TDS

TDS

TDS is de Engelse benaming van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in ppm = parts per million. De TDS waarde is de strenge scheidsrechter die u met de neus op de feiten drukt of u uw vijver wel goed onderhoudt. Het bepaalt de hygiëne in uw vijver.

Ik hou van meten. Want meten is …... inderdaad. Toen de nieuwe Koitronics meters van de week in Arendonk waren binnengekomen, wist ik Luc al snel een meter te ontfutselen. Eentje die de TDS meet. Niet veel mensen meten de TDS waarde en dat is jammer. De TDS bepaalt in principe de mate van vervuiling, of andersom, de hygiëne van de vijver. Hoe hoger de TDS, hoe onzuiverder het water. Een overmatige bezetting van uw koivijver en een ruimhartig voerregime leiden tot hoge TDS waarden, met andere woorden een behoorlijk vervuilde vijver.

De TDS waarde heeft bovendien een relatie met het opnamevermogen van zuurstof dat het water bezit. Hoe hoger de TDS, hoe lager het zuurstof opnemend vermogen. Rechtstreeks in verband met de TDS staat ook de groei van de koi. Hoe lager de TDS, des te beter de omstandigheden die groei initiëren.

Wat is TDS

Zoals gezegd, een TDS meter meet alle vaste, in het water opgeloste stoffen.

Dat zijn in de eerste plaats de mineralen die de GH en KH bepalen, dus carbonaten, bi-carbonaten, calcium en magnesium en andere mineralen zoals koper, ijzer enz. Als gevolg daarvan leiden hoge GH en KH waarden tot hogere TDS-cijfers.

Daarnaast bevat de TDS waarde een verzameling van allerlei organische stoffen (vervuiling).

In beginsel is de TDS waarde een optelsom van GH, KH en organische stoffen.

Conclusie is dus, dat de mate van vervuiling van uw vijverwater heel expliciet in getallen zichtbaar wordt, als u de TDS-waarde vermindert met de GH en KH waarden. Kortom, de TDS waarde minus GH en KH geeft aan of uw vijverwater “vuil”of “zuiver” is, of uw water “dik” of “dun” is, en dun en zuiver water promoot nu eenmaal de groei en de gezondheid van uw vissen. Uiteraard steeds binnen bepaalde grenzen.

Ideale waarden

Wat zijn nu ideale TDS waarden. Als we ons kraanwater meten, komen we iets boven de 200 ppm uit. Zo rond de 220 a 240 ppm. Dat is een aardige leidraad, want kraanwater is drinkwater en dus heel zuiver. Dat klopt ook wel, want als we hier de GH en KH waarden vanaf trekken, houden we weinig over. Het kraanwater hier in de regio schommelt om en nabij 210 a 220 ppm en de GH en KH waarden bevinden zich zo rond de 5 a 7 dH. Een vorige meting van de waterleidingmaatschappij liet een GH van 7 zien, wat neerkomt op 120 ppm en een KH van 5 wat neerkomt op 90 ppm. Tezamen 210 ppm, wat inhoudt dat er in mijn kraanwater geen vervuilende organische stoffen zitten.

Ik heb mijn vijver gemeten en de TDS waarde daarvan is 320 ppm. Wanneer ik daar de GH en KH waarden vanaf trek, krijg ik een indicatie van de vervuiling. De GH en KH waarden van mijn vijver zijn momenteel 7 resp. 6, wat samen ongeveer het equivalent van 240 ppm is. Er rest dus 80 ppm (320 ppm minus 240 ppm) aan organische vervuiling. Weinig aan de hand, lijkt mij zo.

Anders is het als uw vijverwater zeer hoge TDS waarden meet. Wanneer u bijvoorbeeld boven de 700 ppm meet, betekent dat zonder meer een forse vervuiling van het water en hoogstwaarschijnlijk zeer vervuilde filters of filters die niet goed werken. Trek er de GH en KH waarden maar vanaf en we kunnen niet anders dan concluderen dat de restwaarde TDS enkele honderden ppm bedraagt.

Het betekent dat de hygiëne en het watermanagement niet goed is. De waterverversing is te gering en de boel wordt niet goed schoon gehouden. De koibezetting is te zwaar en er wordt veel meer gevoerd dan de bacteriën in de filters en vijver kunnen verwerken. Het water neemt niet voldoende zuurstof op en met de groei van de vissen kan het veel beter. Maar ergo, als die situatie langdurig aanhoudt, dreigen er dingen mis te gaan. De vijver wordt namelijk in toenemende mate ontvankelijk voor parasietenuitbraken en bacteriële infecties. De kans op de huidziekte Hikui groeit en ook bestaat de mogelijkheid van shimmie-vorming op de huid van uw koi. Welnu, dat alles is de waarde van een TDS meting.

PS. Zouttoevoeging in uw vijverwater doet de TDS waarde als een raket omhoog schieten.

GH en KH: 1 dH = 18 ppm.

Rini Groothuis

Copyright voorbehouden

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Dirk

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml