Sanke of Showa van Rob.

Sanke of Showa van Rob.Rob stelt zich nog steeds de vraag, sanke of showa…en als je de foto’s ziet begrijp je waarom.

Dit is nog een showa uit de 64-reeks van 2008, en zijn dus nu 4 jaar (geboren 2007). Ik hield mijn files toen nog niet zo georganiseerd bij, dus ik heb lang moeten zoeken om nog een deugdelijke foto en filmpje van aankoop te kunnen vinden. Maar het is me gelukt.

Rob stelde zich steeds de vraag “of er wel voldoende sumi zou bijkomen.” Wij beweren altijd dat we Momotaro redelijk goed kennen, want als er iemand trouw is geweest aan Momotaro, dan zijn wij het wel geweest denk ik. Telkens beweerden wij dat het sumi sterk zou opkomen op onverwachte plaatsen, en dat is ook zo gebleken. Tevens blijkt het sumi van zeer goede kwaliteit te zijn. Het is lakzwart en nog steeds opkomend.

Wat is bekend van deze showa ? In ieder geval dat hij uit de Shiro Showa bloedlijn komt, en dat is ook de reden waarom ik hem classificeer onder Showa. De foto echter toont me wel degelijk een sanke, en als ik geen certificaat van oorsprong zou hebben gehad, zou ik hem ook als sanke hebben verkocht. Niet alleen ligt het sumi goed, maar ook zie ik de tejime op de vinnen, wat duid op sanke.

Mijn vraag is dus, als de ouderdieren showa zijn en de nakomelingen vertonen sterke sanke eigenschappen, wordt het dan een sanke, of blijft het een showa ? Wat denken jullie ?

Feit is wel dat Momotaro onvoorspelbaar is met zijn sumi. Dat zie je trouwens al aan de ontwikkeling van tosai naar yonsai. Ondanks het feit dat het sumi op het hi ligt (kasane sumi) straalt deze showasanke toch kracht en degelijkheid uit. Het kata sumi (sumi op de schouder) is perfect voor een sanke.
Het hi patroon is inazuma-achtig te noemen en zou niet misstaan op een kohaku. De koi oogt volledig mannelijk en zal ook man zijn. Zijn groei is niet formidabel, van ± 30 cm naar 52 cm, maar geef hem nog enkele jaren om de 65 cm te bereiken, en heb je dan geen prachtige koi ?
Van mij mag je hem het predikaat sanke geven Rob…ik vind het een aangename koi. Proficiat om hem zo te laten opgroeien.

Dit brengt mij tevens op het onderwerp van de 64-serie van 2008. Het zou mooi zijn moesten de kopers uit deze periode mij eens de foto’s opsturen van deze koi, zoals ze nu zijn. Hier zou je goed de evoluties kunnen zien van de showa die toen verkocht zijn. Ik heb nog de lijst met de foto’s van de selectie van toen. Zit hier jou koi bij ? Maak er eens een mooie foto van, en liefst nog een filmpje, zodat we kunnen vergelijken. Stuur me de foto, en zet het filmpje op youtube en stuur me de link door…

Ik weet nog dat showa nr. 21 toen de meest favoriete showa was, en die is in die tijd naar Rody gegaan. Zo is showa nr. 2 naar Zwolle gegaan (arie als ik me niet vergis) en ik weet er zo nog een paar. Doe de moeite en stuur me eens een update. Eenmaal alles verzameld kan ik hier een mooi stukje over schrijven en de lotgevallen laten zien van deze toenmalige tosai.

Deze avond ga ik de karashigoi en de ki Shusui ophalen in Schiphol, het zal de komende weken weer dolle boel worden met die vreetzakskes. Je bent allemaal welkom zaterdag om de nieuwe oogst te bewonderen.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Een update van de Koromo Showa lijkt me leerzaam.
Zeer benieuwd hoe die ontwikkeld.
Echt goede exemplaren zijn zo mooi,alleen je ziet ze nooit.Jammer!

Toont deze Sanke/Showa op de kop niet een klein beetje onderhuids Sumi?
Ook wel heel veel Sumi op de staartaanzet.
Er zijn toch ook Showa's met witte borstvinnen?

Gr.Jack.

jack on 16/06/2011 10:07

Intrigerend onderwerp, moet ik zeggen.
Te oordelen naar de aard en kenmerken van het sumi gaat het hier in mijn ogen duidelijk om een sanke. De wijze waarop het sumi bij een showa doorbreekt is normaal toch heel anders: meestal van aanvankelijk grote maar vage plekken over kage sumi naar lakzwart, naarmate de koi ouder wordt.

Uit goede bron heb ik wel al meermaals vernomen (verleden zondag nog van 2 Japanse kwekers tijdens een koi-workshop bij Kim's Koi) dat er een probate methode bestaat om in geval van twijfel een sanke van een showa te kunnen onderscheiden: gewoon eens goed in de bek van de vis kijken; is deze wit dan is het een sanke, is deze donker (sumi-achtig) dan is het een showa.
Ik ben er bijna zeker van dat deze koi wit oogt binnenin zijn bek, en dus een sanke is. Als dat inderdaad zo is, dan zou het wel eens kunnen dat er destijds bij Momotaro een vergissing is gebeurd, dat deze koi per ongeluk in de 64-reeks is beland maar helemaal geen afstammeling is van showa ouderdieren.

Maar voor alle zekerheid, Rob, neem eens de proef op de som en laat het ons weten.

Martin on 16/06/2011 13:18

Dag Martin,

ik dacht dat ik Mike Snaden ooit eens hoorde zeggen dat showa met zwart in de mond de neiging hebben om later meer sumi te ontwikkelen, en ik concludeerde daaruit(mss foutief) dat nie alle showa noodzakelijk zwart in de mont hebben...(bv. showa met minder sumi)... Lieten die kwekers ruimte voor interpretatie? of was het echt: mond zwart=showa , mond wit=sanke?

mvg

Steven

Steven on 16/06/2011 15:55

Steven,

Zwart in de mond is Showa/Shiro geen zwart kan nog steeds Showa/shiro zijn.
Verder beschrijft Martin goed waarom dit een Sanke is, de manier en het uiterlijk van het Sumi. Ook al had de Sanke sumi op zijn hoofd gehad dan nog een Sanke(ook vaak een verkeerde veronderstelling)

Joop on 16/06/2011 20:26

@Joop

we denken er hetzelfde over....
100% sanke voor mij...

@Jack
kon ik nog maar een update van die bloedmooie goromo showa geven...ze heeft helaas het loodje gelegd.....nog steeds pijn van...wat een beauty was dat....
ik zal eens kijken of ik nog ergens foto's kan vinden van 2009...

Matthijs on 16/06/2011 22:24

Luc,

nr 50 en 26 zwemmen bij mij in de vijver... Als ik er de tijd voor kan vinden bowl ik ze even voor een foto.

Groeten Bart

bart on 17/06/2011 02:21

@ Steven,

Ik moet toegeven dat ik na uw reactie terug begon te twijfelen of ik het wel 100% goed begrepen had van die Japannerkes. M.a.w. of het inderdaad niet was zoals Joop nu komt uit te leggen.

Daarom . . .
@ Joop,

Hartelijk dank voor de opheldering ter zake. Het is dus een kwestie van noodzakelijke en voldoende voorwaarden: zwart in de mond is een voldoende voorwaarde om te besluiten dat het een showa/shiro is, maar het is hiervoor geen noodzakelijke voorwaarde.

Martin on 17/06/2011 11:36