Rini, wat heb je me aangedaan

Rini, wat heb je me aangedaanMet zijn donderende stem zegt Rini doodgewoon tegen me dat we een nieuw systeem gaan toepassen, maar dan moet je vijver wel met een schuine bodem gemaakt worden.

Leuk hoor Rini, maar het is allemaal nog niet zo simpel. Hij wil de vijver stroming geven, en dat gaan we doen door 3 bottomdrains op het laagste punt te bouwen en met een zwaar pompsysteem zodat de vijver 1,5 tot 2 keer per uur door de filters gaat. Voor de finesse van het systeem geef ik graag het woord aan Rini. Leg het hieronder maar eens uit Rini, dan weet iedereen ongeveer wel wat systeem je in je hoofd hebt.

Maar simpel is iets anders. In ieder geval staat bijna alles klaar voor deltafiltration, die vanaf morgen de bottomdrains zal installeren. Wat zal ik blij zijn als de beton er woensdag in zal zitten....

Dinsdag: Deltafiltration doet de bottomdrains
Woensdag: Beton op de bodem
Donderdag: Brengen ze de stenen
Vrijdag - zaterdag - zondag: metselen.

Wel mag ik van geluk spreken met het weer, want anders was die niet mogelijk.

Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

En zo gaat ie goed, en zo gaat ie beter!
Mooie weer heb je verdiend!
Succes de rest van de week!
mvg
Ton

Ton on 11/02/2008 20:24

Kom op, Luc, een gat in de grond is maar een gat in de grond. Fantaseer maar eens hoe over 1,5 maand onze magnifieke aankopen van Matsue, Momotaro en Sakai zich heerlijk in dat wervelende water liggen te wentelen.

Feit is wel dat ik nog nergens visbassins heb gezien volgens het concept dat we nu aan het bouwen zijn. Nemen we daarbij dan een risico? De geboorte van het concept was een kwestie van praten en nog eens praten. Luc krabt nog maar eens achter zijn oren als ik hem met mijn opvattingen bestook. Maar we hebben een rotsvast vertrouwen in elkaar en als ik zijn kritische vragen naar tevredenheid beantwoord is ie gerustgesteld en staat ie volledig achter het concept.

Het concept is een combinatie van twee systemen: de ene van Momotaro en de ander het zogenoemde Zen-systeem van Narita.
Het systeem van Momotaro is vooral gebaseerd op de aanwezigheid van een twee meter brede Bakki shower, waar het water als een waterval doorheen dondert, het rechthoekige bassin in, zo een enorme stroming veroorzakend.

Bij het Zen-systeem glijden twee waterlagen over elkaar. Het diepe punt en de bodem drains bevinden zich onder de uitstroompunten van de filters. Het water loopt hier als oppervlaktestroom naar de overzijde van het bassin, golft daar via een conische wand naar beneden en gaat als bodemstroming de tegenovergestelde richting in, de aflopende bodem volgend, richting diepe punt en bodem drains.

Ons principe is tegenovergesteld aan het Zen-systeem. Het diepe punt bevindt zich niet bij de filters maar aan de andere kant van het bassin. Het ondiepe punt bevindt zich onder de uitstroompunten van de bakki shower. De vloer helt van 1 naar 1,5 meter. Op het diepe punt staan de bodem drains. De redenering is: het water vanuit de Bakki showers en filterkamer stroomt over de hellende vloer als een glijbaan naar het diepe gedeelte aan de overkant, botst daar tegen de wand naar beneden en wordt dan door de bodem drains opgezogen en terug naar de filters getransporteerd. Dus hier geen glijdende waterlagen, maar eenrichtingsverkeer van bakki shower (ondiep) naar bodem drains (diep). Zie ook de tekening van Roland in november.
Het water gaat binnen het uur door de filters. Er is een 40.000 liter pomp voorzien op het grote bassin en 30.000 liter pompen op elk van de kleine bassins. Vuildelen krijgen geen kans zich te settelen en de zuurstofvoorziening is optimaal. Nee, dat gaat helemaal goedkomen.


rini on 11/02/2008 22:33