook gebeurd is. Zelden of nooit gezien, zo'n unieke schoonheid!

Rotjaloers ben ik op je . . ., maar desalniettemin een dikke proficiat en veel geluk en vreugde ermee eens ze in uw vijver zal zwemmen.

Martin on 05/05/2014 10:29

Was zeker goed doorgekomen Martin, bedankt voor uw compliment.

Jelle on 05/05/2014 13:41