" /> " />
Aerator

Aerator

Wie het maximale uit koi "with a future" wil halen, krijgt te maken met een complex van factoren die - direct of indirect - invloed hebben op de waterhuishouding. Hier ligt het antwoord op de vraag of de aanwezige potentie van de koi inderdaad, zoals we graag willen, ten volle tot uiting komt, of slechts gedeeltelijk, of in het geheel niet. Er wordt immers meer van de koi-hobbyst, als watermanager, gevraagd zodra het gaat om condities te scheppen waar die koi concreet van profiteert. Koi houden is een hobby met allerlei gradaties. In dit geval ligt de lat hoger: het water moet dusdanig van kwaliteit zijn, dat de koi er beter van wordt. Die mogelijkheid op een volwaardige ontwikkeling van de koi is voor koihouders als een ketting, waar warm water, optimale bacteriehuishouding, ruimte, stabiliteit, kwaliteitsvoer enz. enz. de schakels zijn. De zwakste schakel bepaalt in hoeverre "the future" in de loop der jaren uit de koi gehaald wordt.

Twee van mijn stokpaardjes zijn beluchting en stroming. Ik kan in dat verband alleen maar zeggen: laat beluchting en stroming niet de zwakste schakels in uw vijvergebeuren zijn. Beluchting en stroming zijn wat mij betreft sleutelfactoren in het succes van het houden van koi. Er wordt veel geschreven over koi. En over beluchting. En wat koi daarbij nodig hebben. En wat dan opvalt is dat men zich vaak richt op de minimumbehoefte. Wat dat aangaat moet u de artikelen, waarbij gezegd wordt dat koi voldoende hebben aan een zuurstofgehalte in uw vijverwater van 5 mg/l of daaromtrent, maar snel vergeten. Niet dat het niet klopt. Zeker wel. Koi kunnen bij dat gehalte vlot leven. Of liever gezegd 'overleven'. Want dat is wat koi dan doen. Wat echter voorop staat, is dat koi een zuurstofgehalte van 8 mg/l zuurstof nodig hebben om te 'gedijen', en dat is wat anders dan overleven. Zonder meer het beste is natuurlijk een permanente zuurstofverzadiging van het water. Op dat gebied haalt u dan het maximale uit uw koi qua ontwikkeling en groei.

Nu is het bij koud water niet moeilijk om die 8 mg/l of zelfs permanente zuurstofverzadiging te bereiken. Koud water neemt meer zuurstof op dan warm water en bij 10 graden zit dat zuurstofgehalte al snel op 10 mg/l of meer. Het wordt een ander verhaal als het water warm is, laten we zeggen vanaf 20 graden Celsius. Het water kan dan niet meer zoveel zuurstof bevatten en er moet alles uit de kast gehaald worden om zuurstofverzadiging of zelfs die 8 mg/l te bereiken. Dat lukt niet met alleen een luchtschotelvoorziening op een bodemdrain. En ook niet op twee bodemdrains.

Waar ik naar toe wil is de airator. Ik heb nu twee jaar zo'n pomp op mijn vijver staan. Zij trekt 28.000 liter uit de vijver en spuwt die 28.000 liter met volle snelheid verder weer de vijver in. Als ik mijn natuurkundelessen van vroeger op school goed onthouden heb, betekent dat een waterverplaatsing van 56.000 liter. Da's een lekkere stroming op een vijver van 32.000 liter, dat kan ik u verzekeren. Zeker als ik daar de stroming, die mijn bakki's veroorzaken, bijplus.

Die stroming zorgt voor een snellere en effectievere verwijdering van vuildeeltjes en voor een goede conditie van de vis. De extra beluchting die de airator geeft, helpt me samen met mijn bakki's om het zuurstofgehalte op het hoogste niveau te krijgen. Die airator heeft, zoals op de foto's te zien is, voortaan een vaste plek aan de rand van mijn vijver.

's Zomers staat ie dag en nacht aan. Vooral 's nachts belangrijk omdat er dan meer zuurstof aan het water onttrokken wordt en meer CO2 geproduceerd. Een opengesneden plastic zak over de monding van de airator getrokken, dempt het lawaai van voor sommige buren hinderlijk vallend water. Maar een verlenging van de pijp kan ook. Het mooie van de airator is: hij trekt maar 105 watt uit het stopcontact. En dat voor een dergelijk immense waterverplaatsing.

Dat de vissen ervan genieten en dat ze lekker actief rondzwemmen, en nog meer eten, ach dat had u natuurlijk al geraden.

Het klinkt als een commercial maar het is het niet. We hebben een tiental van deze airators aan kunnen schaffen en nemen ze op in onze shop voor 285 euro per stuk incl. btw. En voor de geïnteresseerden: als feestdagenpromotie, besteld voor 31 december, doen we er nog eens 25 euro vanaf. Binnenkort komen ze binnen. In het belang van de ontwikkeling van uw koi, kan ik de airator van harte aanraden.

Rini

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml