Rini Groothuis

Rini GroothuisIk weet niet of ik dit wel verdiend heb, maar laat ons zeggen dat ik bijzonder blij ben met onderstaand schrijven van Rini Groothuis.

Als karpervisser voor het grootste gedeelte van mijn leven (nu op een wat lager pitje) weet ik hoe liefhebbers in vervoering kunnen raken van de sluimerende kracht, het imposante, breedruggige voorkomen en de vaak onderschatte intelligentie van deze zwemmende bodybuilder. Een intrigerende vis met een magische klank voor velen.

In Japan het symbool van een goed leven en hoge vruchtbaarheid. Neem al deze eigenschappen tesamen en voeg daar een fantastisch kleurenpalet en een goedaardig, vriendelijk karakter aan toe en dan hebben we de koi. Niet verwonderlijk dat zovele (ex)karpervissers een koivijver bezitten. Ze kennen alle kanten van het dier. Kan een karpervisser welhaast bezeten worden van de prooi die hij najaagt, voor een echte koifreak is die obsessie niet minder. Het zijn z’n troeteldieren die hem iedere keer van harte verwelkomen als hij aan de vijver verschijnt en het beste is amper genoeg voor deze smaklustige en altijd hongerige schatjes.

De koihobby kent vele facetten en een van de leukste vind ik de speurtocht naar een nieuwe aanvulling voor mijn 30kuubs koivijver. Ik struin dan ook intensief het internet af en bezoek dealers en farms, want zoals iedereen word je steeds kritischer en moet de nieuwe aanvulling in ieder geval mooier en indrukwekkender zijn dan de rest van de collectie.

Als speurend op internet kwam ik de site van Luc Borgmans tegen: interkoi.eu. Erg onder de indruk van zijn koiaanbod, was een bezoek snel gemaakt. Ik was razend enthousiast over de grote, uitermate fraaie Momotaro vissen en hoewel ik niet echt kick op het kleine spul, kon een leek al zien dat de go-sanke van Matsue, Sakai, Yamatoya en Okawa werkelijk eerste klas snoepjes zijn. En dat tegen alleszins bescheiden prijzen.

Als ik besluit met een voor mij nieuwe dealer in zee te gaan, is niet alleen het koiaanbod belangrijk. Evenzoveel waarde hecht ik aan de outillage, de hygiene van de bakken en dergelijke. Misschien vind ik nog wel het allerbelangrijkste: de dealer zelf. Heeft ie alleen eurotekens in zijn ogen of is ie net als ik een koiliefhebber in optima forma, als het ware bezeten van koi, gehecht aan zijn vissen en alles uit de kast halend om zijn dieren een zo goed mogelijk onderkomen te bezorgen. Welnu, deze laatste eigenschappen trof ik aan in Luc en met zijn innemendheid was het dan ook niet verwonderlijk dat het meteen tussen ons klikte. Uiteindelijk resulteerde dat in de aanschaf van twee imposante Kohaku en twee bijzonder charmante Sanke, natuurlijk alle van het vrouwelijke geslacht. Binnenkort hoop ik dat ook zij mij aan mijn vijver begroeten, zoals de huidige collectie dat al doet (zie foto,s). Succes met de koi, Luc!

Rini Groothuis

Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

Prachtige vijver en vissen Rini. Je naam ken ik al jaren, vroeger veel op karper gevist en veel over gelezen vandaar:-).
Het doet me goed te lezen dat ook jij een echte Koi liefhebber bent! Groeten uit de Flevopolder.

Ton Janssens on 14/06/2007 00:34

Dag Rini,

Heb je mijn artikel gelezen in De Karperwereld uit 2005 toen ik verhaalde over de goede oude tijd? Helaas leven we nu in een haastige, moderne tijd en het mooie van vroeger is slechts een herinnering, maar wel een hele goede!
Vissen Bram, Arthur en Ad nog weleens op karper? Ik ga dit jaar (na dertig jaar pauze) weer beginnen. Klassieke Bruce & Walkers gekocht en dus klaar om met de pen op zoek te gaan naar karper en proberen iets van vroeger terug te vinden. Heb ook via het moderne medium internet weer contact met mijn oude visvriend Fred Musler uit Breda. Bedankt voor het op de kaart zetten van de moderne karpervisserij, je was een waar ambassadeur voor deze edele sport. Het ga je goed!

Hans den Biggelaar on 04/04/2010 21:38

Rini , ik zag bij een stuk van je de opmerking dat er bijna geen korstwaters meer bestaan maar bij elshout in de wielen langs de zeedijk is het weer net als 20 jar geleden , Misschien iets voor jou om het daar weer eens te proberen/Mede door jouw boeken ben ik er nog steeds verslaafd aan/Succes .

ton veraa on 25/06/2010 23:25