Een volle dagtaak.

Een volle dagtaak.Luc, wil jij met Rini volgende week de koi brengen. Luc, kom jij eens naar onze vijver kijken ?

Wat doe je dan ? Je probeert dit indien mogelijk altijd in te plannen. We doen dit trouwens ook graag. Indien mogelijk zouden we het altijd doen, want het brengt je nog beter in contact met je klanten. Bovendien laat Rini zich graag rijden, en met enkele tassen koffie, zijn sigaretje en een goede babbel is zijn dag weeral gelukt.

Vandaag moesten we een chagoi leveren regio Leuven, bij Martin waar we al eerder op bezoek waren, en die steeds meer plezier beleeft aan zijn koihobby. Deze 3-jarige chagoi met licht fluwelen kleur van ± 72 cm, maar vooral een heerlijk karakter zal hem nog veel plezier verschaffen. Laat de tijd dit maar uitwijzen, wij hebben het volste vertrouwen en zijn er 100% zeker van hoe de evolutie zal gebeuren.

Zoals altijd was Martin bij aankomst weer niet tevreden over zijn vijver.... pfff, er zitten zoveel algen op de bodem dat ik bang ben dat mijn bottomdrains verstopt raken. Ik heb er al (/*s) dit of dat product ingegooid, maar het helpt niets. Dat al die produkten een aaneenschakeling van commercie is, daar staat Martin nog niet bij stil. Daar is hij nog te kort koiliefhebber voor.

Elke keer weer zeggen we hem: laat die vijver nu eens gewoon gerust, hij ziet er perfect uit. Zelfs Rini wil dit water onmiddellijk wisselen met het water van zijn vijver, maar het heeft geen nut, na 2 minuten hangt zijn net weer in het water om wat draadalgen te verwijderen. Laat het biotoop in hemelsnaam zijn werk doen. Geef de vijver de tijd om te rijpen en laat die algjes toch lekker hangen totdat de natuur zijn werk doet. Het is gewoon een samenhangend geheel met ups en downs, en soms is je vijver wat beter dan anders, maar het is wel een cyclus die moet afgewerkt worden.

Smijt je er GH+ in, dan moet je nadien weer wat anders gebruiken om een andere waarde aan te passen. Probeer een evenwicht te vinden en al die rommel waar zoveel commerce achtersteekt achterwege te laten. In onze vijvers in Arendonk wordt absoluut niets gebruikt buiten Anorex bio - klei of PIP, produkten die een nuttige, maar geen storende werking geven aan het biotoop. Kijk naar je koi, zwemmen ze ontspannen rond, vinnetjes open, zowel voor als achter, dan is alles in orde. Natuurlijk moet je wel opletten voor die hatelijke parasieten zoals huidwormen, trichodinia, costia en andere, maar zelfs dan, probeer de vis in een ander vat of een quarantaine bak te behandelen, zodat je vijver zoveel mogelijk gespaard blijft van al die rotzooi zoals Kalium of FMC.

Regelmatig je waardes meten is een must, maar naar je koi kijken is een kunst. Dit vergt een goed oog en veel ervaring. Indien mogelijk zouden de kwekers moeten streven naar koi zonder problemen in kraakhelder water, maar dit zal vermoedelijk een utopie blijven.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Rini, ben jij het eens met Luc wat betreft het vijveren, of heb jij een andere insteek. Mooie chagoi trouwens.

John on 27/08/2009 09:27

voor wat het waard is, ik ben het helemaal eens met Luc. Niet te veel vissen, voeren wat ze eten,vaak weinig is beter dan in een keer veel.
Geen chemicalieen tegen alg want hier is GEDULD van groot belang.
De waterwaardes meten en bij afwijkingen WATERWISSELS, dit is beter dan alle
chemische rotz....
En bij het uitzetten van nieuwe koi de vijver voorbereiden met b.v PIP en nadien herhalen en de waterwaardes controleren en indien nodig waterwissels.

Geerard on 27/08/2009 17:48

Veel plezier met de mooie chagoi Martin .
Blijf van die produkten af , stapelt zich alleen op in de vijver en in de koi zelf .
Overschot nitraat ( meer planten toepassen die nitraat verwijderen )

Marcel on 27/08/2009 19:05

Zou zeggen,gewoon de drie R's.
En mischien wel het belangrijkste GEDULD!
Trouwens Martin,ziet er goed uit bij je!
Knappe chagoi,proteine skimmer,goed bezig.
Veel plezier ermee.

jack on 27/08/2009 20:18

Hai Martin,
Perfect plaatje! Mooie Chagoi en perfect water zo te zien. Draadalgen zullen vanzelf minder worden maar dat heeft even de tijd nodig! Laat het boeltje maar met rust, voer even minder want dan zul je zien dat je koi je zullen helpen met je overschot aan draadalg. De rest doet de Clarity wel!
Succes!
mvg
Ton

Ton on 27/08/2009 20:29

John, Luc zet het puntje op de i wat vijveren betreft. We doen alle mogelijke moeite om een puike waterkwaliteit te krijgen en vergallen het dan met een of ander middel of gif en kunnen dan weer van voren af aan beginnen. Tussen twee haakjes: ik gebruik zelfs anarex niet meer. Alleen nog klei en waterwissels. Voor de rest mag de natuur het doen.

rini on 28/08/2009 01:59

Hoi beste mensen allemaal,

Hartelijk dank voor jullie nuttige raadgevingen en suggesties. Ze zijn zeker welkom na de misschien terechte (maar op sommige punten overdreven) bolwassing die ik hier van Luc gekregen heb (grapje).
Voor alle duidelijkheid en ter nuancering van zijn verhaal: het is dus niet zo dat ik om de haverklap één of ander middeltje of gifstof in mijn vijver kap. Ook ik doe mijn best om het allemaal zo natuurlijk mogelijk te houden, maar na ingrijpende filteraanpassingswerken tijdens het voorbije voorjaar lukt het vooralsnog niet op alle punten even goed.
Als ik vergelijk met de scherpte van het water in Rini's vijver denk ik dat er hier één belanrijke ontbrekende schakel is, en dat is een heuse plantenfilter na de biolijn om het overtollige nitraat en fosfaat in het water te consumeren. Mijn besluit staat inmiddels vast: hoe sneller hoe liever, maar tegen volgend seizoen moet deze er zeker staan.

Martin on 29/08/2009 16:28