Koi Makeover (1)

Koi Makeover (1)We zijn nu iets meer dan een jaar verder met onze grote koi Makeover, en ik denk dat het verschil merkbaar is.

We werden dan ook met zijn allen uitgenodigd op deze septemberdag, die helaas grauw en fris was. Waar blijven de overheerlijke nazomers toch. Het is de mooiste tijd om van je koi te genieten, maar ook dat is ons dit jaar niet gegund. Ik beschouw 2010 op dit ogenblik toch zowat als het slechtste koijaar dat we meegemaakt hebben. Hopen op oktober mag, maar ik vrees het ergste.

Met zijn allen werden we uitgenodigd voor een gezellig samenzijn in huize C. Een dik uurtje rijden van Arendonk, een rit die vlug voorbij was met de watervallen zoals Ben en Rini. Ik heb wel spijt dat ik geen foto heb genomen van aankomst, want het is een fenomenaal gezicht als je de oprijlaan binnenkomt, en die rode lijven rustig ziet zwemmen in deze magnifieke vijver van 75 kuub.

Er zijn reeds enkele nieuwsitems over geschreven en iedereen weet ondertussen hoe de vijver eruitziet, maar toch kan je niet anders dan een zaligmakende glimlach op je lippen toveren bij deze rustgevende plaats, waar liefde voor koi zeker is te vinden. Tot in de puntjes verzorgd, bestudeerd als de beste, en aangelegd door Aqua Hobby(zeg nu niet dat ik geen reklame maak voor collega’s) uit Heist op den Berg, zijn hier bijna geen minpunten op aan te merken. Toch blijft Martin zoeken naar verbeteringen, en misschien als ik hem meer uitleg over RO, dat hij dat ook nog laat installeren, alhoewel wij hier geen voorstander van zijn.

Het bestaande bestand is op dit moment van zeer hoge kwaliteit, en je merkt de voorkeur nu voor Go Sanke, en met name voor Sanke. De meeste koi zijn ongeveer 3-4 jaar oud, met een gemiddelde lengte van 65-75 cm, maar hebben nog steeds niet het achterste van hun tong laten zien. Het zijn nog steeds koi in wording en sowieso zullen er enkele exemplaren over de 80 cm gaan. Geduld is hier een noodzakelijke eigenschap…

Gastvrij werden wij ontvangen door Martin en Marie Rose en al gauw konden wij genieten van een uitgebreide barbecue, door weersomstandigheden binnen georganiseerd. Zowel het eten als het drinken was meer dan verzorgd, en als toemaatje werd er een eigen gebakken biscuit aangesneden met de echte authentieke en zelfgemaakte “crème beurre”. Een Vlaams verfranst; of Frans Vervlaamst woord denk ik, dat in Nederland misschien niet gekend is, maar het is een soort opgeklopt boter i.p.v. slagroom, lekker maar oh zo slecht voor mijn slanke lijn. Dit deed me ook denken aan mijn meter die ondertussen over de 80 jaar is, maar die dit in mijn jonge nostalgische jaren ook altijd klaarmaakte. Wederom hebben wij genoten van deze fijne dag, waarbij koi een groot deel van onze discussie in beslag nam.

In de aangebouwde veranda, was er een goed overzicht over de 2 grote vijvers, waarvan eentje een natuurvijver met de gangbare goudvissen en goudwindekes, en een reuzevijver voor de heerlijke koi. Een uniek uitzicht waar men over kan dromen en fantaseren. Wel heb ik aan de zijkant nog plaats gezien voor een echte Japanse vijver van 100 m³ met rotspartijen, bonzai, bruggetjes en paadjes, maar dat zal niet meer in de pen zitten veronderstel ik.

Ooit zie ik hier nog een echte jumbo voorbijzwemmen, want als het iets is wat ze bezitten, dan zijn het de genen, en het is Martin ook van harte gegund. Het goed vijveren zal de rest moeten doen. In ieder geval zijn we weeral dankbaar voor deze fijne dag, en kunnen we niet anders dan verheugd zijn dat we gewaardeerd worden door onze klanten, die dit op deze manier laten blijken. Een welgemeende dank van ons allemaal….

Voor de filmliefhebbers:
Op bezoek bij..-01
Op bezoek bij...02
Op bezoek bij...03
Op bezoek bij...04
Op bezoek bij...05

Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Het blijft genieten van deze prachtige koiwereld. En de sanke blijft fenomenaal. Trouwens, de hele collectie straalt een eenheid uit. Mooi ingekocht Martin.
Ik weet niet of je het dit jaar gedaan hebt Martin, maar volgend jaar: laat de vijver gerust eens groen van mei tot oktober. Gezien de leeftijd van je koi, meega groei verzekert.En de potentie is zeker aanwezig.

willy on 20/09/2010 14:31

Het kwam weer naar boven: een portie (gezonde) jaloezie... Dat roept deze mooi aangelegde vijver bij me op. De koi versterken dat. Gezonde jaloezie uiteraard, want deze pracht is de eigenaren van harte gegund!

Op een dergelijke koicollectie mag je zeer trots zijn, mede gezien het feit dat hieraan een rigoreus besluit (alles wegdoen en opnieuw beginnen) ten grondslag ligt.

Compliment!

@Luc, ik heb geen flauw idee wat je bedoelt 'creme beurre'... Bestaat daar een recept van? Of nog beter: mogelijkheid tot een 'proefeet'? ;-)

Noëlle on 20/09/2010 16:30

Crème au beurre in de zoete vorm dient voor het creatief decoreren van gebak. Dat gebeurt met een spuit of spuitzak met allerlei verschillende mondstukken. Je kan er echter ook een hartige versie van maken (in dit geval zonder suiker natuurlijk) en die bv. in vormpjes doen en als kruidenboter bij een biefstuk serveren. Of als lookboter bij brood, als hapje op een toast of als versiering van een terrine.

Ingrediënten
250g boter (een pakje), minstens twee uur vooraf uit de koelkast leggen, in stukjes gesneden
100g suiker of honing
2 eieren, een minuut losgeklopt met de suiker of de honing
een scheutje armagnac

Bereiding
Doe de stukjes boter in een deegbol "au bain marie". Roer ze met een houten spatel los samen met het ei-suiker mengsel. het is voldoende bewerkt als het mengsel mooie draden trekt.

Pas op ’t allerlaatste voeg je het aroma toe. Eens het aroma goed doorgewerkt, gaat de bol in de koelkast voor twintig minuten. Je kan eventueel nu de crème au beurre al in de spuitzak doen en deze in de koelkast leggen. Klassiek maak je twee soorten: vanille en mokka, of armagnac en notenessence, bv.

Voor "creme au beurre au chocolat" voeg je 150g geraspte donkere chocolade toe tijdens de bereiding in de bain marie.

Voor het spuiten van het gebak zet je dat gewoonlijk ook in de koelkast. Het is dan wel best het gebak een uur voor het serveren uit de koelkast te halen.

luc on 20/09/2010 17:15

een prachtige vijver met een hele mooie collectie, een goed besluit martin om het roer om te gooien. De sanke is wel van een geweldige klasse. Nog veel plezier met de vijvers, maar dat gaat ongetwijfeld goed komen.


Geerard on 20/09/2010 18:13

Prachtige vijver is dit weer...
en die sadazo sanke... ik ben sanke fan in hart en nieren... maar beter en mooier dan dit vind je ze in mijn optiek echt niet...
BLOEDMOOI...
Martin.. je hebt het geweldig voor elkaar daar!

Matthijs on 20/09/2010 20:29

Een beetje oploskoffie eronder is ook lekker.dan heb je een lichte mokka smaak.

verder een heel mooie vijver,zeker een nieuwsitem waardig.Maar ik had niets anders verwacht van een man die zo gedreven is.

johan on 20/09/2010 20:29

Gedreven is de Martin zeer zeker , zo heb ik ze het liefst .
Altijd willen bijleren is een goede zaak , zowel voor uw eigen als voor de vissen .
Heb jou vijver al een paar keer gezien en deze heeft nu wel een top bezetting .
Geweldige mooie kanjers heb je zwemmen , dat is genieten.
Hopelijk komen er nog wat mooie dagen aan .
Veel succes en plezier toegewenst

Marcel D on 20/09/2010 23:31

Beste collega's koikeepers hier in de Reacties,

Hartelijk dank voor jullie fijne en sympathieke reacties, op een weeral even mooie reportage van Luc. Het doet me werkelijk deugd hier jullie positieve commentaren te mogen lezen, ze steken mij een hart onder de riem. Misschien is het wel bekende motto van Jack aan het adres van Luc intussen ook al een beetje op mij van toepassing: "Goed bezig Martin" ? (Ik zet er dus wel nog even een vraagteken achter).

@ Willy, dit jaar is het mij niet echt gelukt, maar volgend jaar ga ik zeker proberen te "spelen" met groen vijverwater, overeenkomstig ook het advies van Ben, Rini en Luc. Ongetwijfeld een waardevolle suggestie, ten bate van de koi, al zullen naar mijn mening vele (vooral Vlaamse) koihouders met allerlei fancy filteringtechnieken daar hun neus voor ophalen.

Martin on 22/09/2010 15:03