De vijver van Christof en Ann.

De vijver van Christof en Ann.Gisteren vermeldde ik al, dat ik het nieuwsitem van zaterdag op zou splitsen in 2 delen en als je dit nieuwsitem bekijkt, dan begrijp je misschien waarom.

Af en toe breng ik koi weg, tenminste als het niet te ver weg is. Dit keer was het toch een speciale gelegenheid.

Het was niet alleen vrij dichtbij, het waren ook nog eens fantastische koi die moesten weggebracht worden. Samen met Ben vertrokken we om 9 uur om de koi, 7 stuks in totaal, naar hun nieuwe vijver te brengen. Een flinke vijver van 90 kuub, bovendien aangepast op een temperatuur van 15°, zodat er geen problemen zouden zijn wat betreft het overzetten.

Ik heb er een bijzonder lang filmpje van gemaakt, dus maak je klaar om 18-19 minuten tijd uit te trekken, om van dit filmpje te genieten.

Filmpje vijver van Christof en Ann met muziek

Filmpje vijver van Christof en Ann zonder muziek

We kunnen de koi wel bespreken die ernaartoe zijn gegaan, maar ik denk dat het filmpje meer dan genoeg zegt, het zijn stuk voor stuk bijzonder goede koi, ieder met een aparte uitstraling.

De ene is al beter dan de andere, maar eentje waar we een zwak voor hebben, hebben we Wakana II genoemd. Persoonlijk vind ik Wakana, de naam van de Grand Champion van verleden jaar, een geweldig passende naam. Ik wil in de toekomst, en ook als eerbetoon aan Wakana, telkens een koi die wij superieur vinden, of die wij de kans geven te ontwikkelen zoals de Grand Champion de naam Wakana II, Wakana III enz. te noemen.

Wakana wordt zodoende een begrip, en bovendien klinkt de naam ook fantastisch. Morgen zul je trouwens een Wakana III zien verschijnen. Naast de koi die in hun luxueus resort terecht kwamen werd ook de filterinstallatie uitvoerig besproken, en wie kan daar meer over vertellen dan Ben.

Voor zover ik weet is de volledige installatie door Christof zelf gemaakt, dus petje af, want het is niet zomaar een filterinstallatie aangelegd zonder vel voor je buik, maar flink doordacht. Het systeem staat wel ver van de vijver, maar daar is ook over nagedacht. Het bestaat in principe uit 3 systemen, waarvan systeem 1, een sieve is, die via een zware beadfilter zijn weg terug vind.

Via dit systeem is een verwarming op CV aangesloten, een mogelijke ozon, die enkel gebruikt wordt bij overdadige bacteriële druk, dus enkel indien nodig…
Het tweede systeem in feite gaat via een opvangkamer waar het bezinksel via deze kamer kan afgevoerd worden, naar een trommelfilter, waarna een deel van het water via matten verder gaat naar de vijver.

Systeem 3 vertrekt na de trommel niet door de matten, maar gaat naar een aparte vijver, opgevuld met kiezelstenen. Uiteraard wordt het systeem aangedreven door een zware pomp. Zelfs Ben was onder de indruk, en dat gebeurd niet zo snel.

Bij de koi die de vijver reeds bevolkten zaten koi bij die reeds 21 jaar waren en er nog bijzonder goed bijzwommen.

Meer afbeeldingen

Reacties