Een paar gram teveel

Een paar gram teveelHet gebeurt niet vaak dat een non go-sanke Grand Champion wordt van een internationale koishow. Toch was dat het geval in 1996 op de vierde NVN show, toen de shiro utsuri van Harold van Engelen uit Gilze er tot verrassing van velen met de eretitel vandoor ging. Er zit een machtig verhaal achter deze prijswinnaar.

In de eind jaren tachtig en de begin jaren negentig was ik vaste klant bij Sjef van Noye van het Zaadhuisje in Loon op Zand. Vooral degenen die al langer in de koihobby bezig zijn, zullen Sjef ongetwijfeld nog herinneren. Een van de pioniers in de jaren dat de hobby tot bloei kwam. Japan was toen een mysterieus land in Verwegistan. Nooit gedacht dat we daar nog eens zouden komen.
Koi – hoewel veel kleiner dan nu en van mindere kwaliteit – trokken onze ogen open en deden onze tanden wateren. Urenlang hingen we als gepassioneerde koiliefhebber met uitpuilende ogen over de koibakken, loenzend naar een caleidoscoop van kleuren. Toen werd er nog niet zo gekeken naar messe of osse, naar toekomstige ontwikkeling of kiwa en sashi: je kreeg een klik met een koi of niet.

In die tijd importeerde Sjef twee shiro utsuri. Ik weet niet eens meer van welke kweker en naar huidige maatstaven waren het niet eens van de hele grote, maar beiden maakten een verpletterende indruk op me. Wat een vissen waren dat: spierwit met inktzwarte plakken en een bouw om van te watertanden.

Sjef – niet wars van een commerciële actie – zou een van de shiro inzetten bij een prijsvraag onder zijn klanten. Wie het gewicht van de shiro zou raden of daar het dichtste bij kwam, mocht zich eigenaar van de vis noemen. Ik wreef al in mijn handen, zag de zon door de wolken breken en de shiro mijn virtuele vijverwater doorklieven. Ik heb al zoveel karpers in mijn handen gehad in mijn leven dat het inschatten van het gewicht van deze shiro al bij voorbaat een gelopen race was.
Althans, dat dacht ik....

Op de bewuste dag van de bekendmaking bleek dat mijn inschatting het gewicht van de shiro op 13 gram na had benaderd. De vis woog – als ik het me goed herinner – 4 kilo en nog wat onzen en grammen. Ik zat er slechts 13 gram naast en rekende me al rijk. Wie doet me dat na.
Ik zag deze sierlijke orka, deze uit de kluiten gewassen panda al de korrels uit mijn hand slurpen. Maar dat was een misrekening eerste klas, want ene Harold van Engelen uit Gilze (N.Br.) won tot mijn verbijstering de prijsvraag. Hij zat er enkele grammen dichterbij. Ongelooflijk maar waar.

Welnu, die Harold van Engelen kwam afgelopen zaterdag op bezoek bij Interkoi. Samen met zijn zoontje. Hij was op zoek naar een Inazuma kohaku en viel meteen voor de tosai van Hoshikin uit de open sales.
Intussen schoot dit verhaal weer tussen mijn oren. Want met het winnen van die prijsvraag houdt deze frappante koistory niet op. Harold besloot een paar maanden later met zijn shiro aan de 4e NVN-show in Arcen deel te nemen. Ik weet niet of hij dacht dat hij kans zou maken op een prijs of dat het de Olympische gedachtegang was – deelnemen is belangrijker dan winnen – die hem deze beslissing deed nemen. Tot verbazing van vriend en vijand won hij de trofee van Grand Champion. Met een met een prijsvraag gewonnen koi. Een shiro utsuri. Van goed en wel 60 cm. Zo kunnen de dingen dus ook lopen. Lachende derde was Sjef, want die kreeg natuurlijk een vracht aan publiciteit. Mooi toch?Rini Groothuis

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Hoi Rini,

Ook ik was een regelmatige bezoeker van het Zaadhuisje van Sjef,
Dit verhaal kan ik me dan ook nog goed herinneren.
Als ik me niet vergis werd de Shiro na bekendmaking van de uitslag direct te koop aangeboden door Harold
Weet je meer over hoe het de vis verder is verlopen ?

Gr,
Albert

albert on 17/05/2011 08:09

Dag Albert, voor zover ik begrepen heb van Harold is deze een 3-4 jaar geleden gestorven. Ik denk ook niet dat Rini er meer van weet, maar misschien kan Harold ons daarover uitgebreid informeren als hij dit leest.

luc on 17/05/2011 14:49

wat een heerlijk stuk om te lezen is dit weer zeg....

rechtstreeks uit het hart....
erg mooi verhaal en natuurlijk erg mooi dat je elkaar zo nog eens weer tegenkomt!
moet zeggen dat het een prachtige shiro is... zou nu nog steeds niet misstaan in de meeste vijvers...

Matthijs on 17/05/2011 19:46

even een kleine reactie
ik zat 2 gram naast het gewicht van de shiro .en kwam zo in mijn bezit.
de shiro is altijd bij mij gebleven .
ze is een jaar of 5 geleden gestorven en was toen 69 cm.

vriendelijke groet harold.

harold on 22/05/2011 23:22