Ervaring en kennis is macht.

Ervaring en kennis is macht.Veel mensen willen een kleine koi groot laten worden, en terecht, want om het me de woorden van Rini te zeggen: “big is beautiful”

Om nu te zeggen dat iedere koi zomaar 75-85 cm groot wordt, is wat te veel gezegd. Om dit te kunnen realiseren, heb je ervaring, kennis en geduld nodig. De vijver die ik vandaag even onder de loupe neem is slechts 15 kuub. De filtratie is niets speciaal, simpel, maar wel beheersbaar. Het kleine opvangbakje is een voorschot groot. Wat is dan het geheim ?

De visie die ik hierover geef, is mijn visie, en of deze waar is of niet laat ik aan jullie over. Wel is het zo dat in deze vijver bewezen wordt dat kleine koitjes ook groot kunnen worden, met een overduidelijke toename aan body en een lengte tot tegen de 80 cm. De vijver is van Ben en Riny.

Om je even duidelijk te maken over de vijver, heb ik een kort filmpje gemaakt van deze bescheiden vijver. Het eerste kleine bakje dat je ziet, het originele Ben’s Bakske, heeft de inhoud van slechts 1200 liter water. Dit is de verblijfplaats die dient als leerschool voor het evolueren van tosai die Ben gewoonlijk selecteert bij mij.

Het hoeven geen dure koi te zijn, gewoon koi die hij zelf selecteert op bouw, huidkwaliteit en uiteraard patroon. Gewoonlijk blijven ze een seizoen in het bakje en op dit filmpje doet Ben een kleine voorstelling van zijn bakske.

Zijn “grote” vijver is zijn rijkdom. Ben gaat slapen en staat op met koi en heeft zich volledig verdiept in de ontwikkeling van tosai. Ik zal je zo dadelijk enkele voorbeelden laten zien van evoluties van koi, en je zult verstelt staan over deze ontwikkeling, maar eerst wil ik het nog hebben over de koi die er zich nu nog in bevinden.

Eerst en vooral is er Gloriana, de hele dure showa van Dainishi, weet je wel, diegene die zijn staart gebroken was tijdens het transport. Deze laat ik speciaal bij Ben evolueren, omdat ik bijna zeker weet dat dit 100% in orde komt. De resultaten tot hiertoe bewijzen dat ik gelijk zal krijgen. Ze ziet er prachtig uit op dit ogenblik, en het is een plezier om je enkele filmpjes te tonen van Gloriana, zoals ze nu is.
Gloriana-01
Gloriana-02
Gloriana-03

Zoals je misschien kan zien, is de staart zo goed als volledig genezen en blinkt ze zoals een spiegeltje. Het hi dat door het transport was teruggevallen is volop terug aan het komen, en het sumi dat haar zo sterk zal maken, zal grote ogen gooien binnen enkele jaren. Ze oogt zo onooglijk simpel deze koi, maar bekijk haar body en bodyshape goed. Ze is onopvallend 68 cm (sansai) en zal door haar sterke beenderstructuur zeker een aanzienlijke lengte moeten kunnen halen, een jumbo waardig. Wij blijven het volste vertrouwen hebben in deze Showa, en zullen jullie regelmatig op de hoogte houden, maar zeg nu zelf, is het geen beauty ?

Haar karakter is fenomenaal, rustig, gratieus, hongerig, en vooral door ons nieuwe gezondheidssysteem dat we toepassen, een stressloze koi. Nu zul je afvragen wat ons nieuwe gezondheidssysteem is, maar dat gaan we eens even niet vertellen. Of zullen we het toch maar zeggen ?

Zoals je weet is rust en ontspanning een zalvende faktor voor de ontwikkeling van koi. Hoe krijg je dit voor elkaar in je vijver ? Heel eenvoudig…zet er één of twee karashigoi van Takigawa bij. Het karakter van deze koi, de vriendelijkheid, het gewoon uit je hand komen eten, motiveert de andere koi die anders schuchter en bang zijn om ook mee te doen. Je koi veranderen gewoon door de aanwezigheid van de karashigoi. Een chagoi kan er niet aan typen hoor. Waarom zeg ik karashigoi van Takigawa ? Omdat ik deze onderhand wel ken, en het zijn gewoon varkentjes die je ieder uur van de dag smeken om eten. kijk maar naar deze. Sinds Ben een karashigoi in zijn vijver heeft gezet, zijn de koi nog meer ontspannen en nog rustiger geworden dan normaal. Ze trekt gewoon de hele vijver mee….

Ben hanteert dezelfde filosofie, die wij als interkoi reeds lang uitdragen. De beste ontwikkeling voor een koi is rust, goede voeding, vooral algenrijk water, en uiteraard de goede genen. Het algenrijk water hoeft niet zo groen te zijn als groentesoep, neen, je moet leren spelen met het groene water, door eerst zweefalgen te creëeren en dan je lampen te gepaste tijden aan en af te zetten. Je mag de vissen nog op de bodem zien zwemmen, maar de gloed van algen moet aanwezig zijn.

Om het verhaal toch maar even af te ronden, laat ik je enkele voorbeelden zien van de ontwikkeling van koi in deze eenvoudige, maar algenrijke vijver.

Het eerste filmpje is van freedom, een showa die verleden jaar is binnengekomen, nu 2 jaar en 48 cm.
Zij is de volle zuster van de showa die Leo gekocht heeft, en waar Johan nog altijd van likkebaard…
freedom-01
freedom-01

Het tweede filmpje is wel een hele speciale, want het is van een sanke, waar niemand een hand voor in het vuur zou willen steken. Verleden jaar bij Momotaro aangekocht, volledig ingevallen achter de kieuwen, en zelfs Daisuke van de Momotaro farm had er geen vertrouwen meer in. Ben echter wel, en hij heeft zich helemaal toegelegd op deze sanke. Het is nog vroeg om ze te laten zien, maar prent deze goed in je gedachten, haar naam is toepasselijk: “hope”, en zij is een volle zuster van "de spikkel"... hope van “hope en glory”

Deze showa is ook van Momotaro en werd door Ben aangekocht op 18 cm. Ze meet nu 62 cm en is 4 jaar oud. Ze zwemt momenteel en in Arendonk.
Lucky

Wat kan je nog meer doen dan bewijzen wat je zegt...en niet met 1 voorbeeld...

Meer afbeeldingen

Reacties

11 reacties tot nog toe

Voor wie is Ben geen voorbeeld?
Voor mij zeker in ieder geval!

Gloriana,er gaat iemand nog eens spijt krijgen.
Wat een indrukwekkende Showa.Prijswinnaar in spe.
Freedom,top Mako.

En je kan natuurlijk Karashigoi in de vijver zetten,maar tegen zo'n Russel is geen
kruid opgewassen....

Gr.Jack

jack on 23/06/2011 11:12

Wat - een - mooie - collectie !

Jeroen on 23/06/2011 15:39

ongelofelijk,hoe doe je het toch.
Hoeveel koi zwemmen er op die 15 kuub?

johan on 23/06/2011 16:39

Ziet er goed uit Ben, maar dat wisten we natuurlijk al.
Jij krijgt de vissen toch ook naar mooie lengtes gesleept ook al is je vijver geen indoor zwembad.
Mischien moet jij voor mij volgend jaar maar is een mooie tosai showa uitzoeken.
Natuurlijk alleen als je daar bereid toe bent.

marco on 23/06/2011 17:48

Prachtig om te zien dat je niet persee een giga vijver nodig hebt om mooie resultaten te boeken.
Dat geeft de burger moed !

Gerry on 23/06/2011 17:55

Ervaring en kennis is hier wel op zijn plaats, een gouden combinatie .
De koikes stralen ( baasje ook ) , zijn allemaal in super conditie .
Hier heb ik grote bewondering voor , dit is pure passie en liefde voor koi .
Had ik jou maar als buurman , wat zou ik veel bijleren .
Doe zo verder en tot binnenkort.

Marcel D on 24/06/2011 00:01

Laat ik me haasten te beginnen dat ik zeker niet pretendeer om ook maar in de buurt te komen bij de kennis van Ben en ook Rini maar de visie dat het gaat om "de man of vrouw" aan het stuur deel ik van harte.
Toen ik een jaar of 15(25 jaar geleden) was had ik een aquarium van 400 liter met 12 gewone karpertjes van de OVB. Ze groeiden letterlijk het aquarium uit (omdat ik dagelijks 200 liter ververste en met een zelfgemaakt airlift stofzuigertje dagelijk alle troep opruimde.
Veel werk maar ik hield de boel wel onder controle. (Als ik 1 dag oversloeg kon ik het overigens gelijk zien aan de vissen............)
En daar gaat het om. Je systeem onder controle houden. En een mega vijver heeft een grotere buffer omdat er meer water in zit.
maar als ie langzaam versmeerd..................................:-(

Wim on 24/06/2011 08:43

hallo ben ,dat ziet er allemaal prima uit, en je koi's mogen er best wezen hoor,veel succes verder...

M.VC on 24/06/2011 09:33

Johan ,meestal een stuk of 8.
Marco, met liefde de en plezier natuurlijk.
bedankt voor de leuke reactie,s.

groetjes ben .

ben on 24/06/2011 21:57

Rondom jullie vijver is er veel veranderd Ben en Riny, ziet er erg mooi oosters uit en ja dan de koi.

heb er veel respect voor dat jij zoveel moois uit de koi's weet te halen. het mooie hiervan is dat we veel van je leren en hier zelf ons voordeel mee kunnen doen. hier kan ik je niet genoeg voor bedanken.

Gr. Stephan

Stephan on 25/06/2011 09:46

Ben,

Dat ziet er netjes uit
Maar wat in de vijver zwemt is gewoon geweldig, wat een pracht koi
Veel succes en dat we nog veel mogen leren van jou ervaringen

Groeten
Jent

Jent on 25/06/2011 11:57