Zacht water, hard water

Zacht water, hard water

In water lossen gemakkelijk stoffen op. Deze typische eigenschap maakt dat water in allerlei smaken en samenstellingen voorkomt: zoet, zout, zuur, bitter, zacht hard enzovoorts. Een door veel koi-hobbyisten ondergeschoven kindje is de hardheid van ons vijverwater. Toch heeft het feit hoe zacht of hard ons water is een gewisse invloed op onze koi, zijn kleurstelling, zijn ontwikkeling, groei en bouw. Zacht water heeft immers andere eigenschappen dan hard water en daardoor ook andere effecten op onze koi. Ook de groei van planten hangt af van de samenstelling van ons vijverwater.

HARD EN ZACHT

Elke dag merken we het verschil tussen zacht en hard water. En dan bedoel ik niet eens de tv-reclames over door kalkaanslag vastgelopen wasmachines. Wie bijvoorbeeld zijn handen wast met hard water, merkt dat er meer zeep nodig is om ze schoon te krijgen en dat het water minder schuimt. Wie boontjes, peultjes en dergelijke kookt, weet dat deze langer op de gaspit moeten staan om gaar te koken.

Hoe komt dat?

En hier staat dan de analyticus in me op. Dat heeft te maken met de concentratie van opgeloste minerale zouten in het water. Met name calcium- en magnesiumzouten zijn verantwoordelijk voor de hardheid van het water. Technisch gesproken: de hoeveelheid metaalionen in het water, met name de ionen van calcium en magnesium, bepalen hoe hard het water is. Zijn er weinig zouten opgelost, dan spreken we van zacht water; zijn er veel opgelost dan hebben we het over hard water.

Het is hierbij goed te weten dat sommige calcium- en magnesiumzouten de pH verhogen. Globaal kunnen we dan ook stellen dat hoe hoger de hardheid is, hoe meer de pH boven de 7 uitstijgt.

GH WAARDEN

De hardheid van water wordt aangegeven met GH. GH is de gezamenlijke hardheid ofwel de maat voor het totaal van alle combinaties van zouten in het water en wordt gemeten in dH (Duitse hardheid). Met zowel digitale meters als de bekende flesjes en tabletten of druppels kunnen we de GH meten. Bij uw waterleidingsmaatschappij kunt u opvragen hoe hard uw leidingwater is.

In het algemeen is de volgende lijst (in dH) een standaard van de hardheid van het water en uitgangspunt bij de bepaling wat goed of minder goed is voor de ontwikkeling en groei van uw koi:

tussen 0 en 4 : zeer zacht water

tussen 4 en 8 : zacht water

tussen 8 en 12: medium hard water

tussen 12 en 18: hard water

> 18 : zeer hard water

EFFECTEN

Welke effecten heeft de hardheid van ons vijverwater nu op onze koi?

Allereerst in biologische zin is er een serieuze invloed op het osmoseproces. Met andere woorden: de interne zout/water balans (uitwisseling) van de koi. We moeten dit effect niet onderschatten. Hard water biedt onze koi minder problemen om het osmoseproces in werking te houden dan zacht water. Het toevoegen van zout aan het water bij zieke of gestresseerde vissen gebeurt daarom niet zomaar.

Het is een handeling om de osmoseregulatie beter te doen werken. Het verschil ligt hier bij maximaal 0,9% zoutgehalte. Dan is de balans volledig in evenwicht. Deze osmoseregulatie is overigens een reden te meer om bij verplaatsing van een koi, deze langzaam aan het nieuwe water te laten wennen.

MAKE-UP

Dan de make-up van de koi. Heel belangrijk. We weten dat de mudponds in Japan zeer zacht water bevatten, ondanks hun kleibodems. Dat is het gevolg van het pure sneeuwwater en het zachte regenwater waarmee de mudponds zich in het voorjaar vullen. Veelal komt de GH in die mudponds niet boven de 3 of 4 dH. Pratend met Daisuke Maeda van Momotaro Koi Farm hierover, laat hij weten dat de hardheid in de Momotaro vijvers inderdaad tussen die waarden schommelt.

Dat zeer zachte water in die mudponds weerspiegelt de onder koiprofessionals en koikwekers wijd verbreide opvatting, dat zacht water de groei van koi stimuleert. Het is dus niet alleen de rijkdom aan plankton, de algen en levende organismen in die mudponds, noch het feit dat zich daarin relatief slechts weinig koi bevinden, dat die koi er vaak een gigantische groei kent.

Alom wordt aangenomen, dat zacht water bovendien de gezondheid van de koi bevordert en het hi dikker maakt. Net zoals wordt aangenomen, dat hard water goed is voor de ontwikkeling van het sumi en het shiroji. Het is overigens om deze reden, dat sommige koiliefhebbers beweren dat het houden van kohaku en shiro utsuri niet samengaat, tenminste, wil men de max uit beide varianten halen.

Het is gezegd dat hard water de vorming van shimmies stimuleert en dat de kans op hikui (huidziekte) toeneemt. Zacht water bevordert daarnaast de glans (teri) van de huid.

ADDERS

Er zit overigens nog wel een addertje onder het gras, vind ik. Planten en dieren kunnen niet zonder calcium en magnesium. Het zijn onmisbare voedingsstoffen. Worden de bladeren van uw waterplanten geel, dan kunt u er haast donder op zeggen dat er een tekort aan magnesium is. Magnesium is namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het bladgroen. Calcium is dan weer onontbeerlijk voor de opbouw van het skelet van de koi.

Bovendien zijn allerlei processen en activiteiten van micro-organismen in onze vijver, zoals de afbraak van ammoniak en nitriet, afhankelijk van de beschikbaarheid van deze minerale zouten.

AANPASSINGEN

Aanpassingen in de GH zijn velerlei. Behalve met flesjes GHplus valt de hardheid van het water te verhogen met bijvoorbeeld het gebruik van glafoam en oesterschelpen in het filter. Zelf gebruik ik graag het koraal Lithaqua om een blijvende impuls op lange termijn aan de GH te geven. Vrienden boeken goede resultaten met het product Maërl. En dan zijn er nog onze kleitoevoegingen.

De GH van ons vijverwater heeft namelijk de neiging om steeds te dalen. Dat heeft te maken met de processen die zich in de vijver afspelen, zoals de stikstofcyclus door nitrificerende bacteriën en de fotosynthese door planten. Al die organismen, bacteriën, planten, algen en uiteraard ook de koi zelf, verbruiken minerale zouten.

Daarnaast is regenwater ook zacht. En dat plenst er tegenwoordig genoeg in onze vijver. De natuurlijke neiging is dan ook dat het water in onze vijver vanzelf zachter wordt. Noodzaak om het water zachter te maken, zal er dan ook niet snel zijn, tenzij u kalkhoudende materialen in uw vijver heeft of grondwater/leidingwater gebruikt dat hard is. Water zachter maken is toch moeilijker dan het harder te maken. Ik weet dat eiwitafschuimers een positief effect hebben op het zachter maken van water. Idem ditto een uitstekend functionerende filtratie of het gebruik van ionenwisselaars (osmose-apparatuur). Turf in uw plantenfilter is van oudsher een beproefd recept.

CONCLUSIE

Waar moeten we, dat alles in ogenschouw nemende, nu naar streven? Goeie vraag. Ik denk dat het antwoord ligt in deze vuistregel: WATER ZO ZACHT ALS MOGELIJK, MAAR ZO HARD ALS NODIG. Vermoedelijk zal het ideale richtgetal zich op 6 dH bevinden.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml