Zo hebben we ze graag.

Zo hebben we ze graag.Een tipje van de sluier oplichten over de veiling van Sakai.

Zoals iedereen waarschijnlijk weet is er een goede samenwerking met Joachim van T'Viske als het om goede koi van de veiling, of koi van Sakai SFF in het algemeen gaat. Wij steken dit niet onder stoelen of banken, en men moest blij zijn indien er een bepaalde samenwerking is tussen mensen die je voor 99% vertrouwt. Anders dan andere "grootmachten" hebben wij het volste vertrouwen in Joachim wat geresulteert heeft in prachtige koi. De samenwerking is er eentje met respect voor elkaar.

De veiling van Sakai onlangs bracht ons een machtige sanke op, en 2 koi uit de voorafgaande verkopen, dus niet uit de veiling. Dit vertaalt zich gewoonlijk in de prijs, en hoeft niet altijd een vermindering van kwaliteit te zijn. Het zijn keuzes die je maakt. Mensen willen nu eenmaal meedraaien in de molen van de veiling...

Bij Momotaro hebben we geen geluk gehad. Wij hadden geboden op de betere vissen, en hier hebben we niet gescoord. De reden is eenvoudig. Een koi aankopen van 10 000 euro is geen kunst. Een koi verkopen voor dit bedrag incl. transport, winst en BTW is een onmogelijke taak. Misschien kan je er eentje verkopen, maar die markt is aan mij niet besteed.

Laat ons terugkomen op onze koi die we via Joachim aangekocht hebben. Het gaat hier over een geweldige sanke, namelijk Sanke 43 van de veiling, een 69 cm grote Shining Rose sanke. Hoe het komt is mij een raadsel, maar wij komen altijd terug op deze bloedlijn.

Nu zul je je misschien afvragen, waarom deze sanke ?
Heel eenvoudig...hier moet je nog aan werken om ze te krijgen zoals ze zou moeten worden. Een risico ? Natuurlijk is er een risico, anders was er toch geen sikkepit aan. Wij houden niet van afgewerkte koi, die alleen de weg naar beneden kennen, en die helaas zo gauw verkocht worden omdat ze nu mooi zijn.

Ik zet hieronder 3 verschillende beoordelingen onder, door mensen die niet met elkaar gesproken hebben, en die een eigen visie hebben. Daarmee bedoel ik de visie van Joachim van t'Viske die voor ons deze sanke heeft aangekocht, , de beoordeling van Ben, en tenslotte mijn bescheiden oordeel, voor wat het waard is.

Vooraleer je de beoordelingen leest, bekijk dan eerst het filmpje

De boordeling van Ben
Als men een schoolvoorbeeld van een sanke zoekt, dan kom je met deze een heel eind. Om te beginnen zijn body lengte van de kop en de machtige borstvinnen met een mooie staartpartij zijn zeer goed vertegenwoordigd.

Daarna kun je genieten van een perfect kohaku patroon dat nergens onder de laterale lijn komt en ook nog eens een perfecte odome laat zien, alhoewel dit geen must is voor een sanke.

Als je goed kijkt zie je, dat het sumi dat nog grotendeels onderhuids aanwezig is, maar al op de juiste plaatsen zit om door te komen. Zo goed zelfs dat het alleen in het wit aanwezig is en op een aantal plaatsen ook nog eens tegen het rood aanligt, wat toch als een vette plus mag worden aangerekend.

Het rode patroon is mooi egaal van dikte en het kiwa is goed verzorgd. Het sashi is nog minimaal aanwezig maar net voldoende om te kunnen zien dat het beni ook in de diepere lagen vertegenwoordigd is. Voor zo een jonge koi , maar al wel met een respectabele lengte en body is het goed om te zien dat de koi nog een beetje sashi heeft. Dit gecombineerd met het zachte beni, geeft het de koi een aanemelijke kans om nog veel verder uit te groeien met behoud van huidkwaliteit en zelfs te verbeteren, mits goed verzorgd.

Als een sanke alleen maar tsubo sumi heeft of alleen maar kasane sumi of een mengeling van beide, zegt dit absoluut niets over de kwaliteit van de koi maar is het eerder een persoonlijke smaak, hetzelfde geld ook voor het sumi. Sommige sanke hebben veel sumi en andere maar een beetje. Ook hier gaat het weer om smaak en zegt het niet veel over de kwaliteit van de koi .

Veel belangrijker is de kwaliteit van het beni, sumi en shiroji, want dat zegt juist heel veel over de kwaliteit van de koi. Wel is bij deze sanke te zien dat de drie kleuren zo op het lichaam komen te liggen dat het mooi over de gehele koi in evenwicht verdeeld is.

Zo zie je dat met de juiste plaatsing van de kleuren de koi een grote meerwaarde haalt, maar dat het geen enkele garantie geeft om een topkoi te zijn. Het blijft nog steeds zo dat de koi met de meeste pluspunten het hoogst scoort en een mooi patroon alleen nooit voldoende is.

De koi boven beschreven,  heeft van al het goede veel meegekregen, en ook de bloedlijn is er een met veel goede resultaten, dus praten we hier wel over een koi die bij de betere hoort in haar variëteit.

Beoordeling door Joachim:

Dag Luc, hierbij mijn mening van de Shining Rose Sanke:
De essentie van de Koihobby is, naar mijn bescheiden mening, een potentiële Koi aankopen en proberen de Koi te laten opgroeien naar haar hoogtepunt, de ware kwaliteit naar boven halen.

Dit is bij deze Sanke zeker van toepassing. Als sansai heeft ze een mooi lang uitgerekte, doch stevige lichaamsbouw. Naarmate de Koi ouder wordt, verwacht ik dat de spiermassa sterker zal worden, waardoor de Koi nog krachtiger oogt. Het Hi is van heel goede kwaliteit en ligt mooi verdeeld over het lichaam. Het Hi patroon is simpel, maar toch apart.

De grote uitdaging is en blijft de evolutie van het sumi. Momenteel is de plaatsing van het sumi goed, maar ze moet toch nog een stuk intenser worden. Als alles doorbreekt kan men spreken over een topkoi.
 
Met Shining Rose heb ik al veel ervaringen, en tot nu toe zijn deze mij allemaal heel goed bevallen. Natuurlijk geeft de bloedlijn geen zekerheid, maar het biedt U meer inzicht over de mogelijke toekomst van een Koi. Het is algemeen geweten dat de kwaliteit genetisch bepaald zijn.
 
Koi is a challange, and I love it.
Joachim

De beoordeling door mezelf
Ik zie een sanke die precies beantwoord aan onze doelstellingen, een sanke met een body die je bijna alleen bij Sakai SFF kan kopen. Een langerekte body uit één stuk, zonder verval, waarbij het staartstuk een gepast verlengde is van de stevige body.

Het hi is nog perfect zacht van kleur, en wat heel belangrijk is, van dezelfde intensiteit over de volledige koi. Het laatste puntje hi is even sterk als het hi aan de andere kant van de koi. Ik hoop dat ze nog jaren doet om haar hi in conditie te krijgen, want hoe langer ze erover doet, hoe beter de koi zal worden.

Of er een verband is tussen het hi en het sumi is mij eigenlijk niet bekend, maar hier kan je zien dat het sumi nog verborgen verrassingen in petto heeft. De vraag is natuurlijk of je dit sumi wel naar de oppervlakte kan brengen. Dit is daarom ook duidelijk een sanke om een jaartje bij Ben te laten logeren, want dan komt het sumi wel, dat is mij bekend en dit zal ook in mijn achterhoofd meespelen. Het sumi ligt echter te sluimeren op de juiste plaatsen. Alle sumivlekken liggen op het shiroji tegen het rood te wachten tot het openbloeit.

Lichtjes gestresseerd na de veiling vermoed ik dat het shiroji wat dunner geworden is. Dit zal opnieuw moeten opgedikt worden, zodat de huidkwaliteit verbetert. Het is mij moeilijk vanop afstand het kiwa en sashi via een filmpje te beoordelen, maar hier rekenen we op de kennis van Joachim. Dit vertrouwen is groot, en vermoedelijk zal hij dit zelf wel verwoorden. Ik behou me hier even van commentaar, alsook mijn mening over de teri. De sanke heeft een aantal minder geweldige dagen achter de rug, en het is heel normaal dat het teri op dit ogenblik er niet van af te lezen valt.
Wel constateer ik een goed kiwa en gewenst sashi op de meeste plaatsen, waarbij vooral het hoofdpatroon scherp is afgetekend.

Wat betreft het patroon kan ik kort en bondig zijn, je ziet een bepaald patroon graag of niet. Dit patroon is speels, goed gepositioneerd met respect voor de geldende regels, het zwaartepunt ligt op het hoofd, tenminste zo komt het mij tenminste over, de vinnen zijn lekker groot en breed, geen hi in de rugvin, prachtige stop voor het staarteinde, maar wat ik het belangrijkste vind is de invulling van het sumi op deze koi. Het kata sumi is aanwezig, en voor de rest alleen maar tsubo sumi. Ik heb er bewust het sumi opgetekend in de volgende foto om je een indruk te geven wat het zou kunnen worden.

85 cm, het sumi erop, 4 jaar koiplezier in het vizier, wat kan je nog meer verwachten. Neen, geen goedkope koi helaas...maar wel goedkoop voor de kwaliteit die er verborgen zit. De showa en de karashigoi worden geplaatst in het betaalbare segment.


Meer afbeeldingen

Reacties

17 reacties tot nog toe

Die sanke... wat een uitdaging... sublieme vis...

Matthijs on 06/10/2012 09:48

Ja Matthijs daar kunnen we het wel over eens zijn! ook de karaschi vind ik een prettig vertoning..mooie diep gele kleur, just the way I like it...

Arjan on 06/10/2012 10:03

Sanke met toekomst. Fantastische body,lengte en stevig.Goede kop erop.
Patroon mooi boven de laterale lijn,net niet te smal.
Geen haast met betrekking tot het Sumi.Goede wijn moet ook een paar jaar liggen en de tijd voor genomen worden!

Gr.Jack.

jack on 06/10/2012 10:41

dit zijn vissen waar ik op zo een druilerige dag als vandaag gelijk weer helemaal enthousiast wordt. kohaku patroon. mooie body. (lekkere onderzeeer gaat dat worden) En dan het hopen op het sumi op de juiste plek. Ik ga toch echt eens weer naar Arendonk afzakken als mijn vijver klaar is en opgestart................:-)

Wim on 06/10/2012 11:30

Voor mij al een topkoi! Enkel wat meer sumi op de juiste plek. Ben zal deze wel op hogere hoogtes brengen...

kurt on 06/10/2012 12:02

hoi luc,

sanke is plaatje. complimenten. Leeftijd karashi is naar mijn mening 26 maanden en geen 14. Wellicht even checken mij joachim. desalniettemin een mooie karashi. heb er zelf 1 van deze kweek en groeit als kool.

gr arie

arie on 06/10/2012 12:03

prachitge vissen luc!!!

rudy on 06/10/2012 12:17

Prachtige Sanke, deze Sanke zal de komende week bij menig intekoi klant in hun stoutste dromen in vele vijvers vertoeven..

leo on 06/10/2012 15:55

"mooie diep gele kleur, just the way I like it..."
Is dat dan geen Kigoi ? ;-p

Jeroen on 06/10/2012 16:32

Hoi Arie, je hebt gelijk, het is een sansai. Verkeerde datum ingevoerd. Heb met Joachim contact gehad, die het volgende zegt:De Karashigoi heeft gedurende de zomer in de serre gezeten en niet in de mudpond. vandaar het ‘kleiner’ formaat, maar ze zal zeker een mooie jumbo kunnen worden.

"kleinere formaat ?" Dit wordt wel een beul van een koi hoor....

luc on 06/10/2012 17:51

Groei zit er zeker in.....thuis zwemt mijn levende bewijs!

arie on 06/10/2012 18:03

Aan die SFF sanke is maar één woord vuil te maken: "SPRAKELOOS", naar de roman van Tom Lanoye. Echter, uit de mond van een ware sanke adept is dit veel betekenend.
Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren, naar ik vrees!

@ Arie: had van jou als koikenner ook graag een korte beoordeling gelezen, of zou met de drie bovenstaande evaluaties alles al gezegd zijn?

Martin on 07/10/2012 00:34

Alles is wel gezegd. Dat sumi komt staat vast. Of daar balans in komt is twijfelachtig. Ik denk nu te zien dat sumi achterop zwaarder wordt dan voorop. Bouw en lengte zijn top. Juiste lijnen en balans voor een sansai. Genoeg vlees aan haar lijf maar nog niet té. Beni is mooi zacht rood en kiwa en sashi hebben nog 'finishruimte'. Kortom;kwaliteit is top. Of prijs/kwaliteit in orde is weet ik niet. Ken de prijs namelijk niet. Toch is dat maatgevend voor potentiële kopers.....

arie on 07/10/2012 10:59

Hartelijk dank voor uw aanvullende evaluatie, Arie.
Hier hebben we toch weeral wat meer uit geleerd.

Martin on 07/10/2012 12:32

Een sanke die veel mensen op hun verlanglijst hebben staan. Een beoordeling is hier niet nodig. Iedereen die verstand van zaken heeft, leest onmiddellijk de kwaliteit van deze koi. Ik zie dat hij ondertussen in optie staat. Proficiat aan de eventuele eigenaar, laat deze je niet ontglippen.

John on 07/10/2012 14:09

Martin,

Wat heb je dan geleerd? En ben jij de eventuele koper?

gr Arie

arie on 07/10/2012 20:08

Hoi Arie,

Uit alle evaluaties tot dusver, incl. die van jou (waarvoor nogmaals mijn appreciatie), heb ik als sanke adept geleerd dat het hier op de meeste beoordelingspunten gaat om een hoge kwaliteits sanke - ik hoed mij bewust voor het woord topkoi, want dat is toch nog een andere klasse - maar tegelijk om een toverbal wat betreft de toekomstige ontwikkeling van het sumi.
Ik heb begrepen dat sommigen eraan twijfelen of het sumi wel voldoende gaat doorkomen, en zo ja, of het wel mooi evenwichtig zal verdeeld zijn over de body van de koi. Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat het sumi mettertijd volop zal doorkomen, zeker in onze hardere wateren, en ik beaam ook de verwachting dat het op deze koi aanvankelijk zwaarder zal doorkomen achteraan dan vooraan. Maar de lessen uit het koiboek van Rini indachtig meen ik te mogen stellen dat dit bij sanke geen abnormale evolutie is, wel integendeel, en dat men als koihouder dus het nodige geduld moet kunnen opbrengen om het sumi ook vooraan (vooral dan op de schouderpartij) te zien doorbreken. Mijn ervaring met een budget SFF sanke die ik jaren geleden elders gekocht heb leert mij trouwens niet anders. En rechtuit gezegd, het zou mij eerder verontrusten als het sumi vooraan sneller en heviger zou doorbreken dan achteraan, want dat zou volgens mij alleen maar betekenen dat je met een koi zit die al op vroegere leeftijd gefinished is, wat door de meeste koiliefhebbers toch minder gewenst is.
Sommigen struikelen ook over het (hi)patroon van de sanke: het zou te simpel of te ordinair zijn, geen klassiek meerstaps patroon wat zogezegd meer gewaardeerd wordt. Maar ligt in dit uniek en eigenzinnig patroon niet juist de uitstralingskracht van deze sanke, afgezien van het feit dat het patroon in fine een louter persoonlijke aangelegenheid is?

Kortom, zoals Joachim in zijn beoordeling schrijft, koi is a challenge.
Is deze beloftevolle sanke een gok? Ja, maar dan wel een berekende gok in mijn ogen.

Of ik de eventuele koper ben van deze sanke laat ik vooralsalsnog in het midden, dat ligt niet meer in mijn macht. Ik kan alleen maar betreuren (of toejuichen?) dat er zo snel een optie op genomen is (tandengeknars . . . ). In elk geval, veel succes ermee aan de toekomstige eigenaar!

Martin on 08/10/2012 00:55