Little Lucy wordt Little Suzy.

Little Lucy wordt Little Suzy.Het is ondertussen weeral 2 jaar geleden dat we Little Lucy, een kohaku van Momotaro, en tevens één van mijn lievelingskoi toendertijd, verkochten aan Marcel, de airliftman, bekend van zijn prachtige vijverinstallatie.

In dit nieuwsitem vind je nog informatie over zijn prestigeproject. Ik had de kohaku de naam Little Lucy gegeven, maar toen ik de koi wegbracht, kreeg ik te horen dat zijn vrouw Suzy heette, en toen hebben we ze maar de naam Little Suzy gegeven.

Marcel had het warme water uitgevonden door een vijver te bouwen die alles wel zo klinisch zuiver maakte, dat je er schrik van kreeg. Het jaar erop ben ik gaan kijken, en stond versteld van de minder goede ontwikkeling. Nogmaals voorzichtig Marcel op het lijf gedrukt dat hij verkeerd bezig was, en dat koi plankton en dergelijke nodig hebben om een goede ontwikkeling te maken, in plaats van te overleven in een ziekenhuis dat klinisch helder was.

Het is sterk gesproken, maar het is een waarheid zoals een koe. Ik heb de indruk dat Marcel ondertussen compleet overstag is gegaan en eindelijk het ware licht heeft gezien. Of wij het beter weten ? Nee hoor, wij hebben enkel "onze waarheid", en voor de rest doe je er mee wat je zelf wil.

Ik schrijf hieronder datgene wat Marcel me schrijft, en je leest onmiddellijk de animo die uit zijn schrijven spreekt. Het is natuurlijk zonde dat ik geen filmpjes heb ontvangen, dus Marcel, maak nog eens een dagje vrij en stuur me enkele filmpjes op, zodat ik een mooie montage kan maken zoals ik er al meerdere gemaakt heb dit jaar. De muziek heb ik al in mijn hoofd zitten....

Hier de woorden van Marcel

Hallo Luc
 
Drie foto’s op 14/10/2012 genomen door onze Thomas met zijn gsm. Ze is nu 60 cm groot, in uitstekende conditie.

De meesten zullen 15 cm op twee jaar niet zoveel vinden, maar ik ben zeer content. (content = tevreden). Ze heeft eigenlijk iets te weinig 24° ( maar enkele dagen ) gehad, vermits mijn vijver 245 diep is, en een deel van de vijver in het grondwater zit dat 12° is.
Volgend jaar wil ik een graad of twee gaan helpen tot aan de 23-24° door zonne energie.

In de natuur zouden ze kunnen zonnen in de bovenste laag, hier word alles gemengd en blijft de ideale warmte een graad of twee a drie te laag. Nu ik ze zo op een natuurlijke manier laat groeien mag je ook niet meer verwachten , voor mij doet ze het super goed.
Op een natuurlijke manier is tijd de grootste bondgenoot, hoop er wat meer jaren over te doen, blijft ze ook veel langer leven.

Hoe dik zijn de algen geweest het afgelopen jaar ! Tot 1 ph verschil , gemeten op de fotosynthese. Momenteel nog een verschil van 0.46 ph, wat voor de tijd van het jaar super is.

Alles wat onnatuurlijk is gaat er uit (is er al uit), zelfs mijn trickle manipuleer ik. (de trickle filter alleen kan hem helder maken, maar daar steek ik een stokje voor!). Ik wil weten of de algen de winter overleven, zolang als mogelijk wil ik ze behouden.

Het is een super goedje, de vissen zijn zo relaxed, net of dat ze high zijn. De slijmhuid is driemaal zo dik als vorig jaar, de kleuren liggen er dik op. (net of dat ze er nog een laag vernis extra op hebben zitten)

Om 22.00 s’avonds met de lamp aan kan ik er binnen de 5 minuten nog 8 van de 10 strelen. De rest is ook in super conditie, maar ik ga er geen meer scheppen , ik heb liever dat ze meteen naar me toe komen, dan dat ze naar onder gaan.

Ben nu wel eens benieuwd naar Ben zijn reactie.


Bedankt voor de update Marcel. Als er nog mensen zijn die een update of filmpjes kunnen geven...het is altijd welkom om de sombere winterdagen wat op te vrolijken.


Meer afbeeldingen

Reacties

6 reacties tot nog toe

Heerlijk om zo het water te zien. Hier is het ook de hele zomer lekker groen geweest en ja je ziet dat de vissen het naar het zin hebben in een groenige vijver.

Arjan on 31/10/2012 08:30

goe bezig,zoals ze hier zeggen.maar heeft een tricle een effect op algjes? Moet wel zijn ,ik krijg ook moeilijk zweefalgen. Is hier een verklaring voor .

johan on 31/10/2012 08:31

Ik had er een water zuiverings station van gemaakt. In mijn gedachten toen kon je niks verkeerd doen als je planten gebruikt ( is toch natuurlijk ) .Zo'n helder water, daar staat een koi niet op te wachten .Nu is het wel zo dat je hier weer heel veel van leerd , ik heb allerlei testjes gedaan en verschillende ontdekkingen opgedaan . Mijn systeem laat het toe om heel veel te pompen en daar heb ik dan ook weer enkele andere dingen mee ontdekt. De mooie resultaten van alg, daar kan je niet buiten, die laat Ben ook ieder jaar zien. Het verkeerde nummerke in mijne sudoku is er gelukkig uit, waarvoor dank aan de interkoi mannen. Ik ben het afgelopen jaar niet blijven stilstaan, maar heb me verdiept in de algen cultuur.Het is me duidelijk geworden, hoe koi te houden zonder problemen .Ben er elke dag een uur of vier mee bezig, ook in mijn gedachten. Nu heeft het estetische van mijn vijver wel ene serieu deuk gekregen, maar mijn koi's gaan voor. Om dit op te vangen heb ik iets leuk in gedachten .Ik kijk ook totaal anders naar een rivier als vroeger, het superieure op aarde zijn de oceanen, fenomenaal wat de alg doet in deze wateren.Hoe wil je de soep?
Ik had ze eerst op zijn Hollands, een groene kom met water.
Geef me de Belgische maar, dat je er de lepel recht in kan zetten .

Marcel D on 01/11/2012 17:33

Goe bezig, Marcel, de resultaten met Little Lucy tonen het aan.

En wat uw theorie inzake zweefalgen betreft, ga ik volledig met u akkoord. Ik heb het hier vanaf de tweede helft van dit seizoen ook proefondervindelijk kunnen vaststellen. Je weet niet wat je ziet, welke positieve metamorfose de koi ondergaan als je het vijverwater laat groen worden. Alleen is dit haast niet uit te leggen aan de 90 tot 95% 'helder water' fanaten, die bezwaarlijk ook koifanaten kunnen genoemd worden. Maar ja, vergeef het hen, zei Jezus Christus, want ze weten niet wat ze doen.

Opnieuw doe ik hier aan jou een oproep om hierover een artikel te schrijven voor bv. een nieuwsitem op deze site, en dit eventueel in samenwerking met Ben (en Rini?). Samen beschikken jullie ongetwijfeld over de kennis en ervaring om hiervan een zeer nuttige bijdrage te maken, die vele zogeheten koifanaten hun ogen zou doen opengaan.

Martin on 01/11/2012 20:21

Vergeten te zeggen, het is nog altijd Little Lucy, aan een Suzy heb ik genoeg.
Had wel eens een reactie van Ben verwacht, is hij soms ziek ?

Marcel D on 03/11/2012 19:28

Marcel, Ben geeft er de voorkeur aan om dit niet via reacties te doen. Als hij dit bij jou doet, moet hij het voor iedereen doen, en daar begint hij liever niet aan. Ieder zijn standpunt natuurlijk...

luc on 05/11/2012 10:48