mini aerator, iets wat je op dit ogenblik best kan gebruiken." />

De vijver van Rob en Tara

De vijver van Rob en TaraOnlangs leerde ik Rob kennen via een klein artikel in facebook, waar ik toen aandacht aan heb besteed omdat het te maken had met een mini aerator, iets wat je op dit ogenblik best kan gebruiken.

Nadien kreeg ik contact dat ze ook eens langs wilden komen om te kijken naar een koi voor een bepaald budget. Het werd toen een kohaku van Taniguchi die samen met zijn vriendin Tara werd uitgekozen.

Ondertussen heeft Rob me ook foto's en een filmpje gestuurd van zijn vijver. Het is een totaal ander type vijver dan ik gewoon ben, maar daar is natuurlijk ook niets mis mee. Het is een meer natuurlijke vijver, die ook zijn charme heeft. Hierover kreeg ik volgende informatie:

Koivijver 11m³ + plantenfilter 2.5m³
Alles is zelfbouw, 4 kamer filter 1200 L met achtereenvolgens crielzeef, japanse matten BWB en weer japanse matten
UV lamp van 55W
Skimmer
Pomp: 3500 L.

Ik zie een voederapparaat dat momenteel veel wordt aangeboden als ik de flitsende aanbiedingen opvolg. Rob moet maar eens uitleggen of dit een goed voerapparaat is of niet, want prijstechnisch is het een gunstig apparaat.

Het voer komt terecht in een circelvormige constructie van PVC buizen. Hierdoor wordt er verondersteld dat het voer niet in de skimmer drijft, denk ik, alhoewel ik me afvraag wat er gebeurd als er een koi in de circel zwemt en een opspattende schrikbeweging maakt zoals ze nogal dikwijls doen, tenminste die van mij toch. De bewoners zijn van allerlei slag, voor zover ik het kan beoordelen, en als ik me niet vergis heeft mijn kohaku het geluk om er ook deel van uit te maken.

Ik ken Rob en Tara oppervlakkig, maar zie wel dat Rob een echte knutselaar is die ook veel van auto's, met name jeeps houdt zo te zien op zijn facebookpagina.

Ondertussen is het een bijzonder warme dag aan het worden, en eerlijk....ik zou vandaag ook niet op pad gaan om ergens een koi te kopen, ik zou lekker met de kinderen of kleinkinderen ergens naartoe gaan om ervan te profiteren. Ik verwacht dan ook nul volk.

Een goede raad die ik echter toch mee wil geven aan de lezers: ga momenteel geen koi verplaatsen of overzetten, de risico's voor problemen zijn enorm hoog. Zelfs als ik vandaag een koi zou verkopen, zal ik de raad geven om de koi niet te transporteren, maar verder af te wachten tot de temperaturen wat acceptabeler zijn.

De gevaren met deze temperaturen zijn wel degelijk aanwezig. Op ogenblikken zoals deze zijn er ziektesymtomen mogelijk die je niet wil zien. Attent zijn is de boodschap en hou je vissen goed in de gaten. Probeer zoveel mogelijk te beluchten via een aerator of via andere mogelijkheden. Warmte is geweldig, maar kan ook nefast zijn.

Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Erg mooi geschreven Luc .
Over de voerautomaat deze werk eigenlijk heel goed na 2 kleine aanpassingen. Zo heb ik op de het glijbaantje dat er onderuit steekt een plexiglas plaatje gemaakt. Dit om te voorkomen dat met regenachtig weer dat het voer hierop vast plakt. Sindsdien verstopt de voerautomaat niet meer.

En verder heb ik de naad tussen de bak waar het voer in zit (doorzichtige bak ) en het voetstuk ( blauwe onderkant ) die heb ik met siliconen dicht gemaakt, want als het de hele dag regende dan wilde daar nog wel eens water tussen door sijpelen. Het voer in de bak bleef dan overigens wel droog. Verder een heel fijn automaatje.

De pvc cirkel is inderdaad bedoeld om het voer uit de skimmer te houden. Maar als de vissen bezig zijn dan gaan er nog wel eens wat korrels er vandoor. Maar 90% blijft mooi in de cirkel liggen
.
De nieuwe kohaku doet het overigens erg goed Luc we zijn er heel blij mee hij eet ook al bijna uit onze hand.

Rob Waasdorp on 19/07/2014 08:16

Mooie natuurvijver Rob en Tara!! Hij straalt rust uit...moet er gezellig vertoeven zijn. Soms een bezoekje vd reiger-;)??

Filip on 19/07/2014 10:30

Dit jaar is voor het eerst in 7jaar de reiger weer geweest dus het valt mee maar hij had wel 4 vissen te pakken waaronder Tara haar lievelings ochiba.

Luc nog een paar dingen die niet kloppen hahaha
Mijn filter is een zeef filter met stilstaand bed van 70l kaldnes daarna bwb van 100l kaldnes en dan Japanse mat
En de pomp is er een van 15000 l en een van 4000l
Voor de rest klopt het hahahahahahaha

Rob Waasdorp on 19/07/2014 14:54

Hey tof zo eens een ander type vijver ,wel grappig is de kleine koi tussen de grote die wel hun karakter laten zien voor hun voer te bekomen .grtjs

paul on 19/07/2014 15:02

Inderdaad Paul het is weer eens iets anders dan een strakke bak .
Maar ik heb een ontwerp klaar liggen voor een nieuwe vijver van 50m3 maar dat word toch een strakke bak .
De kleintjes doen het inderdaad erg goed tussen de grote ze staan hun mannetje wel daar

Robwaasdorp on 19/07/2014 17:05