Koiplein

KoipleinKoiplein, de aanduiding op het straatnamenbordje, is het domein van Huck in Goirle. En de ongekroonde koningin die daar de scepter zwaait, is Saartje, de immense chagoi met een volume lijkend op een zeppelin. Een vis die het waterniveau in de vijver deed dalen toen we haar met kwijl in onze monden bowlden.

Het is een understatement als ik zeg dat we aangenaam verrast waren, toen we afgelopen maandag de vijver van Huck mochten aanschouwen. Hij had al vaak bij zijn bezoeken aan Arendonk vertelt over zijn vijver en haar bewoners en dat had natuurlijk onze nieuwsgierigheid gewekt. Ook het feit dat hij zijn vijver gedurende 10 maanden per jaar verwarmde, prikkelde onze zinnen. Hoe deed die Huck dat?
Stipt om vijf uur stonden Luc en ik op de stoep, even later vergezeld van Ben.
Het eerste waar ik bij een nieuwe vijver naar kijk, is de kwaliteit van het water en hoe de vissen zich bewegen. Zijn ze ontspannen, hebben ze de vinnen lekker open. Het water blonk ons tegemoet en Huck's koi, met name de Ochiba, kwamen ons al meteen tegemoet gezwommen, een bewijs dat het met de fitheid van de koi wel snor zat. Dat zag er inderdaad uitstekend uit. Verbazingwekkend, de kwaliteit van het water, vond ik toch, gezien het feit dat de filtratie niet echt overdreven te noemen was. Een sieve, een beadfilter en een bakki shower die de 36 kuubs vijver in conditie houden. En niet te vergeten dus, de luchtwarmtepomp die de vijver gedurende een groot deel van het jaar op temperatuur houdt. Trekt 1,7 KW en geeft er, als ik met niet vergis, er 8 KW voor terug.

De vissen van Huck groeien dan ook buitensporig. Huck is niet zuinig met voeren. Een kilo Frostbites per dag is niet overdreven. En dat is de vissen aan te zien. Stevig van postuur, glanzend van huid en in perfecte conditie.
Zijn warmtepomp vervroegt de zomer en verkort de winter. Problemen zijn er dan ook nooit; de vissen ogen beresterk. Zijn vijver is een twee meter diep, strak met natuurstenen platen aangelegd, eigenlijk best wel een sjiek ogend koiparadijsje met in totaal 17 koi van variabel formaat. Ruim teveel vis naar mijn zin, maar ieder zijn smaak.
Kroonjuweel dus de 88 cm lange chagoi, die Ben maar nauwelijks in de houdgreep kon houden. Ook de kigoi van 81 cm mocht er zijn. Verder sierden hele fraaie kohaku en showa en een opvallende, roodkoperen ochiba de waterspiegel. Daarbij herkenden we natuurlijk meteen enkele door ons geleverde Momotaro exemplaren. Vooral de met een ietwat kage-achtige sumiplakkaat versierde showa maakt een fantastische evolutie mee. Van de ontwikkeling van de goshiki konden we alleen maar watertanden. De vis glansde ons als het ware tegemoet.

Huck - volop bezig met het verbouwen van zijn woning en kersverse echtgenote maar op cruise gestuurd - mag trots zijn. Niet alleen op zijn vijver, de waterkwaliteit en zijn vissen, maar ook op de met smaak aangelegde tuin. Steeds meer kom ik er achter hoe inventief mensen zijn - en dan speciaal koiliefhebbers - bij de creatie van hun eigen El Dorado in de achtertuin van hun woning. En Huck is daarop geen uitzondering.

Om het verhaal van Rini volledig te ondersteunen, laat ik nog een kort filmpje zien van het koipleintje

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Zeer beminnelijke koiplaats, de naam waardig Huck. Zelden koi gezien in deze conditie, maar ja, we zijn ook nog niet overal geweest... Het geeft een goed gevoel om de koi die je zelf verkocht hebt in blakende gezondheid, maar vooral ook sterk verbeterd, terugziet. Bedankt voor de gastvrije ontvangst en je pleintje mag zeker gezien worden.

Even meedelen tussendoor dat ik vermoedelijk de warmtepomp in de loop van volgende week binnenkrijg. Ik probeer ze zo snel mogelijk te laten werken, zodat deze door iedere geinteresseerde kan gekeurd en bekeken worden. De pomp die ik besteld heb is van de nieuwe generatie en heeft dus een verbruik van max. 3,44 Kw, maar geeft een rendement van 19,5 Kw. Het is de Dura+ 19 warmtepomp. Ik moet zeggen dat ik zelf ook echt benieuwd ben.

luc on 09/10/2009 07:59

Doe je er een energiemeter op dan kun je precies zien hoeveel stroom en hoeveel Euro's het verwarmen kost.

willem on 09/10/2009 16:41

Daar wordt voor gezorgd Willem. Is al besproken en is genoteerd. Als alles goed gaat, wordt hij volgende week aangesloten en hou ik zaterdag de eerste kijkdag.

luc on 09/10/2009 17:00

Mooie collectie Huck .
Je kan duidelijk zien dat deze niks te kort komen .Zijn met hun gat in de boter gevallen .

Marcel on 09/10/2009 20:59