Big is beautiful (3)

Big is beautiful (3)Goed, u heeft uw jumbo-in-de-maak aangeschaft.
Na zorgvuldige keuze in de gewenste bloedlijnen en de ideale jumbokenmerken, heeft u uiteindelijk tot de aankoop van een jonge, veelbelovende koi besloten. Het is nu weliswaar nog een visje van bescheiden formaat, maar het is ontegenzeggelijk zo dat in deze jonge vis optimale genetische groeieigenschappen verenigd zijn. Uw aankoop bezit alle kenmerken van een jumbo-in-wording. Proficiat. U heeft nu het gemakkelijkste deel van het traject achter de rug. Nu het moeilijke gedeelte: het creëren van een leefomgeving die de potentie van uw jonge koi tot volle wasdom laat komen.

Leefomgeving
Er worden bijzondere eisen gesteld aan de leefomgeving van uw koi, met name aan de leefruimte, als u de in de genen vastgelegde maximale groeimogelijkheden volop wilt benutten. U wordt als het ware aangesproken op uw ‘rearing technics’ en dat is een hoge sport op de ladder. Dat gaat ‘iets’ verder dan het zorgen van mooie 0-parameters op het gebied van ammoniak, nitriet enz. De leefomgeving, uw vijver dus, moet groei-elementen in zich hebben en die komen niet vanzelf.

Het mooie is echter dat, als u er inderdaad in slaagt uw koi maximaal te laten uitgroeien, het niet anders kan dat dan de leefomgeving eveneens voor uw koi optimaal is. Automatisch schort er dan niets meer aan de maximale ontwikkeling van de bouw, de glans, de intensiteit van de kleuren en dergelijke. Uw koi wordt niet alleen groot, hij wordt nog eens verrekte mooi ook.

Een optimale groeivijver functioneert dus meteen als meest perfecte leefomgeving De ontwikkeling van uw koi spreidt zich uit op allerlei ander gebied, verder dan groei alleen. Meer vliegen in een klap, dus.

Weinig vis
U kent ongetwijfeld alle goed bedoelde adviezen en tips in boeken en magazines die te maken hebben met de bezetting van de vijver. Zoveel kilo lichaamsgewicht per kuub of zoveel centimeter per vierkante meter wateroppervlak, ga zo maar door. Als je deze adviezen leest, valt het op dat niemand het met elkaar eens is, zo groot is de variatie in meningen. En al snel frons je je wenkbrauwen bij het lezen hiervan en vraag je jezelf af of men wel weet waarover men spreekt. Mijn tip: snel deze adviezen vergeten!

Als het gaat om het realiseren van groeipotentie en het bereiken van de maximale wasdom van koi kunnen eigenlijk alleen de echte experts in Japan, zeg maar de werkelijke vakmensen, hier iets zinnigs over zeggen.

Masao Kato is voorzitter van de ZNA en wordt al jaren beschouwd als internationale grootheid op het gebied van koi-houden. Desgevraagd tijdens een interview is hij vrij resoluut in zijn antwoord: een (vrouwtjes)koi van 60 cm. moet een minimale waterhoeveelheid van 11 kuub tot haar beschikking hebben om haar groeipotentie maximaal te verwezenlijken.
Voor een goed begrip: dat is dus 11 kuub per vis. In mijn vijver van 32 kuub zijn dat dus maximaal drie vissen! Uch!
Opvallend is dat zowel Kentaro Sakai als Daisuke Maeda, toch mensen die dag in dag uit met koikweken bezig zijn, deze mening ten volle ondersteunen. Het is dus niet voor niets dat de Japanse kwekers zo verdraaid weinig vissen in hun mudponds stoppen. Wij Nederlanders en Belgen met eurotekens in onze ogen, zouden zeggen, ach, doe er nog een paar bij, wat maakt het uit. Véél dus. Anders wordt de aanwezige groeipotentie niet gehaald en is de klant teleurgesteld.

Michio Maeda
Michio Maeda San, president van Momotaro Koi Farm, gaat in zijn bewering nog een stuk verder. Deze man is vermaard om zijn kweek van werkelijk kolossale koi. Hij is een van de zeer weinige kwekers die in staat is jaarlijks 1-meter go-sanke te produceren. Bekend is ook het verhaal van de Matsunosuke sanke die na 8 jaar gestopt was met groeien op een lengte van 82 cm. Maeda wist deze vis binnen 3 jaar op 101 cm. te krijgen, waarna deze sanke de All Japan 2002 wist te winnen.

Hij is van mening, dat alle onderdelen in het laten opgroeien van koi tot jumboformaat, belangrijk zijn. Als er maar op een aspect te kort geschoten wordt, kan je het vergeten, populair gezegd. Als je voer niet goed genoeg is, heb je een probleem. Als het water niet goed genoeg is, heb je ook een probleem. En als de koi onvoldoende ruimte ter beschikking staat, belemmert dit zeker een optimale groei.

Hij zegt in feite twee dingen:

1) Wil je koi binnen zes jaar tot jumbos uit laten groeien, dan is een grote vijver een absolute must. Je moet minstens een vijver van 100.000 liter hebben voor het houden van vrouwelijke jumbo-koi. Liefst nog groter, zegt hij. Okay, hij weet ook wel, dat niet iedereen in staat is vijvers van dat formaat aan te leggen, maar het gaat volgens hem wel ten koste van het formaat van de koi dat virtueel binnen bereik ligt.

2) Bouw de vijver zo simpel mogelijk, is een ander stokpaardje van Maeda. Vermijd lange lengten pijpleidingen, waar zich altijd vuil en slechte bacterién verzamelen. Hou het eenvoudig en gebruik te allen tijde bakki showers, want daarvan is bewezen dat zij een positieve invloed hebben op het welzijn en de groei van koi. Bakki showers produceren gezuiverd, zuurstofrijk water, terwijl onderwaterfiltering slechts
zuurstofarm water in de vijver deponeert.

Oren krabbend
Als je dit zo leest, ben je geneigd je eens flink achter je oren te krabben en dat hele traject van nisai tot jumbo-koi maar overboord te gooien. Laten we wel wezen: het aantal hobbyisten dat over een vijver van 100.000 liter beschikt, is toch uitermate gering en zelfs al zouden we willen, toch lang niet voor iedereen weggelegd.

Toch wordt de soep hier niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. Navraag leert dat, als een koi nu eens geen 11 kuub water tot zijn beschikking heeft, maar bijvoorbeeld de helft, de haalbare potentie slechts met 5% afneemt. Een koi met een potentie om tot 90 cm. uit te groeien, wordt dan ‘maar’ 85 cm. Nou, dat is ook mooi en daar teken ik graag voor.

Het is absoluut waar dat de grootte van een vis zich richt tot zijn leefruimte. Kijk maar naar kleine karpertjes in een aquarium. Ze worden nooit zo groot als in de natuur. Trek dit gegeven maar door naar de relatief beperkte omgeving van onze vijvers en neem daarbij in aanmerking de concurrentie met een fors aantal mede-karperachtigen: hoe groot schat u in dat uw koi dan hun groeipotentie verwezenlijken? Wie daarin verandering wil brengen, moet ofwel een grotere vijver gaan bouwen, ofwel ruimen in het koibestand.

Waterverversingen
Gelukkig zijn er wel wat foefjes die de gewenste groei ondersteunen, zoals waterverversingen bijvoorbeeld. Ik herinner me nog uit vroeger jaren, toen ik nog jong en knap was, een onderzoek naar de groei van forel op een universiteit in Oostenrijk. Er werden jonge forelletjes geteeld in diverse aquaria. Dat wil zeggen in aquaria zonder waterverversing enerzijds en aquaria waarin bij wijze van spreken de kraan continu openstond anderzijds.

De groeiverschillen waren verbluffend. In de aquaria zonder vers water stopten de forellen na verloop van tijd met groeien en bleven het lilliputters. De forellen in de andere aquaria daarentegen, dus die met een constante toevloed van vers water, bleven doorgaan met groeien en groeiden letterlijk het aquarium uit! Vers water vervangt dus een stuk leefruimte. Vers water verdunt groeibelemmerende stoffen zoals feromonen en nitraat. Toevoeging van vers en gezond water is sowieso nodig voor het support van een adequate leefomgeving.

Zacht water
Extra stimulerende effecten op de groei van onze koi worden toegeschreven aan zacht water.
Water met een GH van minder dan 5. Water dus met een laag mineralengehalte, dat dan tevens goed is voor het hi, hoewel weer minder goed voor het sumi en het shiroji.
Watertesten van mudponds in Japan gaven GH metingen aan van 2 en 3 en dat is extreem zacht water. De reden daarvan is dat de mudponds zich vaak op natuurlijke wijze vullen met regen- en sneeuwwater. En dit water is heel zuur van samenstelling, dus echte zure regen.

Soms liggen balen oesterschelpen langs die mudponds te wachten op gebruik, want ook de KH (de buffering van de pH van het water) is bij lage GH dan minimaal. Eén regenbui en een pH-crash en veel dode vis liggen dan in het verschiet. Vandaar die balen oesterschelpen teneinde de KH in noodsituaties snel weer op orde te krijgen.

Veel Engelse koi-hobbyisten richten zich op prachtig hi en een voorspoedige groei. Ze gebruiken osmose-omkeertechnieken om het water zachter te maken. Met apparaten waarin het water door een membraam wordt geperst, worden de mineralen en metalen uit het water verwijderd. Uiteindelijk blijft er gedistilleerd water (vrijwel pure H2O) over als osmose-water. Osmose-water kent u vast wel uit de autowasserijen of via ramenwassers, die het steeds meer gebruiken. De auto of de ramen hoeven niet meer droog gewreven te worden!

Ik vind zacht water een lastig onderwerp om te propageren. Volgens ervaringen klopt het wel dat zacht water goed is voor de groei van koi. Anderzijds hebben die koi en zowat alle andere organismen in de vijver, wel een diversiteit aan mineralen nodig om a) gezond te blijven en b) hun werk te blijven doen. Misschien een onderwerp voor later.

Conclusie tot zover: veel vis in uw vijver belemmert de groei van elk individu. Weinig vis kent groeistimulerende effecten op elk individu. Een (zeer) grote vijver biedt de mogelijkheden om de volle potentie uit uw koi te halen. Een kleinere vijver heeft zijn beperkingen, maar met weinig vis en regelmatige waterverversingen zijn dankbare resultaten haalbaar. Zacht water stimuleert de groei, maar aangezien de GH bestaat uit mineralen, zoals calcium, magnesium, metalen e.d., die broodnodig zijn voor het leven in onze vijvers, denk ik dat het goed is terughoudend te zijn in het extreem verlagen van de GH.


Wordt vervolgd (met voerprogrammas, zuurstof en temperatuur).

Rini Groothuis

Meer afbeeldingen

Reacties

16 reacties tot nog toe

Rini, je bent nog altijd de beste. Het lezen wordt zo een genot. Zo zie je ook maar dat wij niet promoten om zoveel mogelijk koi te verkopen, maar om zo weinig mogelijk koi, maar wel van hoge kwaliteit te verkopen. Wij raden iedereen aan om hierover eens goed na te denken.

luc on 10/03/2008 07:38

Rini,

Een weer zeer informatief stuk, met leuk taalgebruik geschreven, daar houd ik zeer van. Wij houden de bezetting ook zo laag mogelijk in onze vijver om zo alle koi zo optimaal (wel niet op de Japanse wijze!!) te laten evolueren. Wat is jouw opinie over hoeveel koi per kuub in een euopese vijver ?, met natuurlijk de optimale filtering, de nodige waterwisselingen per week, goed voer enfin alles optimaal zo goed mogelijk wat binnen je mogelijkheden ligt. Ik weet dat hier niet een panklaar antwoord op is, maar wat voor bezetting houd je zelf aan?

mvg,
Ingrid

Ingrid on 10/03/2008 08:55

Rini,

Weer een prachtig staaltje schrijfwerk, het leest echt lekker. Daar houdt iedereen van.

Gr,

Martijn on 10/03/2008 10:32

Hoi Rini wat ik me nou afvraag in die grote mudpounds in japan komt daar nu geen
kieuwworm-witte stip-en andere minder leuke dingen voor en hoe dan te bestrijden?

rob punte on 10/03/2008 14:33

Rini,

Waar blijf jij je inspiratitie toch steeds van halen ? Is dit nu hobby of passie ?

Groetjes

Robby

Robby on 10/03/2008 14:35

Robby, geloof het of niet, maar het is Luc die me weer, bewust of onbewust, de inspiratie van vroeger heeft teruggegeven en dat is het grootste compliment dat ik iemand kan geven.

rini on 10/03/2008 14:58

hoi Ingrid, goed om weer eens van je te horen. Er zitten 6 koi in mijn vijver van 32 kuub. Het is dus niet toevallig dat ik in het artikel de helft van 11 kuub noemde. Twee vissen gaan er deze maand uit en straks komen Domino en Clarissa daarvoor in de plaats. Weer 6 vissen en dat is, ik weet het, niet erg Yin & Yang (ha). Ik zou niet echt lager gaan dan 4 tot 5 kuub per vis, want dan gaat de groeigrens met beduidend meer omlaag dan die 5% en kom je uit op vissen die niet veel groter worden dan 65 tot 70 cm. Nog een mooi formaat natuurlijk, maar er had meer ingezeten waarschijnlijk.

Rini on 10/03/2008 15:19

hoi Rob. Ook in de mudponds hebben die vissen parasieten bij zich, vooral karperluis en ankerwormen. Witte stip zie ik in een natuurlijke vijver niet zo snel verschijnen. Er zijn wel kwekers (Ogata) die deze mudponds behandelen, maar gewoonlijk hebben de vissen zelf zoveel weerstand, dat ze de parasieten onder controle houden. Het gaat pas mis als ze stress krijgen. Daarom worden ze wel behandeld als ze naar de binnenbakken van de kweker verhuizen.

rini on 10/03/2008 15:25

Hoi Rini,

Je hebt beduidend minder koi dan wij op 30 kuub, wij zitten op 11 koi op 30 kuub, daar willen wij ook niet overheen, maar 2 daarvan zijn de 70 cm al gepasseerd. Er gaan er bij ons in het voorjaar ook 2 weg, maar er komt er ook weer 1 voor terug en dan zitten we op 10. Als wij nu op Clarissa passen zitten we weer op 11 en jij bent dan wel Ying & Yang (ha)!!

gr,
Inge

Ingrid on 10/03/2008 23:22

Ingrid, over de verblijfplaats van Clarissa moet ik zelfs met Luc robbertjes vechten want hij wil van haar geen afscheid nemen. Nu heeft ie me al zo ver dat de vis in Arendonk blijft tot eind juni, tot na de shows in Hilvarenbeek en Hasselt. Ik zal er nog een hele kluif aan hebben om haar hier te krijgen. Ik ben tot die tijd wel Yin, maar voel me allesbehalve Yang.
Wat ik vragen wilde: wat is het jaarlijkse groeitempo van beide 70cm vissen op dit moment. Meestal gaat het stuk van 70 naar 80 cm vriij traag, zo met een tweetal cm. per jaar. Anderzijds is je vijver wel tot op zekere hoogte verwarmd, dus het kan meer zijn. En Sakai hebben ook een goede groeipotentie. Ben benieuwd.

rini on 11/03/2008 01:04

Ja Clarissa is wel een robbertje "vechten" waard!! en je moet zeker nog lang wachten voordat zij bij je in de vijver zwemt, maar ze zal zeker hoge ogen gooien op de shows schat ik zo in. Het is toch een pracht zo'n grote Go Sanke.

Wat betreft de 2 koi, de ene is een Yamabuki die van juli 2004 is, zij is in de vijver gegaan april vorig jaar met 65 cm, zij was afgelopen oktober 69 cm, ik schat haar nu over de 70 cm. Van de dealer vernomen dat Yamabuki van SFF niet veel cm in een jaar pakken, zo'n 4 cm per jaar. Vind ik wel genoeg hoor! Maar hij verwacht toch bij deze koi dat zij de 80 cm gaat halen in onze vijver. We gaan het allemaal zien in de toekomst.
De andere is een sanke van mei 2004, aangekocht met 18 mnd. in november 2005, ze was toen 58 cm. In april 2006 hebben wij haar in de vijver gezet, ze was bij de dealer nog gegroeid naar 63. We hebben haar afgelopen oktober 2007 gemeten en toen was zij 71 cm.
Een andere sanke is van mei 2005, aangeschaft in juni 2007, zij is toen de vijver ingegaan met 61 cm. Zij was in oktober 2007 toch nog 65 cm, we waren toch wel verrast dat zij nog gegroeid was in 4 mnd.

Ik ben inderdaad zeer benieuwd wat dat dit jaar gaat brengen met dat stuk van 70 naar 80 cm dit jaar. En ik ben het zeker met je eens dat verwarmen ze een heel stuk op weg helpt. Ze hebben enkele weken op 9 gr. gezeten met 1 keer per dag voer, maar ze zitten nu al vanaf half februari op 16 gr. met drie keer per dag voer. Ben er van overtuigd dat je de meeste groei in de eerste 4 a 5 levensjaren uit je koi moet kunnen halen, natuurlijk speelt bloodline, goed voer etc. ook een hele grote rol in deze. Wat er niet in zit, haal je er ook niet uit.

We zijn zeker niet ontevreden over de groei momenteel, maar ben heel benieuwd wat zij dit jaar gaan doen qua groei met het stuk van 70 naar 80 cm.
Dit is toch het mooie aan deze hobby, je vijver zo goed krijgen dat je de potentie uit je aangekochte koi kan halen.

gr,
Ingrid


Ingrid on 11/03/2008 08:34

Dat zijn toch mooie groeicijfers, Ingrid, zeker gezien het feit dat je vijver toch een behoorlijke bezetting kent. Maar ja, met zo veel zorg omringd moeten die vissen natuurlijk wel groeien. Het mooie van weinig vis vind ik ook, dat je de karakters van de vissen zo goed kunt leren kennen. Geeft een extra dimensie aan het koihouden.
groetjes

rini on 11/03/2008 20:03

De maatstaven qua bezetting in Japan kunnen wij toch niet realiseren, maar ik denk dat wij qua bezetting met 2.8 kuub per koi niet erg hoog zitten als je dat vergelijkt met de gemiddelde hobbyist in Nederland.Ik denk dat de gemiddelde hobbyist 1 koi per kuub rekent, ken veel mensen die toch wel 30 a 35 koi hebben op 25 kuub. De uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Daar zie je toch nog wel groei, maar natuurlijk halen die koi onder die bezetting nooit de 80+ met een koi. Ik denk dat al veel hobbyisten blij zijn met koi van 65 cm. En daar is echt niets mis mee. 80+ koi is toch wel een geheel ander verhaal binnen de koihobby en daar hangen zeker andere prijskaartjes aan.!!!

gr,
ingrid

Ingrid on 12/03/2008 10:20

hoi rini

ik las vandaag je artikel in de koiwijzer buitengewoon boeiend iemand met zoveel
kennis vind je niet snel heel leerzaam erg dankbaar dat je dit met ons wil delen
ga zo door

groeten michel
interkoi brakel

michel on 29/03/2008 21:49

Beste Rini

Ik heb een vijver van 6 bij 3 bij 3 hoeveel koi kan ik daar laten op groeien tot jumbo koi, en hoeveel cm zullen ze groeien elke maand bij een constante temp
van 20 graden en ideale omstandigheden (bakki shower als filter),geen uv zodat mijn water groene soep is, zullen bv de kohaku's net zo mooi worden als in de mud ponds, als mijn water zacht is Rini
blijft het hi dan mooi donker rood.
ps beinvloeden garnalen het hi van kohaku's en mijn laatste vraag
Wat eten de koi in de mudponds
Sorry voor de vele vragen Rini maar ik ben er erg nieuwsgierig naar
doe Luc de grten van me en vraag of hij ook gerookte paling lust want ik kom
hem volgende week opzoeken ik neem voor jou ook een pondje mee
ten slotte zijn jullie toch vis lief hebbers
mvg hessel de vries uit URKhessel on 30/03/2008 06:55

Het antwoorden laat ik aan Rini over, want die vraag is te complex en ik denk moeilijk te beantwoorden. (Was het allemaal maar zo simpel).
Maar gerookte paling daar kan ik met een grote JA op antwoorden. Zoiets vraag je niet aan een Belg....

luc on 30/03/2008 09:21