De bouw van de grote natuurvijver

De bouw van de grote natuurvijver

Door de vele vragen en de interesse over de grote natuurvijver, heb ik de toestemming gevraagd aan de eigenaar om een verslag hierover te schrijven.

Gelukkig had de eigenaar nog een groot aantal foto’s ter beschikking over de bouw van deze vijver, die hij graag met iedereen wil delen. Ik geef enkel in grote lijnen aan hoe de vijver is gebouwd, en eventuele vragen moeten jullie zelf maar stellen via de reacties. Of de eigenaar deze wil beantwoorden, laat ik volledig aan hem over.

De natuurvijver zelf is 23 m. breed en heeft een lengte van ± 50 m. De waterinhoud ligt tussen de 1200 en 1500 m³. De vijver is op het diepste punt ± 2 m. De vijver kan op eenvoudige wijze leeggelaten en terug bijgevuld worden met grondwater, dit heeft echter wel enkele dagen nodig. Op de fotoreeks is te zien dat deze al uitgegraven, en de folie gelegd is. Naast de vijver werd er een grote kelder gemesteld waar 4 ultrasieves in gemonteerd werden.. Ook werden er UV-lampen voorzien en in de natuurvijver liggen verscheidene drijvende skimmers om het oppervlaktewater zuiver te houden en vooral de dode bladeren in de herfst af te voeren. De natuurvijver is voorzien van een groot aantal bottomdrains, en op verschillende plaatsen staan pompen die het water in de vijver sproeien, zodat zuurstof automatisch wordt toegevoegd. Zoals je kan zien op de foto’s is de steiger reeds aangelegd.

De waterkwaliteit is optimaal te noemen, en moet niet onderdoen voor een normale koivijver, integendeel. De koi zijn goed zichtbaar in het water dat een perfect groenige ondertint heeft. De weerspiegeling van het water doet je watertanden, en volgens Maarten Lammens een mudpond in Japan waardig of met andere woorden, een voorbeeld van een natuurvijver. In de vijver zelf zwemmen op dit ogenblik een 20-tal koi, met een grootte variërend van ± 50 cm tot ± 85 cm.

Als extra biologische filter werd er een muur gemetst tussen de natuurvijver en aan te leggen moerasfilter. Op de bodem liggen een groot aantal drainagebuizen met cocos. Hierover zijn verschillende vrachtwagens lavasteen gestort dat verdeeld werd. Na het aanbrengen van de benodigde planten, is de moerasfilter actief. Wat het aantal pompen, wateromzet etc. betreft, die vragen zul je even via de reacties moeten stellen, want hier heb ik geen informatie van.

Wat mij betreft is dit een unieke vijver in privébeheer. Voor zover mij bekend is alles door de eigenaar zelf ontwikkeld en op zijn verzoek aangelegd. Op meerdere plaatsen werden subtiele kunstwerkjes geplaatst of betekenisvolle beelden die het geheel een eigen karakter geven. De solide steiger met zitlocatie in het midden van de vijver is werkelijk uniek, en de natuurgetrouwe wandelpaadjes geven een gevoel van rust. Deze locatie is de geliefkoosde plaats van Rini, en ik moet regelmatig aan zijn oren trekken om hem mee naar huis te krijgen, anders bleef hij hier slapen….Ik vind het al prachtig dat de eigenaar ons laat meegenieten van al dit moois....waarvoor onze dank.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml