De Dainishi broeders

De Dainishi broedersHet is geen probleem om Dainishi koi te importeren, maar wel om goede Dainishi koi aangekocht te krijgen. Ik heb de echte Dainishi koi kunnen bewonderen, en het is niet verwonderlijk dat Momotaro zijn bloedlijn uit deze bloedlijnen mengt om dezelfde resultaten te krijgen. Ik ben bang dat ik het niet voor elkaar krijg, maar ik ga het toch proberen. Ik heb een goede strategie in mijn hoofd zitten, en hoop dat deze ook zal werken.

In de lange geschiedenis van nationale wedstrijden werd de Showa Sanshoku, dè kampioen in 1991, bekend als de opmerkelijke Dainichi Showa. In het reproduceren van de bloedlijn leggen de gebroeders Mano, Futoshi, Hiroshi en Shigeru, hun hart en ziel richting wederom een complete overwinning. Een tosai Dainichi Showa heeft alles in zich om een tategoi te worden, dus de verwachtingen over de ontwikkeling zijn hooggespannen.

“De kwekerij werd gestart door onze vader, dus het was heel gewoon dat wij sinds onze geboorte omringd waren door koi. Op het moment kweken wij alleen Gosanke (de drie populairste Nishikigoi: Kohaku, Showa Sanshoku en Taisho Sanshoku) maar door de genealogie te volgen die onze vader heeft bewerkstelligd en wij ook, willen wij koi creëren die een sterke individualiteit hebben, een koi met ‘Dainichi”kenmerken. Bijvoorbeeld bij Showa zou het interessant zijn een koi te creëren met het zwart zoals alleen Dainichi dat kan ontwikkelen. Het zou niet erg spannend zijn als iedere koi van iedere kweker hetzelfde zou zijn. Niigata is de geboortegrond van de Nishikigoi en daarom zouden de kwekers vooruitstrevende technieken moeten gebruiken en kweekmethodes moeten verbeteren. Het is belangrijk dat iedere kweker nastreeft unieke kenmerken bij de koi te ontwikkelen, en wij denken dat koiliefhebbers daar erg blij mee zouden zijn. In ieder geval kun je, op recente koishows, zien dat Showa-zwart sterker en dieper wordt.
Wij hebben het geluk dat onze vader ons goede ouderdieren heeft nagelaten. Het is eenvoudig de ouder van een klasse-winnende Showa aan te wijzen. We kunnen ook een koi onderscheiden die nakomeling is van een ouderdier dat de Kokugyo Award heeft gewonnen. We kunnen echter niet alleen afhankelijk zijn van de koi die onze vader heeft nagelaten, omdat deze inmiddels de leeftijd van zo’n twintig jaar hebben bereikt, hun broed verminderd en de body onregelmatig wordt. Dus we moeten onze eigen ouderkoi kweken. Het is onnodig te benadrukken dat het vrouwtje van groot belang is, maar we hebben ook veel tijd en werk gestoken om de mannetjes te ontwikkelen, dit is een Dainichi kenmerk. Deze ouderdieren worden nu 4 en 5 jaar, dus we zien ernaar uit, wij zijn van mening dat het kweken van een nieuwe generatie uitgelezen koi de taak van de kweker is.
De body is belangrijk, maar we focussen ons ook op de kwaliteit van de kleur, waardoor we goedgevormde koi met geweldig beni en zwart hebben. Wij willen een Dainichi koi kweken die, op een show, ieders aandacht zal trekken en vasthouden. Om dat te doen moeten wij ons Fingerspitzengefühl als kweker intensiveren.

Je kunt naar een slecht ogende koi kijken en zeggen dat het een Tategoi zal worden in de toekomst, dat is gevoel. Gevoel verschilt van persoon tot persoon, dus het is moeilijk te zeggen wie gelijk heeft, slechts de tijd zal het leren. Dat is het uitdagende, maar interessante deel. Misschien kunnen we dit zeggen omdat we kwekers zijn, maar de toekomst van een ongeboren koi is een spannende en onbekende wereld.
We hebben echt veel plezier in koikweken. Het is zelfs leuker als een koi van een goed ouderdier afstamt. Als je eenmaal begint met je eigen koi op te laten groeien, kun je gewoon niet meer doorgaan. Als je eenmaal jouw koi ziet, kun je niet stoppen. De Ikeage in de herfst is het allermooiste. Dat is waarom we doorgaan. We staan ’s morgens vroeg op om tsunahiki te doen. Wij hebben 70 mudpounds in Niigata en we selecteren en sorteren de koi 3 keer per jaar, dat betekent dat we 210 keer per jaar tsunahiki doen. Maar we doen het graag, want hoe beter we dit doen, hoe beter onze koi worden. Wij geloven dat het ’t allerbelangrijkste is om ze met liefde op te kweken; alle Niigata kwekers koesteren hun Nishikigoi en geven hun genegenheid: de belangrijkste reden waarom prachtige Nishikigoi gekweekt kunnen worden.

Wij hopen dat koiliefhebbers van de gehele wereld onze koi met veel liefde zullen verzorgen omdat dat is wat we het liefste zien voor onze koi: opgekweekt worden door mensen die werkelijk van hen houden. Nishikigoi zijn levende wezens, dus we willen dat ze worden opgekweekt in een omgeving waarin iedere koi tot zijn recht komt. We hebben gezien dat in elk deel van de wereld koiliefhebbers, die ècht van hun koi houden, hun koi nauwlettend observeren, goed zorgdragen voor hun filters, het water controleren en goed omgaan met ziekten.

Zoals elke kweker verschillende doelen nastreeft zoals formaat en vorm, hebben de koiliefhebbers ook hun eigen manier om van ze te genieten. Als je geen vijver hebt, kun je ze binnenshuis houden in een aquarium. Maar hoe je ze ook houdt, we willen dat je goed voor ze zorgt zodat ze lang leven, want het zijn levende dieren.

Reacties

12 reacties tot nog toe

Welke strategie heb je nu weer uitgevonden Luc, of mogen we dit niet weten ?

jos on 10/03/2009 09:04

Ik (wij) ben (zijn) zeer benieuwd!
En Jos, de strategie hoeven we toch niet te weten... als het maar werkt :-)

Ton on 10/03/2009 10:12

Dainichi is in mijn ogen de Showa kweker ben benieuwd of je iets moois vind,is het niet wat laat om te gaan Luc er zijn al dealers geweest en hebben mooie Showa gehaald heb ik gezien ,succes en hopen dat je mooie Koi kunt kopen bij Dainichi.

willem on 10/03/2009 10:53

Heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken .
Momotaro als klant bij Dainishi , Luc als klant bij Momotaro .
Luc zal de driehoek wel afmaken .

Marcel on 10/03/2009 10:55

Neen Willem, het is zeker niet te laat...Zoals je kan lezen hebben ze 70 mudponds, die worden niet allen tegelijkertijd leegemaakt. Iedere mudpond geeft opnieuw weer nieuwe koi...

luc on 10/03/2009 11:37

hoi
als ik kweker was verkocht ik niet de beste vissen.dus als de tijd rijp is
verkoop ik eerst de mindere vissen omdat ik hier vanaf wil.deze worden
denk IK het eerst geoost.zijn deze op ga ik weer een stapje verder.dus voor mijn gevoel zullen de betere altijd blijven zitten zeker tot het laats.omdat deze ook het laatst worden geoost.omdat hij deze toch eigenlijk niet kwijt wil.dus voor mij gevoel
hoe later hoe beter , maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan.
dit is zomaar een redenering van mij.

john en ans on 10/03/2009 13:43

Misschien niet zo slecht geredeneerd John. De goede vissen gaan trouwens toch niet zo snel weg. Hier vinden ze toch altijd klanten voor. Ik denk dat je eerst een goede relatie opbouwt om een aanbod van goede koi te kunnen krijgen. Die worden je dan gegund. Een voorbeeld hiervan zijn de 42 vrouwelijke showa die mij "gegund" zijn door Daisuke. Hier heb ik het gevoel om reeds een voetje binnen te hebben zitten. Ook met Yamatoya heb ik een doorbraak bereikt. Ondanks eerdere berichten, zijn we eindelijk tot een prachtovereenkomst gekomen. Ik mag tijdens mijn bezoek 6 nisai uitzoeken die een jaar in de mudpond mogen blijven tot ze Sansai zijn. Ik weet uit ervaring welk genot ik ga krijgen op het einde van dit jaar. Ik heb er nog niet mee uitgepakt want ik moet ze nog uitselecteren, maar ik weet al uit welke serie ik mag kiezen, en ik weet al genoeg. Bovendien zullen ze ook nog betaalbaar blijven. Ik kon mijn geluk niet op toen Brian het me vertelde. De voorbereidende gespreken met Dainishi zijn reeds begonnen, en ik weet ondertussen welke impact Brian heeft bij de kwekers....

luc on 10/03/2009 14:16

Zo luc,

je bent behoorlijk bezig om bij de topkwekers een voet tussen de deur te krijgen en als ik het zo mag geloven heb je een sterke troef in handen in de vorm van Brain.

mij liefde ligt voornamelijk bij kohaku maar de showa met nummer 38 en 43 uit de selectie van de "42" waren voor mij helemaal top.

deze komen toch uit de Dainischi bloedlijn luc?

Succes met de gesprekken!

stephan on 10/03/2009 19:36

Hoi,
de reactie van John en ans is best logisch, maar klopt niet helemaal.
Het is natuurlijk wel zo dat danischi niet alle mudponds tegelijk wil en kan afvangen.

Het is echter wel zo dat ze de mudponds met de beste vissen zeker niet als laatste afvangen. Immers wat je niet kunt tonen kun je ook niet verkopen en ze willen met deze vissen niet teveel risico lopen als het plots een stuk kouder wordt.

Het is anderzijds ook zo dat ze voor de dealers die later komen, laten we zeggen december en later ook nog goede stock willen tonen.
Het komt er toch wel op neer dat de beste vissen(die ze willen verkopen) vaak in november al binnen zijn. Maar omdat ze er ook niet voor schrikken om hoge prijzen te vragen worden ze ook niet snel verkocht en zijn er dus in maart nog steeds mogelijkeden.

Groeten Huub

Huub on 10/03/2009 22:13

Nog even melden dat de kwekers precies weten welke vissen waar zitten die de moeite waard zijn.

luc on 11/03/2009 10:17

Hallo,

Alle Koi van Dainichi zijn op dit moment binnen, alle 70 mudponds (dit zal dan voor nisai en ouder gelden, er zijn nl meer tosaivijvers) zijn in het najaar al wel afgevangen. Ik heb zelf mee mogen helpen aan de Ikeage van top nisai showa (volgens Shigeru-san) en deze worden na aankomst bij het koihuis direct geselecteerd op kwaliteit. De echte tategoi zijn zeker niet voor de verkoop (tenminste niet op dat moment) en worden in andere koihuizen geplaatst.

Succes in Japan en ben benieuwd welke vissen er naar Arendonk komen.

Gr,

Bram

Bram on 12/03/2009 17:28

Hoi Bram, dan kan je misschien enkele hints meegeven, want het is de eerste keer dat ik op bezoek ga bij Dainishi.

luc on 12/03/2009 18:59