Mijn eerste idee...

Mijn eerste idee...Ze zijn vandaag aan de electriciteit aan het werken. Ik moet hier maar aanwezig zijn, en voor de rest kan ik niets doen.

Ik ben dan maar achter de computer gaan zitten om mijn eerste idee wat vorm te geven. Ik heb even verder geborduurd op het idee van Ronald, om in dezelfde stijl verder te gaan. Dit is ook gedeeltelijk de bedoeling, maar nu moet het nog iets meer charme en gezelligheid uitstralen, en dat heb ik er nu proberen in te brengen.

Dit is vers van de pers. Ik denk ook nooit over een idee na...ik denk, teken, en laat het dan wat berusten. Je kan zeggen dat ik ideëen produceer, zoals ik mijn teksten neerschrijf...zonder ze na te lezen :)

Schiet maar met dikke pijlen, mijn rug is breed genoeg....Reacties

15 reacties tot nog toe

Hai Luc,
Mooi symmetrisch maar ik denk dat het gezelliger wordt als de zitjes bij elkaar komen dus dan moet je de inkom (ingang) of links en/of rechts situeren. Lijkt mij tenminste. Je hebt altijd mensen die of een beetje verlegen zijn of liever niet bij anderen gaan zitten. En eigenlijk, is mijn mening, moet je ze dwingen dicht bij elkaar te gaan zitten. Later zal iedereen dan zeggen het was gezellig....
De vijvers en de bowl gebieden lijken mij perfect!
mvg
Ton

Ton Janssens on 29/11/2007 10:59

dit ziet er ook goed uit goed na gedacht over het momotaro systeem ben met een volgende tekening bezig in combi van het zelfe en het zen systeem rest volgt

roland on 29/11/2007 11:27

ik zou trouwens wel de trickel filters van vijver 2 en 4 ook aan de achter kant zetten anders krijg je moeilijke hoeken om vis te vangen en is voor het uiterlijk ook beter (denk ik)

roland on 29/11/2007 11:31

--> Ton: Je hebt een punt Ton. Als ik tijd heb, teken ik verder en zal het meenemen...

--> Roland: Ik zal bekijken of het mogelijk is om de trickles achteraan te zetten. Ik moet de stuwing krijgen naar de voorkant om het zen idee te laten werken...

luc on 29/11/2007 11:44

Luc,

Wil je ook de horizontale stroming in de bakken krijgen. Dit zou betekenen dat je een conische wand aan 1 van de smalle zijdes moet krijgen?

En wil je het overdekt hebben of juist open?

Gr,
Patrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 29/11/2007 15:20

ik denk zelf dat wel overdekt moet want onlangs dat een bakki shower zo ongeveer 200 kilo bac house bevat is het toch nog zeer windt gevoelig met een flinke ruk windt ligt alles op de grond een orginele bakki staat niet zo stabiel

roland on 29/11/2007 15:44

ik zou als afdak misschien voor solar gaan stroomgebruik .....
dat word megagebruik ....(al die mooie vijvers)

voor een showvijver in half ovaal met rechthoek uiteinde..
om daar een waterstroom te maken met behulp van shower
in die vijver ... diepte 3 meter ...
maar je ideen zijn toch al goed

bernd on 29/11/2007 16:04

Het vijveridee heb ik gezien bij Momotaro. Daarna kwam Rini er mee af, maar we zijn er nog niet volledig uit. Momotaro heeft precies dezelfde bakken staan als die ik in mijn hoofd heb zitten. De conische wand was daar niet ingebouwd, maar we zijn er wel over aan het denken. Het plan is om een schuine kant aan de showers te bouwen, zodat het water een horizontale stroming krijgt. Door een conische wand te bouwen aan de tegenovergestelde zijde, zou je een mooie rondstroming kunnen creëeren. Of het in de praktijk ook werkt, weten we nog niet.

Overkappen is mooi, maar helaas financieel niet haalbaar. Ik ga er van uit dat ik met polykarbonaatplaten in de winter een goede bescherming kan maken. Samen met het feit dat mijn bronwater 14° is, moet dit toch een haalbare kaart zijn. Op dit ogenblik is het water in mijn 2 grote bakken van 36 m³ ook nog 11,5° (toevalling nog gemeten vandaag)

luc on 29/11/2007 17:14

ziet er goed uit, kijk uit naar alle ontwerpen die nog zullen volgen.

rody on 29/11/2007 18:02

Luc,

Een conische wand kan zeker wel werken, bij KoiSan Europe is namelijk zo'n vijver gemaakt, het is alleen niet echt eenvoudig om te maken en ik denk dat je ermee ook een hoop ruimte verliest. Maar ik ga voor je verder denken.

Gr,
Patrick

Patrick (InterKoi Veenendaal) on 29/11/2007 18:12

Ik haak graag in bij de discussie over het technische gedeelte van de bakken.

De geschetste bakken van Luc zijn op twee concepten gebaseerd:
1) Momotaro's nieuwe bassins in zijn green houses
2) De ZEN vijver van Narita
Uitgangspunt is het gebruik van een 2 meter brede Bakkis shower met flink wat vermogen (rond de 18 kuub), een lengte van de bak van circa 5 meter en een breedte van circa 2 meter. Veel groter kan het haast niet vanwege de beschikbare ruimte en de wens om vijf bakken te plaatsen.

1) Het systeem van Momotaro is vrij simpel: een rechthoekig bassin met aan een korte uiteinde een bakki shower van 2 meter.
Het bijzondere aan dit bassin is dat in een hoek (aan de bakki kant) een (driehoekige) put is gemetseld, waarin de pijp uitkomt van de bottom drain (Momo heeft hier geen skimmer). In deze put staat de (onderwater)pomp die de bakki via een verticale pijp aandrijft. Deze put is ongeveer half gevuld met Bacteria House. De pijp van de bottom drain steekt er bovenuit.
Wat gebeurt er nu: de pomp zuigt het water vanuit de bottom drain de put in, vervolgens wordt het water door de Bacteria House de pomp ingezogen en tenslotte getransporteerd naar de Bakki Shower. Vandaaruit stort het water zich weer in het bassin.
Hier geen sprake van ZEN-achtige waterstromingen. De wanden zijn recht, de bottom drain staat gewoon in het midden en de vloer is vlak.
Wat er gebeurt is dat het vuil door de Bacteria House in de put wordt afgevangen en daar, ofwel door heterofe bacterien wordt afgebroken, ofwel wordt het vuil weggespoeld door periodiek een afsluiter te openen.
Resultaat is dat er alleen schoon water de Bakki instroomt.

2) Het ZEN principe gaat uit van twee waterstromingen. Vanuit de Bakki Shower (het originele ZEN-concept benut trechters, maar laten we het maar gemakshalve Bakkis noemen) stroomt het water als bovenlaag naar de korte overzijde, glijdt daar via een konische wand naar beneden, en gaat als onderste waterlaag verder over de AFlopende vloer richting Bakki Showers. Het diepe gedeelte van een ZEN-vijver bevindt zich dus onder de Bakkis. De bottom drains bevinden zich in het diepe gedeelte, dus ook onder de bakkis. De vloer loopt glooiiend van diep (bakkizijde) naar ondiep (overkant bakkizijde).

Het feit dat hier twee waterstromingen ontstaan en over elkaar kunnen glijden, heeft vooral te maken dat een ZEN-vijver lang is. Origineel zo'n 15 meter.
De bakken van Luc zijn tenauwernood vijf meter en hier kan volgens mij zo'n watergeleiding nooit ontstaan. Integendeel, er ontstaat dan waterturbulentie, gewoon omdat die bak te kort is.
De gedachte is dan om precies tegenovergesteld aan het ZEN-systeem te redeneren: het ondiepe gedeelte onder de Bakki en de vloer vervolgens naar diep aflopend aan de korte overzijde van de bak én daar dan de bottom drains te plaatsen (en skimmer).
De redenering is: het water vanuit de Bakki shower stroomt naar de overkant, wordt door zijn eigen voortstuwing tegen de wand naar beneden gedrukt, wordt dan door de bottom drains opgezogen en naar de put getransporteerd.
Een konische wand is dan niet nodig. Immers, de vloer loopt daar niet omlaag, maar gaat weer omhoog richting Bakki shower.

Nou, allemaal nogal technisch, maar waar het mij om gaat is dat er in Luc's bakken geen sprake kan zijn van een ZEN-systeem via over elkaar glijdende waterlagen. In principe is er zelfs sprake van éénrichtingsstroming. Eigenlijk stopt de stroming bij de bottom drains.rini on 29/11/2007 20:16

Rini,

Duidelijk verhaal, snap nu wat jullie bedoelen en hier kan een idd geen sprak zijn van een ZEN systeem. Al zouden de titanium ballen bestraald door UV lampen wel een goede toevoeging zijn in de trickle torens. Want dit maakt ook een belangrijk onderdeel uit van het ZEN systeem en dit is makkelijk over te nemen in een ander systeem.

Gr,
PAtrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 29/11/2007 20:45

zal luc niet blij mee zijn om even 20 kilo titanium ballen te laten komen is net zo duur als heel het project

roland on 29/11/2007 20:50

Roland,

Deze materialen zijn ook in europa te krijgen. Maar ja een zo perfect mogelijk systeem kost nu eenmaal wat meer dan een gemiddeld systeem. En het is niet aan ons om over de kosten na te denken. Wij moeten de ideeen aandragen en Luc kan dan hier het ideale voor hem uit gebruiken, toch?

Gr,
Patrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 29/11/2007 20:54

Ben zelf ook al aan het meedenken.... Tekenwerk vanmiddag opgestart, maar alsi khier de opmerkingen hoor, moeten er misschien nog wat details aangepast worden... Wist niet hoe de filtratie moest verlopen, maar was al wel van 2-meter Bakki's uitgegaan, omdat Luc deze zelf in de handel heeft.

Zal proberen dit weekeinde wat af te hebben, maar kan alleen op het werk in mijn tekenprogramma....

Joost Verbeek on 29/11/2007 22:26