Een volle dagtaak

Een volle dagtaak

Luc, wil jij met Rini volgende week de koi brengen. Luc, kom jij eens naar onze vijver kijken ?

Wat doe je dan ? Je probeert dit indien mogelijk altijd in te plannen. We doen dit trouwens ook graag. Indien mogelijk zouden we het altijd doen, want het brengt je nog beter in contact met je klanten. Bovendien laat Rini zich graag rijden, en met enkele tassen koffie, zijn sigaretje en een goede babbel is zijn dag weeral gelukt.

Vandaag moesten we een chagoi leveren regio Leuven, bij Martin waar we al eerder op bezoek waren, en die steeds meer plezier beleeft aan zijn koihobby. Deze 3-jarige chagoi met licht fluwelen kleur van ± 72 cm, maar vooral een heerlijk karakter zal hem nog veel plezier verschaffen. Laat de tijd dit maar uitwijzen, wij hebben het volste vertrouwen en zijn er 100% zeker van hoe de evolutie zal gebeuren.

Zoals altijd was Martin bij aankomst weer niet tevreden over zijn vijver.... pfff, er zitten zoveel algen op de bodem dat ik bang ben dat mijn bottomdrains verstopt raken. Ik heb er al (/*s) dit of dat product ingegooid, maar het helpt niets. Dat al die produkten een aaneenschakeling van commercie is, daar staat Martin nog niet bij stil. Daar is hij nog te kort koiliefhebber voor.

Elke keer weer zeggen we hem: laat die vijver nu eens gewoon gerust, hij ziet er perfect uit. Zelfs Rini wil dit water onmiddellijk wisselen met het water van zijn vijver, maar het heeft geen nut, na 2 minuten hangt zijn net weer in het water om wat draadalgen te verwijderen. Laat het biotoop in hemelsnaam zijn werk doen. Geef de vijver de tijd om te rijpen en laat die algjes toch lekker hangen totdat de natuur zijn werk doet. Het is gewoon een samenhangend geheel met ups en downs, en soms is je vijver wat beter dan anders, maar het is wel een cyclus die moet afgewerkt worden.

Smijt je er GH+ in, dan moet je nadien weer wat anders gebruiken om een andere waarde aan te passen. Probeer een evenwicht te vinden en al die rommel waar zoveel commerce achtersteekt achterwege te laten. In onze vijvers in Arendonk wordt absoluut niets gebruikt buiten Anorex bio - klei of PIP, produkten die een nuttige, maar geen storende werking geven aan het biotoop. Kijk naar je koi, zwemmen ze ontspannen rond, vinnetjes open, zowel voor als achter, dan is alles in orde. Natuurlijk moet je wel opletten voor die hatelijke parasieten zoals huidwormen, trichodinia, costia en andere, maar zelfs dan, probeer de vis in een ander vat of een quarantaine bak te behandelen, zodat je vijver zoveel mogelijk gespaard blijft van al die rotzooi zoals Kalium of FMC.

Regelmatig je waardes meten is een must, maar naar je koi kijken is een kunst. Dit vergt een goed oog en veel ervaring. Indien mogelijk zouden de kwekers moeten streven naar koi zonder problemen in kraakhelder water, maar dit zal vermoedelijk een utopie blijven.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml