Zo ziet een vijver er leeg uit.

Zo ziet een vijver er leeg uit.Ik ben dit jaar begonnen met het merendeel van mijn vijvers volledig met de hogedrukreiniger zuiver te maken.

Een kwestie van leeg laten lopen, enkele dagen uitdrogen, en daarna de vijver opnieuw opstarten. Ik ben momenteel begonnen aan de binnenvijvers, waarvan ik de tweede nu heb gedaan. Nog eentje te gaan.

Ik heb de vijver gisteren gevuld, en nu ga ik me bezig houden met het opstarten van de vijver. Bij hoog en bij laag is me een nieuw produkt aanbevolen voor het opstarten van de vijvers, dus waarom zou ik dit niet eens proberen. Het wordt specifiek aangeraden door René de Greeff, koidokter in Boekel en gespecialiseerd in het verzorgen van koi. Lees meer op www.koihealth.nl. Volgens René is dit het enige produkt dat de opstart en het onderhoud van vijvers waarborgt.

Het gaat over de Biota Bacterial Activator. (What 's in a name...)

BiotaComplete is een nieuwe formule van bacteriën met voeding en mineralen speciaal ontwikkeld voor de BiotaBacterialActivator. De bacteriën in de BiotaComplete zijn speciaal geselecteerde in de natuur voorkomende bacteriën die zorgen voor helder en gezond vijverwater. De bacteriën breken vuil en slib af. Verminderen pathogene belasting. Zorgen voor minder stress bij vissen door verlaging van de organische belasting.

De BiotaComplete bevat onder andere Bacillus subtilus, bacillus spec. En nog 10 andere versschillende stammen nuttige bacteriën speciaal geselecteerd voor het activeren in de Biota BacterialActivator.
Biotacomplete gekweekte bacteriën in de Biota BacterialActivator.

De meeste vloeibare soorten bacteriële producten die beschikbaar zijn in de branche bevatten weinig of geen echte nitrificerende bacteriën. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun vermogen om aanvaardbare niveaus van ammoniak te handhaven totdat de natuur voorkomende Nitrosomonas en Nitrobacter bacteriën zich kunnen vermeerderen. Ze moeten worden beschouwd als steun aan de biologische nitrificatie.

BiotaComplete bevat Nitrobacter bacteriën samen met heterotrofe bacteriestammen. De in de Biota BacterialActivator gekweekte Bacteriestammen geven de nitrificatie een enorme impuls door de invoering van meer dan twee zuivere culturen van Nitrosomonas en ondersteunende nitrificerende bacteriën. Deze versnellen het nitrificatieproces. Ammoniak en nitriet niveaus zijn snel en aanzienlijk teruggebracht tot veilige niveaus.

Echte nitrificerende bacteriën zijn strikt aërobe autotrofen. Zij kunnen alleen gebruik maken van stikstof uit anorganische bronnen, zoals ammoniak en nitriet. Nitrosomonas (ammoniak-oxidatiebacteriën) en Nitrobacter (nitriet-oxidatiebacteriën) zijn de meest voorkomende.

Heterotrofe bacteriën worden over het algemeen beschouwd als organisch slib afbrekers. Ze zijn voornamelijk uit de geslachten Bacillus en Pseudomonas. De meeste van deze zijn facultatief anaërobe, wat betekent dat ze kan functioneren met of zonder zuurstof. Ze doen totaal verschillende functies, afhankelijk van het gehalte aan opgeloste zuurstof die aanwezig is. Deze zijn uitermate geschikt in beadfilters aangezien hier het zuurstofgehalte erg wisseld.

De bacillus-stammen produceren diverse enzymen die weer als katalisator dienen voor de werking van de overige bacteriën.

Heterotrofe “nitrificeerders”geven de voorkeur om aan hun stikstof te komen van organische bronnen, zoals ontbindend organisch afval. Degenen die kan omzetten ammoniak doen dit alleen als een organische stikstof bron niet beschikbaar is. Dit is onwaarschijnlijk dat dit gebeurt in een aquarium of vijver waar de vis aanwezig zijn. • Heterotrofe “nitrificeerders” in het algemeen kunnen geen gebruik maken van nitrieten.

In de Biota BacterialActivator kweekt u zelf verse bacteriën, meerderheid van die is Nitrosomonas en Nitrobacter. Voor het verkrijgen van dezelfde ammoniak succespercentage, een concurrerend product, bestaande uit heterotrofe “nitrificeerders” zou de toevoeging van 10 keer deze hoeveelheid het zelfde resultaat geven als de gekweekte in de Biota BacterialActivator.. Geen enkele hoeveelheid van heterotrofe “nitrificeerders” kunnen ammoniak snel verlagen..

Heterotrofe “nitrificeerders” kunnen ook worden werken in de omgekeerde richting, ze kunnen nitraat omzetten in nitriet of ammoniak, in het bijzonder in tijden van lage opgeloste zuurstof niveaus. In een vijver, kan dit mogelijk gebeuren tijdens de uren voor zonsopgang of bij warm weer.

De bacteriën in BiotaComplete hebben de volgende werking:

- Verlaging/voorkoming van hoge nitriet en ammoniak pieken.
- Verlagen van hoge nitraat waardes.
- Het afbreken van organisch materiaal zowel in zuurstof arme als in zuurstofrijke situaties.
- Het ondersteunen van de aanwezige bacteriën door het produceren van enzymen.

Ik zal alles vandaag testen, en morgen met de toevoeging ervan beginnen.Meer afbeeldingen

Reacties

12 reacties tot nog toe

Hoi Luc.

Met alle respect, maar is dit niet gewoon een namaak van dat gele potje ?

Gerry on 03/05/2013 08:19

je bent goed bezig, mooi schoon die vijver.
snel weer vullen en nieuwe schone erin

johan frentz on 03/05/2013 08:53

hallo

ook al zou dit potje namaak van de house of kata zijn deze is in het gebruik een stuk goedkoper we zullen zien wat luc er van vind

groetjes Arjan.

arjan on 03/05/2013 11:12

Ben ook eens benieuwd ! De nitrobacter en nitrosomonas kun namelijk niet bewaren in potjes. Het probleem met deze soorten is dat ze geen sporen maken maar gewoon afsterven zonder zuurstof. Uiteraard een enkele zal overleven maar die concentratie vind je ook in kraan water. Wel is in meerdere wetenschappelijke artikelen beschreven hoe je de groei kan stimuleren. Alleen kunnen vissen deze chemicaliën niet verdragen.

Ray on 03/05/2013 20:04

Luc,

Een aantal weken gelegen schreef jij over het Elexir vh jaar en nu is er dit.
Hoe verhoudt zich dit ten opzichte van bovenstaand artikel.

Als (beginnend) hobbyist is het toch niet meer bij te houden ....

Met hartelijke groet,
Emiel

Emiel on 03/05/2013 20:24

Hey Luc je hebt je zo te zien eens uit kunnen leven ,dan zie je pas hoe diep het echt is zo een koivijver .En zo een activator is het snelste en DE beste manier om een vijver op te starten dat geloof ik helemaal want de temp en omgeving is gewoon perfect voor deze bacteriën .grtjs

paul on 03/05/2013 20:52

Dag Emiel. De toepassing van beide produkten hebben een andere bedoeling. Het elexir is een produkt, bestaande uit verschillende componenten om je vijver te onderhouden en de vissen bepaalde bestanddelen te verschaffen die nuttig zijn.

Dit produkt is een opstartmiddel om je vijver sneller te laten opstarten. Met name om de ammonium en nitraat snel uit het water te laten verdwijnen, en om bacteriën die nodig zijn zo snel mogelijk in de filters te laten plaatsnemen.

Bovendien is het een produkt dat ik zelf wil uitproberen. Ik start nu de vijvers op met het gebruik van ammoniak. Dit zou beter moeten zijn, maar dit wil ik uittesten.

Het elixir gebruik ik zelf nog altijd om de 2-3 dagen, en de koi voelen er zich vitaler en zwemmen goed rond.

Bovendien heeft deze firma nu iets op de markt gebracht om de melkzuur bacteriën zelf te kweken. Ik heb nu een lijst opgevraagd van de melkzuurbacteriën die nu aanwezig zijn in de vloeibare vorm die ik nu gebruik, en wil dit even naast elkaar leggen om te vergelijken.

Ik dacht trouwens dat het interessant was om dit op te volgen.

luc on 04/05/2013 07:31

Heb vorig jaar ook zo'n geel potje aangekocht, vind het een levensgevaarlijk potje.
Het is vorige week totaal doorgebrand.

johan on 05/05/2013 11:12

Heb vorig jaar ook zo'n geel potje aangekocht, vind het een levensgevaarlijk potje.
Het is vorige week totaal doorgebrand.

johan on 05/05/2013 11:12

Amai, Johan. Niet om te lachen, al kon ik een spontane lach niet onderdrukken op het moment dat ik dit las :-).
Meen je dat nu echt? Dan zou normaal toch de zekering van het betreffende elektrische circuit moeten afgesprongen zijn. Misschien toch eens even nakijken, nietwaar.
En je bent toch zeker dat je in het gele potje daadwerkelijk filterbacteriën wou kweken, en geen jumbo tosai of zo . . . ?

Martin on 05/05/2013 12:30

@ Ray,

Als ik je goed begrijp, geloof jij dus niet in de waarde of het nut van gevriesdroogde bacteriën in potjes, nochtans in vele soorten en maten op de vijvermarkt verkrijgbaar. Ook niet dan in de bacterieculturen die men zelf kan kweken in hetzij de nieuwe witte activator, hetzij het bekende gele brouwerspotje (voor zover niet doorgebrand natuurlijk)?

Mogen we hieruit afleiden dat jij dan wel gelooft in het nut van vijverbacteriën in kant en klare vloeibare vorm, die eveneens in tal van (dure) uitvoeringen te koop zijn? Of is dit alternatief in uw ogen al evenzeer volksverlakkerij?

Persoonlijk heb ik al meermaals voor- en tegenstanders van de ene of de andere vorm aan het woord gehoord, beiden meestal met al even weinig overtuigende argumenten. Als gebruiker voor de vijver weet je het dan op den duur ook niet meer natuurlijk.

Daarom maar één verzoek Ray: laat de chemicus in u eens spreken!

En dan nog een vraagje Ray: kijk ook nog eens naar de laatste reacties op het nieuwsitem van 29 april jl. Misschien kan jij ook eens uw licht laten schijnen op die controverse. Waarvoor dank, in bevestigend geval.

Martin on 05/05/2013 13:03

hoe staat het nu verder met de test ivm die biota? heb je daar nu duidelijk betere resultaten mee behaald?

jeroenie on 31/05/2013 06:49