Nieuws van Jeroen,

Nieuws van Jeroen,Ondertussen ook een video aangekregen van 2 showa van Jeroen.

Zijn mail zei me het volgende:
De Mako Showa is 52 cm, hetzelfde dat ik vorig jaar gemeten heb. Misschien heb ik niet goed gemeten, maar vorig jaar was de zomer "gene vette" dus heeft ze niet echt veel in warm water gezeten en ze ziet er misschien magertjes uit, maar ze komt goed eten hoor.

De Ginrin Showa van Taniguchi was 20cm toen we hem/haar in de vijver zette, nu is ze met 3cm gegroeid en de kleuren zijn sprankelend gebleven.
Bekijk het filmpje

Dus zoals je ziet groeit niet alles van Momotaro als kool. Nu is het wel zo, dat sommige koi dikwijls het eerste jaar stilstaan, en nadien hun groei hervatten. Dikwijls gebeurd dit met koi die een seizoen in een verwarmde vijver hebben gezeten zoals deze showa.

Wat gebeurt er dan ? Ze groeien tijdens het groeiseizoen in een verwarmde vijver met 20-30 cm, wat in principe een geforceerde groei is. Dit heeft te maken met de commerciële kant van de zaak, wat een logisch gevolg is van vraag en aanbod. Het jaar nadien is er soms een betrekkelijke stilstand en groeien ze een jaar niet meer.

De ginrin showa is van februari in het land gekomen, en is nu dus een 4-tal maanden ouder. Zijn groei is normaal te noemen, voor dit soort koi. Ze zien er echter beide heel goed uit, voor wat ik kan zien op het filmpje.

Reacties

3 reacties tot nog toe

Hey Jeroen tof dat filmpje ,de kleuren lijken nog goed intact te zijn en dat is zeker zo belangrijk .Bedankt voor het delen .grtjs

paul on 17/07/2013 07:42

Als je een koi een jaar lang een geforceerde en warme groei geeft, dan zal hij of zij in totaal andere omstandigheden het jaar daarop blijven stilstaan. Natuurlijk gezien past zijn gewicht en lengte niet met de werkelijke ouderdom, vandaar de stilstand, eigenlijk een herstelling van de zware onnatuurlijke forcering. Het is inderdaad commercieel gezien, dat de lengte de inhoud van de kassa bepaald. Het is een zeer spijtige zaak dat men tegenwoordig de vissen hierop afrekend, ongeacht de schoonheid, voor mij is dit niet houden van. Ik zal nooit deelnemen aan een wedstrijd, wie heeft de grootste volgend jaar. Het is hetzelfde als wie heeft de zwaarste vrouw volgend jaar, geef mij maar een natuurlijk schoon vrouwke.

Marcel D on 17/07/2013 23:59

Het is niet zo goed gefilmd, maar ik had toen geen betere omstandigheden :) In september zullen beide koi nog 's gebowled en gemeten worden, ondertussen hangt de watertemperatuur toch al een goede week (als het niet langer is) rond de 22°C.

Jeroen on 18/07/2013 12:44