Op bezoek bij Ben en Rini,

Op bezoek bij Ben en Rini,

Verleden week zijn Rini (van interkoi) en ik even op bezoek geweest bij Ben en Rini. (Rini is de vrouw van Ben, niet te verwarren met Rini van Interkoi). Zoals iedereen waarschijnlijk weet zijn Rini, en vooral Ben koi liefhebbers in de ware zin van het woord. Koi is de lust en het leven van Ben en dat kan je alleen al aanvoelen op de manier waarop Ben praat over zijn lievelingsdieren.

Ben had mij gevraagd om enkele foto’s te nemen van zijn koi, en tegelijkertijd kon ik mijn koi (de sanke die eerder deze week op de site werd gezet) ook nog eens zien.

Zowel Rini als ik waren onder de indruk van de koi. Rini (interkoi) begint normaal alleen te blozen voor een koi vanaf 80 cm, maar hij moest volmondig toegeven dat dit ook zeker de moeite was. Een zeer mooie selectie met voornamelijk Momotaro koi die vanaf tosai uitgegroeid waren tot opvallende jumbo koi. Met vuur in de stem verteld Ben ons het levensverhaal van ieder dier afzonderlijk, en hoe ze in de toekomst nog gaan evolueren, want de koi zijn nog steeds niet gefinished. Ja, zegt Ben, het loont de moeite om iets meer geld te investeren in een koi met goede kwaliteiten en goede stambomen, zodat het resultaat achteraf veel plezier verschaft.

Vooral het feit dat meerdere mensen op dit ogenblik de kennis van Ben inroepen, als onpartijdig koiliefhebber, om voor hen een koi uit te zoeken, doet hem veel plezier. Dit is een beloning voor de jarenlange ervaring en toegewijdheid aan koi zegt hij. Zijn kennis wordt zeer zeker naar waarde geschat, en Ben zal zijn beste beentje voorzetten om de gepaste koi te vinden voor iemand die zijn raad vraagt. Omdat wij toch op bezoek waren, heb ik toch vlug enkele vraagjes gesteld.

Ben, hoeveel tijd per dag ben je met je koi bezig ?

Al mijn dagen beginnen als eerste met een blik op de vijver te werpen of alles in orde is met de Koi en of mijn systeem in orde is. Normaliter gaat dit ritueel verder als ik van mijn werk thuiskom en ook word dan het filter gedaan. Het filter verzorgen is in mijn geval 10 minuten werk dit doe ik dagelijks.

Ben, hoelang per dag geniet je van je koi.

Het genieten van mijn koi is onbeperkt en ik zou zo uren bij mijn vijver kunnen gaan zitten, om dit prachtige, steeds veranderende kleurenspel te volgen maar helaas laat het weer of andere verplichtingen dit niet altijd toe. Wel is een groot voordeel dat als je veel tijd met je koi doorbrengt dat deze tammer worden dan de gemiddelde chagoi en dat deze dan ook allen uit de hand komen eten ,zo merk je meteen als er iets niet in orde is.

Ben, hoe komt het dat jij deze tosai zo groot krijgt en toch een vrij korte periode ?

Heel belangrijk vindt ik dat afvalstoffen zeer snel verwijderd worden voordat deze bij de biologische filters komen. In mijn geval werk ik met zeer fijne schuimmatten en deze worden zonder uitzondering dagelijks gereinigd. Ook ververs ik veel water omdat de afvalstoffen in het water de koi vertellen of ze nog mogen groeien of niet. Zo gaat dit in de natuur ook, veel vis op een klein water geeft slechte groei, een lage bezetting geeft goede groei. Dit is het verhaal van de twee goudvisjes in een kom deze hebben geen ruimte dus zullen ook bijna niet groeien,te veel afvalstoffen slechte water kwaliteit en als ze toch doorgroeien wordt dit alleen maar erger en gaan ze dood .vandaar dat de natuur hier zelf een groeistop inlast.

Veel water verversen is in mijn geval 1500 liter per dag op 18000 liter. Ook is een lage kh erg gunstig voor de groei , bij mij is deze 5 bij de japanners is deze zelfs 2 of 3 . ik weet dat deze ook belangrijk is om je ph te bufferen maar 5 of 6 is een veilige marge en niet tien of twaalf dit is alleen commercieel. Moet ik er nog wel bij vertellen dat het plaatselijke kraanwater een en ander enorm beïnvloed. er zijn plaatsen waar het nitraat gehalte 40 of 50 mg per liter is en de kh 10 of hoger,dan word verversen natuurlijk minder zinvol. Dan zou ik mijn water wel continu willen verwarmen maar dit is voor mij onbetaalbaar .maar wel stabiliseer ik mijn water, dit betekent voor mij dat mijn kachel altijd staandebij is om grote schommelingen op te vangen .

Ben, heb je bepaalde geheimen die je kwijt wil inzake het voeren of verzorgen van de koi ? Wat voer je, hoeveel voer je, hoe dikwijls voor je?

Over voer kan ik zeer duidelijk zijn . Ik ben een gebruiker van frostbites vanaf het eerste uur, de hoge kwaliteit, ingrediënten die hier gebruikt worden zijn ongekend. Dit vindt je terug in de groei ,de slijmlaag, de glans en de body, hoeveel ik voer laat ik me liever niet over uit om te voorkomen dat dit zomaar overgenomen wordt. Niet dat ik dit erg zou vinden maar jou vijver bepaald hoeveel jij mag voeren .Wat is de doorstroming van je vijver, hoe zwaar belucht je, wat kan je filter hebben ,hoe groot zijn je koi ,hoe zwaar zijn je koi ,hoeveel koi heb je, wat is de watertemperatuur enzovoort. Ook de watertemperatuur bepaalt hoe veel maal ik voer. Ik kan je wel vertellen dat te veel eerder slecht is dan te weinig.

Wat is je lievelingskweker, en waarom?

Momotaro is mijn favoriete kweker. Dit omdat zijn koi een erg goede groei kennen en zich redelijk snel ontwikkelen. Als je dan zoals ik het geweldig vindt om tosai te zien evolueren zijn dit erg geschikte dieren. Moet ik wel bekennen dat er zo wel een paar kwekers meer zijn die ook makkelijk aan deze eisen kunnen voldoen.

Waar gaat je voorkeur naar toe inzake koi…kohaku, sanke, showa…andere.

Gosanke is per direct mijn ding, maar moet er wel bij vertellen dat dit in het begin niet zo was ,maar dat door de jaren je smaak enorm verandert.

Op dit moment vindt ik een yamabuki nog steeds geweldig om te zien, maar om deze tussen het wit zwart en rood van de gosanke te zetten vindt ik te veel opvallen.

Vertel wat over je vijver…

Mijn vijver is een simpele rechthoekige vijver waarvan de hoeken aan de binnenkant wel rond zijn afgewerkt om de doorstroming goed te laten functioneren. De inhoud van mijn vijver is 15kuub .de inhoud van het filter is 3kuub .Bestaande uit twee vortexen gevuld met japanse matten en filterschuim. Dan heb ik nog een voorfilter,gevuld met filterschuim, flocor, japanse mat en vandaar gaat het naar mijn druppelfilter gevuld met 400kg gletsjersubstraat. Het belangrijkste vindt ik dat dit twee filterlijnen zijn , namelijk een snelwerkend met een doorstroming van 15 kuub per uur, dus elk uur door mijn filter . en een langzaam werkend filter, namelijk 5kuub per uur en dit wel door het substraat waar alles rustig gebeurt dat tevens het voordeel heeft, dat niet alleen nitrificerende bacteriën hun werk doen, maar ook de denitificerende, dat op zijn beurt weer nitraat verlagend is, dus betere groei geeft

Om het verhaal volledig te maken, toon ik hier nog enkele foto’s van de koi van Ben en Rini, samen met de certificaten, zodat je kan zien, welke evolutie deze koi hebben gemaakt.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml