De chagoi van Ruben

De chagoi van RubenOndertussen heb ik een nieuwsitem voorbereid voor morgenvroeg, dit zal online komen als ik boven in de lucht hang.

Het gaat hier over een chagoi die ik verleden jaar heb verkocht aan Ruben via Marcel. Ik kreeg deze mail aan, en dit is een mooie gelegenheid om deze nu eventjes te tonen. Dit is zijn mail:

hoi luc,

Even een update van de chagoi van ruben. Deze heeft vanaf begin december verwarmd binnen gezeten, rond de 22 graden. Echter begin december, heb ik de vissen eerst moeten behandelen voor trichidina, en daarna een ferme uitbraak van witte stip!!

Zodoende hebben de vissen binnen een halve maand gemist wat groei betreft. De chagoi is er in gegaan met 38cm, en meet inmiddels 52cm. Dit met een compleet nieuw merkloos voer, lijkt me eigenlijk een erg goed resultaat. De bezetting in de bak van 3 kuub is extreem met 16 vissen, wat ook nog invloed heeft op de groei. Verversen gebeurd daarom om de dag met minimaal 50%.

Wat me alleen het meeste opvalt bij deze chagoi zijn de borstvinnen!! Het lijkt wel of er een metallic tint in de vinnen zit, erg mooi en apart. Eerlijk gezegd heb ik dit nog niet eerder gezien bij chagoi, ben benieuwd of jij dit kent.

De bouw is ook nog erg goed vindt ik, evenals het schubbenkleed, met geen enkel sumi spotje tot op heden. De chagoi zal bij Ruben eind dit jaar zeker de 60cm wel gepasseerd zijn, dus een prima koop voor hem lijkt me.


Ik heb geen filmpje ontvangen, dus je zult het moeten doen met deze foto. De metallic tint waar Marcel het over heeft is volgens mij "guanine" dat zich in het DNA bevind. Guanine is één van de nucleobasen in DNA en RNA. De stof komt voor als een witte tot beige amorfe vaste stof, die onoplosbaar is in water. Deze stof is ook verantwoordelijk voor de glans bij de koi, dat vooral bij yamabuki te vinden is, en is ook zichtbaar in de fukurin van de gosanke. Dit wordt zeer hoog gewaardeerd, en zorgt voor een extra dimensie. Of dit Guanine is, weet ik niet zeker, maar dat lijkt me de beste verklaring. Verbeter me indien ik het mis heb.


Reacties

6 reacties tot nog toe

Hoi,
Hij zier er super uit en wat een goede groeikanon.
Ik vraag me af van welke kweeker deze is.
Ik heb vorig jaar namelijk ook een chagoi bij Luc gekocht.
Misschien zijn het wel zusjes.
Alleen heeft die van mij niet verwarmd gezeten en zeker niet deze groei gehaald.
Veel plezier met deze mooie chagoi!!

Jurian on 10/04/2013 00:38

Oh ik weet het al deze komt van Marudo als ik het goed heb, en die van mij is van takigawa.
Handig die archief!!!

Jurian on 10/04/2013 01:02

goed gezien Jurian, hij hebt toen de eerste keuze gekregen uit de 2 chagoi van toen. 두 ㅜㅕ ㅑㅜ ㅗㄷㅏㅐㄱㄷㅂ분ㄴ.

luc on 10/04/2013 06:25

Mooie chagoi maar 3 KUB 16 vissen!!!!!!

Rob on 10/04/2013 08:03

Prachtige en veelbelovende chagoi, maar hoe je het ook draait of keert, 16 koi laten doorgroeien in een bak van 3 kuub (met water verwarmd tot 22 graden en bovendien veel voeren voor een flinke groei) is gewoonweg van het goede teveel.
De doorgemaakte parasietenplagen zijn hier in mijn ogen niet vreemd aan. Waterverversingen van ca. 50% zijn hier misschien wel een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde om het geheel gezond en wel te houden. Trouwens, het zou goed kunnen zijn dat die witte stip uitbraak direct is toe te schrijven geweest aan zulke extreme input van vers water. De relatie tussen deze beide fenomenen is overigens niet onbekend in de koiwereld, vraag dat maar eens aan een paar koidokters.

Ter vergelijking: zelf heb ik 18 (weliswaar grote) koi zwemmen in een vijversysteem van ca. 82 kuub (waarvan 10 kuub filterlijn), en dat vind ik zelfs iets teveel.

Ik hoop dat je deze tussenkomst nu niet beschouwt als een "belerend opgestoken vingertje", Marcel, maar als een goeie raad.

Martin on 10/04/2013 13:26

hoi hoi,

het is inderdaad een extreme bezetting, echter wl ik wat betreft de parasieten even iets rechtzetten; er zijn begin december juist een 3-tal nieuwe vissen in gekomen en daarvandaan is de witte stip waarschijnlijk meegekomen. Gelukkig is dit gebeurd in de quarantaine en daarna was overzetten even geen optie meer.
Er zaten ook een 10-tal visjes bij van 15cm uit de eigen kweek.
Ik begrijp echter de standpunten wel van de overbezetting, maar de vissen zijn na half december probleemloos doorgekomen tot en met nu, zonder parasieten of bacteriele problemen.

marcel

marcel on 10/04/2013 17:35