Ikeage in Nederland.

Ikeage in Nederland.Neen, je moet niet altijd naar Japan om een ikeage mee te doen. De heilige oogst kan ook in Nederland gebeuren.

Het zijn zo van die dagen die je nooit vergeet. Heerlijke zon, goed gezelschap en een omgeving om bij weg te dromen. Vandaag was het de eerste keer dat we een mudpond zouden leegmaken. Het is moeilijk in te schatten hoe groot deze is, zelfs als 50% van de vijver reeds leeggemaakt is. Het drijfnet was ± 11 meter en we konden de volledige breedte niet afsluiten bij deze stand van de vijver. Laat ons zeggen dat deze vijver zowat 20 bij 70 meter is als hij volledig gevuld is.

Hoe we eraan moesten beginnen wisten we zelf niet. We hebben het verschillende malen gezien en meegemaakt in Japan, maar om het zelf te doen was nieuw. Gelukkig was den Ben erbij, en die neemt graag het heft in handen. De temperatuur van het water was perfect, zalig om er in rond te wandelen. De vissen werden heel simpel in een hoek gedreven en onze generaal stond met zijn net langs de openstaande netzijde om eventuele koi die toch terug zouden willen zwemmen, tegen te houden. Eenmaal het net gesloten, was het een koud kunstje om alle koi er één voor één uit te halen.

Dit is het lievelingswerk van Ben. Met zekere handen neemt hij de koi uit het net, houd ze boven het water, bekijkt de glimmende lijven en zet ze dan terug of geeft ze aan Rini. Heerlijk is dat. Vooral de steur zorgde voor veel plezier. Voor de niet kenners, een steur moet zo gehouden worden, anders is de kans groot dat zijn rug breekt, dus het heeft niets met mishandeling te maken, integendeel.

Als je het gezicht van Ben en Rini ziet, dan hoef ik er eigenlijk geen verhaal bij te fantaseren, die vertellen boekdelen. Het was een hele kunst om niet onderuit te gaan op het doek. Droog ging het nog wel, maar eenmaal nat geworden hebben we verschillende keren alle kunsten uit de kast gehaald om overeind te blijven. Het was in ieder geval dolle pret.

Nadat alle koi werden gechecked en geselecteerd, want een aantal zouden naar een andere locatie gaan; was het nog een kwestie van inpakken en wegwezen. Ze werden zorgvuldig gepakt en gezakt en zullen helaas afscheid moeten nemen van hun habitat.

We hebben al veel samen gedaan, en zijn al op veel plaatsen geweest, maar ik denk dat ik in naam van ons allen mag zeggen dat dit één van de heuglijkste dagen was die we al meegemaakt hebben. Moesten ze me verteld hebben dat ik nog zulke leuke dagen zou beleven toen ik koi besloot te verkopen, dan was ik er al 20 jaar eerder mee begonnen.

Het vervolg zal voor volgende week zijn als deze vijver van 1 500 000 liter gevuld is. Dan vertrekken er ook een aantal jumbo’s naar deze verrukkelijke vijver.

Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

Wauw wat een feest! En wat een prachtige vijver!
Is er meer bekend over deze vijver? Filtering, aangelegd met folie zo te zien? Diepte en meer van dat?
mvg
Ton

Ton on 28/08/2009 09:12

zeker ,wat een feest, je ziet ze allemaal genieten.
volgend jaar wil ik ook 4 weken vakantie :-)
foto 27 hahaha ,,heb je nog wat gevangen Rini??
of zat je daar alleen voor je plezier zo aan de waterkant.
jullie kunnen zo in loondienst in Japan :-)
alleen zal het water daar wat kouder zijn.
prachtige foto's!!

Riny D on 28/08/2009 09:36

Er is veel bekend over deze vijver, maar ik laat het aan de eigenaar over om alle info mee te delen indien hij dit wenst. Ik weet echter niet of hij dit wil doen.

luc on 28/08/2009 11:23

Laat dit nu zijn wat ik zelf ook altijd had willen hebben. Dit moet fantastisch zijn. Wanneer wordt hier een bbq gegeven ?

John on 28/08/2009 11:24

Ik kom ook hoor. Wat een vijver, hier wil ik ook wel een wegmijmeren. Ik ben benieuwd welke slagschepen hier rondzwemmen.

Frans on 28/08/2009 11:42

De beste stuurlui staan alweer aan de wal zie ik.

willem on 28/08/2009 16:56

mooie reportage met super vijver. Alleen zie ik op foto 37 dat jullie een kohaku zijn vergeten.

gr Richard

richard on 28/08/2009 20:37

Deze vijver is zo groot is filtering wel nodig ?
Rob.

rob on 28/08/2009 21:38

Hier heb ik geen woorden voor. In één woord adembenemend, en tevens - om heel eerlijk te zijn - een bron van jaloezie, ook al heb je zelf een respectabele koivijver.
Hoeveel koi werden er afgevangen en hoeveel zwemmen er sedertdien nog in? Bezettingscijfers op zijn Japans waarschijnlijk?
Ben vooral benieuwd welke jumbo's uit Luc's bestand naar deze droomvijver zullen verhuizen (want zoveel exemplaren waren er toch niet meer).Martin on 28/08/2009 23:56