Askoi uit Tynaarlo en bevalt uitstekend. Alles werkte direct naar behoren wat ook de vakmanschap van Askoi benadrukt. Het is een prachtig bedrijf in Drenthe welke uitblinkt in de vijverbouw, en de service daaromheen." />

De vijver van Jelle.

De vijver van Jelle.Deze vijver is aangelegd door Askoi uit Tynaarlo en bevalt uitstekend. Alles werkte direct naar behoren wat ook de vakmanschap van Askoi benadrukt. Het is een prachtig bedrijf in Drenthe welke uitblinkt in de vijverbouw, en de service daaromheen.

De vloer is van beton, de wanden zijn isolatiepanelen met daaromheen een muurtje gemetseld met daarop de natuurstenen strips. Tussen de panelen en het muurtje zit een spouw, deze dient voor extra isolatie maar ook om de gewenste breedte te krijgen voor de afdekrand. Alles is zo aangelegd dat het geheel perfekt is te bedienen vanuit de filterschuur. Kortom een zeer eenvoudig te onderhouden vijver met een groot bedieningsgemak doordat alles centraal is opgesteld.

Jelle liet de keuze van muziek over aan mij, met de indicatie "Vwb de muziek, graag iets rustigs, ik ben niet zo’n blindganger." (mooi gezegd nietwaar ?) Ik heb de keuze van de muziek dan laten vallen op één van de grootmeesters in Nederland, namelijk Boudewijn de Groot. Ik vond het muziekje perfect passen bij de film, en vind het absoluut geen blindganger. Bekijk hier het filmpje en geef uw mening.

Informatie over de vijver:

Het betreft hier een vrij nieuwe vijver  welke eind september 2011 is opgestart. Hierdoor blijven de planten welke dit voorjaar geplaatst zijn iets achter maar dat zal volgend jaar verwacht ik ruimschoots goedgemaakt worden.

De vijver is daarom ook nog niet geheel helder hetgeen mij betreft ook niet nodig is omdat wat zweefalgen goed zijn voor de koi. De vijver zelf buiten het plantengedeelte is 5,25 x 3,25 mtr. en de diepte is 2 mtr. dus zo'n 34 kuub.

Het plantengedeelte is 1 x 3,25 mtr. en 65 cm. diep met op 25 cm hoogte een rvs rooster waarop de manden met kiezel en vijverplanten staan. De drain in de bodem kan gebruikt worden als toevoer van de trickle filter en als afvoer van het plantgedeelte.

De trickle draait over de skimmerlijn waarop een 10 kuubs pomp staat en een zeef. De trickle loopt uit met een waterval welke in een HDPE bak terecht komt welke aan de onderzijde open is waardoor het water gedwongen wordt om te verspreiden waardoor de planten er ook nog wat aan hebben. Deze trickle filter is meer bedoeld als extra capaciteit buiten de wintermaanden om.

Hoofdfiltering geschied door een Cetus zeef met een Nexus 310. Alles staat gravity opgesteld. Op de Cetus zeef draait een 13 kuubs Messner pomp, een Blue Eco 320 pomp zorgt voor de retour van de Nexus terug naar de vijver alvorens deze eerst de BIO UV-30 passeert. 

De beluchting geschied door een 150 liter Hi-blow luchtpomp op de Nexus en een Nitto 60 liter op de vijver. De vijver is voorzien van 2 bodemdrains en een membraam luchtschotel. Voor de waterhuishouding wordt gebruik gemaakt van een overloop met een waterniveauschakelaar welke in contact staat met een automatische klep op de waterleiding en een pompput met electronische vlotter waardoor het waterniveau continue op peil blijft met een marge van enkele cm's.

De vijver is zeer onderhoudsvriendelijk en makkelijk te spoelen, de Nexus had wat tijd nodig om op te starten maar draait nu evenals de trickle naar volle tevredenheid. Momenteel is de vijver bevolkt met 15 koi.
7

Uiteraard ken ik een heleboel van deze koi, maar het mooiste vond ik de mail die ik kreeg van Jelle een poosje eerder:

De Azukari koi zijn mooi gegroeid zoals ik nu kan zien. Ook bij ons groeien de koi nu lekker. De Sanke die uit de vijver destijds was gesprongen is geheel hersteld en is sterker uit de strijd gekomen en doet het momenteel erg goed. Ook Pipa blijft groeien, ik zal haar na de zomer eens gaan meten. De Showa van Ueno blijft gewoon een imposante verschijning en wordt mooier en mooier.

En de vierstapper van Taniguchi is echt een plaatje aan het worden, het beni klaart mooi dik in en de huidkwaliteit is echt geweldig mooi netpatroon met geweldig fukurin. Als ze een beetje door wil groeien dan wordt ze beter dan de Gc van Appeltern dit jaar.


Reacties

7 reacties tot nog toe

Jelle, prachtige vijver. Je hebt het goed voor elkaar. Zelfs het filterhuisje ziet er verzorgd uit. Geniet ervan. Tom

Tom on 29/08/2012 14:43

Mooi verzorgde vijver!
Koi doen het goed zo te zien. De Ueno Showa wil ik over een jaartje wel eens terug zien.

Goede muziek keuze dj Luc!

Gr.jack.

jack on 29/08/2012 19:06

Prachtige vijver Jelle en ditto bezetting :)

Jeroen on 29/08/2012 21:39

Erg mooie strakke vijver en het planten filter maakt het geheel af, en is ook nog functioneel.. Ook de koi keuze is heel mooi om te zien.. lekker genieten dus..

gr dennis

dennis on 29/08/2012 23:47

Allemaal bedankt voor jullie reactie. Het zijn allemaal nog relatief jonge koi's, maar ik hoop jullie jaarlijks op de hoogte te kunnen houden met de ontwikkeling van de betere koi die er tussen zitten waaronder natuurlijk ook de Ueno Showa.
@ Luc, prachtig filmpje heb je er weer van gemaakt!!

gr. Jelle

Jelle on 30/08/2012 09:00

Beste Jelle, Schitterende vijver. Je schrijft dat je de wanden van isolatiepanelen met daaromheen een muurtje hebt gemetseld. Wat voor isolatiepanelen heb je hiervoor gebruikt en heb je misschien foto's van de opbouw zodat ik de constructie hiervan kan zien.

Kees on 26/01/2013 12:30

Hallo, Mooie vijver! Maar hoe heeft u die vijverrand gemaakt? Ik wil ook zon vijverrand, maar weet niet hoe?

Tim on 02/09/2013 16:00