De bouw van de grote natuurvijver.

De bouw van de grote natuurvijver.Door de vele vragen en de interesse over de grote natuurvijver, heb ik de toestemming gevraagd aan de eigenaar om een verslag hierover te schrijven.

Gelukkig had de eigenaar nog een groot aantal foto’s ter beschikking over de bouw van deze vijver, die hij graag met iedereen wil delen. Ik geef enkel in grote lijnen aan hoe de vijver is gebouwd, en eventuele vragen moeten jullie zelf maar stellen via de reacties. Of de eigenaar deze wil beantwoorden, laat ik volledig aan hem over.

De natuurvijver zelf is 23 m. breed en heeft een lengte van ± 50 m. De waterinhoud ligt tussen de 1200 en 1500 m³. De vijver is op het diepste punt ± 2 m. De vijver kan op eenvoudige wijze leeggelaten en terug bijgevuld worden met grondwater, dit heeft echter wel enkele dagen nodig. Op de fotoreeks is te zien dat deze al uitgegraven, en de folie gelegd is. Naast de vijver werd er een grote kelder gemesteld waar 4 ultrasieves in gemonteerd werden.. Ook werden er UV-lampen voorzien en in de natuurvijver liggen verscheidene drijvende skimmers om het oppervlaktewater zuiver te houden en vooral de dode bladeren in de herfst af te voeren. De natuurvijver is voorzien van een groot aantal bottomdrains, en op verschillende plaatsen staan pompen die het water in de vijver sproeien, zodat zuurstof automatisch wordt toegevoegd. Zoals je kan zien op de foto’s is de steiger reeds aangelegd.

De waterkwaliteit is optimaal te noemen, en moet niet onderdoen voor een normale koivijver, integendeel. De koi zijn goed zichtbaar in het water dat een perfect groenige ondertint heeft. De weerspiegeling van het water doet je watertanden, en volgens Maarten Lammens een mudpond in Japan waardig of met andere woorden, een voorbeeld van een natuurvijver. In de vijver zelf zwemmen op dit ogenblik een 20-tal koi, met een grootte variërend van ± 50 cm tot ± 85 cm.

Als extra biologische filter werd er een muur gemetst tussen de natuurvijver en aan te leggen moerasfilter. Op de bodem liggen een groot aantal drainagebuizen met cocos. Hierover zijn verschillende vrachtwagens lavasteen gestort dat verdeeld werd. Na het aanbrengen van de benodigde planten, is de moerasfilter actief. Wat het aantal pompen, wateromzet etc. betreft, die vragen zul je even via de reacties moeten stellen, want hier heb ik geen informatie van.

Wat mij betreft is dit een unieke vijver in privébeheer. Voor zover mij bekend is alles door de eigenaar zelf ontwikkeld en op zijn verzoek aangelegd. Op meerdere plaatsen werden subtiele kunstwerkjes geplaatst of betekenisvolle beelden die het geheel een eigen karakter geven. De solide steiger met zitlocatie in het midden van de vijver is werkelijk uniek, en de natuurgetrouwe wandelpaadjes geven een gevoel van rust. Deze locatie is de geliefkoosde plaats van Rini, en ik moet regelmatig aan zijn oren trekken om hem mee naar huis te krijgen, anders bleef hij hier slapen….Ik vind het al prachtig dat de eigenaar ons laat meegenieten van al dit moois....waarvoor onze dank.


Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

Hoi eigenaar, je mag je van ons gerust bekendmaken hoor, voor ons hoef je je niet te schamen. Bedankt in ieder geval om ons mee te laten genieten. Volgens mij uniek in Nederland of België, of waar de vijver ook mag liggen.

Frank on 04/09/2009 07:16

@eigenaar: proficiat met deze vijver. Hoeveel pompen zorgen voor de filtering en stroming in de vijver, en hoeveel omzet hebben deze ? Hoeveel bottomdrains zijn voorzien ?

leo on 04/09/2009 07:43

Hoe ben je op het idee gekomen om een vijver in deze grootte aan te leggen ? Wat heeft je bewogen ?

Rob on 04/09/2009 07:45

Stel je eens voor. Je hoeft je echt niet te schamen.

ad on 04/09/2009 08:00

mooie vijver hoor !!
maar misschien een domme vraag,
waarom heet dit een natuurvijver????
rubber folie, pompen, sieve's, bio uv etc...............?

goose on 04/09/2009 18:34

Je hebt gelijk Goose, laten we zeggen dat deze vijver vanwege zijn omvang en inrichting het karakter van een natuurvijver heeft.

rini on 09/09/2009 10:43

Inderdaad een mooie vijver alleen praat je hier niet over een natuurvijver. Je praat pas over een natuurvijver als er geen filter of uv lamp aan te pas komt.
Een natuurvijver is in staat om zich zelf in biologisch evenwicht te houden zonder de overbodige spullen die ze je tegenwoordig proberen aan te smeren voor de vijver. Hier zie je een echte natuurvijver http://www.freekvogel.nl/start.html .
We hebben vroeger een een vijver gehad van 10x3 die meer dan 15 jaar zonder filters en uv lampen (die moesten toen nog uitgevonden worden) en andere poespas ook glas helder bleef.En ja daar zaten ook goudkarpers is van +80 cm en vele andere soorten en ze waren allemaal gezond en niet gestrest doordat ze in een natuurlijke omgeving waren gehuisvest.

Ik vind het ook jammer dat er steeds meer mensen zijn die zichzelf een dieren liefhebber noemen en een kale bak in hun tuin hebben met koi's er in.Als je dieren hebt vind ik dat je ze een zo veel mogelijke natuurlijke omgeving moet geven, als je ze dat niet kunt geven moet je er niet aan beginnen.

Michel on 02/02/2010 23:15

IK ben zelf ook een vijver aan het bouwen. die van mij word alleen iets kleiner en waarschijnlijk goedkoper. 10 bij 5 meter. maar daarom is deze vijver wel geweldig. snap niet waarom iedereen zo zeurt , natuurlijk of niet . die vissen hebben een prima leven en de eigenaar ook zo te zien. nou daar gaat het toch allemaal om. groetjes pim

P.s Alles is zo als het is loop toch niet altijd zo te zeuren en geniet van alles wat we hebben, te zien krijgen enz.

pim on 07/05/2010 23:33

hallo ,ik heb het even aangezien maar dit is een geweldige vijver .ik ben van plan ook een grote vijver aan te leggen ,volgend jaar ga ik verhuizen ,en dan wil ik ook een zo natuurlijk mogelijke vijver aan leggen .ik wil dan zoveel mogelijk met airlift werken om de stroom kosten in de hand te houden .
echt super zo.n vijver .
mijn complimenten heb je

gr Jacob

jacob on 07/03/2011 05:11