Een verborgen paradijs of het hof van Eden.

Een verborgen paradijs of het hof van Eden.Ik weet niet welk deel ik van de titel moet gebruiken, maar "het verborgen paradijs" lijkt me het meest geschikt om deze natuurvijver te omschrijven.

Dit is mijn levenswerk vertelt Leo, en ik geloof het op zijn woord. Alles werd door hem persoonlijk aangelegd, iedere boom werd door hem persoonlijk geplant, alle banken door hem gemaakt, ieder kunstwerk met veel gevoel op hun juiste plaats gezet....
Leo, hier mag je met recht en reden trots op zijn......Hier zijn we gewoon gezond jaloers op.

Ik weet niet hoe groot het domein is, maar als ik me niet vergis was het een 4-tal hectare groot. Domein, wat zeg ik, neen het is geen domein, het is een park zoals je zelfs bij de stedelijke parken soms niet kan vinden.

Waarom heb ik het nu over deze natuurvijver ?
Heel eenvoudig, dit is de laatste rustplaats van een 25-tal koi van Martin. Je zit met een probleem ? Je bent niet tevreden over de manier waarop je de koihobby beoefent. Je ziet, je hoort en je leest meer over koi. Het virus slaat toe en je wil je visie veranderen... Wat doe je dan ? Je gaat naar Interkoi Arendonk en die zorgen voor een totaaloplossing voor je probleem. Martin is zo iemand die een nieuwe draai wil geven aan zijn koibelevenis, maar hij kan toch niet zo gauw afscheid nemen van zijn koiharem. Hij kan ze aanbieden via marktplaats, maar dan weet je ocharme niet waar je koi terechtkomen. Dikwijls wordt je dan benaderd door handelaren die een gemakkelijke handel zien, waar respect voor de koi ver zoek is, of je koi komen in een waterplasje van 2 m³ terecht, waar ze de rest van hun leven ongelukkig zullen zijn.

Rini, Ben en ik kennen ondertussen een heleboel mensen met natuurvijvers en wij trachten als tussenpersoon te bemiddelen om je koi zo goed mogelijk te huisvesten. Martin tevreden, Leo tevreden, wij tevreden, dus iedereen zit in een winwinpositie, kan het nog mooier.

De foto's geven een volledig beeld van het verloop tijdens de ganse dag die om 10 uur begon. Bij Martin aangekomen werd eerst alles systematisch in orde gebracht om het vangen en het verpakken van de koi zo "stressloos" mogelijk te laten verlopen. Dan wordt er even koffie geschonken. Dit moest ik Martin nog even leren, want blijkbaar had hij daar niet veel kaas van gegeten. Hij was trouwens lekker hoor....

Na het laden vertrokken we richting de natuurvijver. Martin en Marie Rose gingen graag mee, wat voor ons geen probleem was. We werden bij Leo goed ontvangen in het bijzijn van een groot aantal nieuwsgierigen, en het uitzetten van de koi werd na de temperatuuraanpassing door Martin persoonlijk uitgevoerd.

Dit is in korte lijnen het hele verloop van deze ontzettend aangename dag, en ik denk dat Rini en Ben dit zeker zullen beamen. Je zult begrijpen dat ik hier een hele fotoserie van heb gemaakt, en ik hoop dat je van deze fotoserie zoveel kunt genieten als wij gedaan hebben. Wil je het op een filmpje zien, dan kan je hier klikken:
Natuurvijver-01
Natuurvijver-02

Nogmaals een dikke proficiat voor het resultaat van het levenswerk van Leo en Maria, hun vriendelijke ontvangst en met de gezamenlijke gedachte dat we dit park rustig als "verborgen paradijs" verder zullen laten leven.

Ook nog even vermelden dat ik 2 kg verse gerookte paling heb aangekocht, waarvan ik 1 kg zelf ga opsoeperen en de rest zal ik morgen aan de klanten aanbieden totdat het op is. Iedereen is welkom, kopen mag maar is geen verplichting.

Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

Die eerste palingen zijn gesneuveld, Luc. Yammie!

rini on 24/07/2009 20:32

......................................

(ofwel: hier word zelfs ik stil van, hetgeen heel wat wil zeggen!)

Wat een dapper besluit (Martin), wat een werk is dat geweest (Luc, Riny, Ben), maar bovenal: wat waanzinnig mooi.... (Leo).

En wederom val ik stil...

Noëlle on 24/07/2009 20:39

Riny moet natuurlijk RinI zijn...

Ik raak er zelfs van in de war!

Noëlle on 24/07/2009 20:41

Luc, mag ik niet bij jullie komen werken aub. Wat moeten jullie gelukkig zijn om dit te kunnen meemaken. Hier wordt je inderdaad stil van Noëlle. Dit is koi verkopen met een hart.

Walter on 24/07/2009 20:43

Een prachtige plaats om te mijmeren en te filesoferen.

Ik citeer uit rini,s boek, de karper.

Ben.

Ben Doorakkers on 24/07/2009 21:14

@ Luc, Ben en Rini, (alsmede alle collega-lezers en reactieschrijvers),

Hierbij wil ik jullie alle drie, maar jou in het bijzonder Luc als initiatiefnemer en drijvende kracht achter heel dit verhaal, nog eens van ganser harte bedanken voor de klus die jullie op toch wel indrukwekkende en efficiënte wijze voor mij geklaard hebben.
En ik bedoel dit in de ruimste zin van het woord, dus inclusief het leggen van de link naar de grote, buitengewoon prachtige, om niet te zeggen idyllische natuurvijver waarin de 25 koi waarvan ik afscheid wilde nemen nu "op rustpensioen" zijn mogen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de koi daar voortaan minstens even gelukkig zullen zijn, ja zelfs nog meer hun gading (lees: onuitputtelijke sabbelmogelijkheden) zullen vinden dan in mijn eigen nochtans respectabele koivijver. Ze zullen de rest van hun dagen inderdaad mogen doorbrengen in een natuurlijke biotoop de naam "mudpond" zo goed als waardig. In de stoutste van mijn dromen had ik dit gedurende lange tijd niet voor mogelijk gehouden. Tien keer liever deze prachtoplossing dan de betreffende koi voor een habbekrats te gaan verpatsen aan een respectloze opkoper of tussenhandelaar.

Zoals je het zo mooi uitdrukt in het nieuwsitem, Luc, een win-win situatie voor alle betrokken partijen, incl. de koi zou ik durven zeggen. Ik houd er in elk geval een goed gevoel aan over (en ik denk jullie en Leo + Maria ook, ja zelfs mijn wederhelft Marie-Rose heb ik de indruk). Dit des te meer daar ik nu in mijn eigen koivijver met een quasi propere lei kan beginnen (koibestand in één klap gereduceerd van 37 naar 12 exemplaren); en daarmee houdt het verhaal uiteraard nog lang niet op, want dat biedt perspectieven . . . maar later meer daarover.

Overigens een mooi en evenwichtig geredigeerd artikel, Luc, dag zelf geschreven dan nog (waarvoor mijn pet af); ik had het zeker niet beter gekund, wellicht integendeel. En natuurlijk een dito bijhorende fotoreportage, die zoveel meer zegt dan woorden alleen. Het was voor mij echt nog eens intens genieten vandaag, ook bij het lezen en bekijken van het nieuwsitem, en ik durf hopen dat het voor de collega-lezers en reactieschrijvers niet anders is.

P.S. Tenslotte, Luc, de gerookte Noorse paling heb ik vanavond al half soldaat gemaakt. Gewoon hemels van smaak, om duimen en vingers van af te likken, ja zelfs letterlijk. Met als gevolg dat ik nu nog een lekker glas witte wijn ga drinken; moet kunnen voor een gepensioneerde, zou ik zeggen . . .

Groetjes aan iedereen,

Martin on 25/07/2009 01:38

Martin, Marie- rose, Luk, Ben en Rini

Hartelijk dank voor de 25 prachtige koi die jullie op onze vijver hebben gezet. Ze waren mooier en groter dan we hadden durven denken. Martin en Marie-Rose, jullie vissen zullen van ons aan bewondering en verzorging niet moeten inleveren, we gaan er echt van genieten. Luk, mooi verslag en foto’s, het zal voor ons een blijvende herinnering zijn aan dit prachtige initiatief waarvan u zeker niet beter van bent geworden. Nu kennen wij je ook als bemiddelend persoon en niet als winstpakker. Wij hopen jullie allen nog terug te zien op de koffie in het Paradijs of het Hof van Eden.

Groeten Leo en Maria

Heymans Leo on 25/07/2009 09:14

sjeezus wat een vijver,als ik ooit nog eens....
Eigenlijk wel wat voor jou Rini,10 vissen erin en groeien maar.
Weer een prachtig succes verhaal.Dit blijft toch het mooiste voor een koi,zulke grote vijvers.Veel plezier ervan.

marco on 25/07/2009 20:38

@Leo en Maria,

Wij zijn erg opgetogen met de inhoud van jullie bovenstaande reactie. Heel blij om nog eens te vernemen dat deze "deal" (die er in feite geen is) ook jullie tot volle tevredenheid stemt. En nu maar hopen/wensen dat de bijgezette koi goed mogen gedijen en nog een lang en gelukkig leven mogen hebben in jullie prachtige natuurvijver. Aan voldoende verzorging en aandacht zal het hen alleszins niet ontbreken, daar was ik meteen al van overtuigd na onze kennismaking in jullie Hof van Eden.
Als we de komende maanden nog eens passeren voor (koi)zaken bij Luc, gaan we niet nalaten van de gelegenheid gebruik te maken om jullie nog eens een bezoekje te brengen en te zien hoe het met de koi gaat. Uiteraard zullen we dan op voorhand wel even contact met jullie opnemen (ik vraag uw juiste coördinaten wel aan Luc, als ik mag).

Met vriendelijke groeten,
Martin en Marie-Rose

Martin on 26/07/2009 11:52