Er begint weer schot in te komen

Er begint weer schot in te komen

Het is een feit dat ik verwend ben dit jaar. Met de bijzonder vele verkopen, krijg je het al benauwd als het wat rustiger is.

Nochtans is het ieder jaar hetzelfde. Na de show van Arcen ontstaat er altijd een diep gat in de verkopen, en is de animo een tijdje zoek.

Vermits ik allleen van de verkoop van koi moet leven (lees overleven), is dit een minder plezierige periode, en ben ik blij als de verkoop weer op gang komt.

Gisteren kwam Guido op bezoek, die zich liet verleiden door de enige midori goi die ik in mijn selectie heb zitten. De letterlijke vertaling van midori is groen. Je moet een beetje fantasie hebben om het groen te ontdekken, maar als je welwillend kijkt, dan zie je het.

Het is een vrij zeldzame soort dat verkregen werd door een kruising van een Shusui vrouwjte en een Yamabuki ogon. Uit 60 000 visjes blijven er slechts een 5-tal over die het predikaat Midori krijgen, en zelfs van deze 5 zijn er nog een aantal die zwart worden omwille van de Shusui afkomst.

Meestal zijn het prijzige vissen die niet overdreven groot worden, en om mooiere exemplaren te vinden is het ook al vrij moeilijk. Op het filmpje is het moeilijker te zien, omdat een filmopname toch altijd een vertekend beeld oplevert, maar de kleur groen is bij deze Midori vrij goed aanwezig, en het schubbenpatroon is vrij regelmatig.

Ik heb altijd een zwak voor een Midori goi gehad omdat ik er in mijn vroeger leven ook eentje had, die plotseling na enkele jaren serieus begon te groeien. Deze is verkocht naar Wilfred in Zwolle, die nadien nog de sandan kohaku van Momotaro gekocht heeft, die behoorde tot de eerste 2 aankopen van mijn 1ste japanreis.

Als je wat bewaard, dan heb je nog wat, en op het schilderij dat ik op de eerste foto laat zien, zie je nog de koi die Wilfred aankocht toendertijd, met aan de linkerzijde de Midori goi, een prachtige ginrin oshiba shigure in het midden en rechts een Tancho van Momotaro. Het schilderij heeft Wilfred toen speciaal door iemand laten maken, maar de naam van de schilder ben ik vergeten. Ze geven wel de koi weer zoals ze er toen uitzagen.

Bij de midori goi in de blauwe bowl van Guido zie je ook een kohaku zwemmen waar hij een optie op genomen heeft tot dit weekend.

Hij heeft deze koi al lang in de gaten volgens zijn zeggen. Het is een kohaku uit de selectie van Taniguchi van vorig jaar februari. Deze lepelkohaku zoals ik hem noem, is ondertussen 52 cm, en dat is niet onverdienstelijk na een jaar bij mij gezeten te hebben.

Het is ook Jack die me meermaals gewezen heeft op deze kohaku, als zijnde de betere uit de serie, en ze hebben zeker en vast geen ongelijk. Het is op het eerste zicht een wat saai ogend patroon, maar wel met het perfecte jonge beni wat ik graag zie, met een lichte aanzet van fukurin.

Bij het groeien zal het shiroji van deze kohaku volgens mij omhoogkomen, en zal het hi min of meer omhoog geduwd worden zodat je een bijzonder rustig ogende kohaku in je vijver hebt rondzwemmen, waarvan het hi nog vele jaren zal standhouden, en om zienderogen intenser te worden.

Een fraaie kohaku die ik van de week al bij de betere vissen had geselecteerd.

Meer afbeeldingen

Er begint weer schot in te komen: afbeelding 1
Er begint weer schot in te komen: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml