Verwarming opvangbakken.

Verwarming opvangbakken.Zoals reeds gezegd, zal er gebruik gemaakt worden van een warmtepomp

om de opvangbakken te verwarmen. De kennis was mij voorheen onbekend, maar ik heb er toch een kleine studie over gedaan. Eénmaal je het begrijpt is het systeem vrij eenvoudig. Het enige nadeel is het kostenplaatje. Wat gebeurd er in grote lijnen:

In de ondergrondse waterlagen zit grondwater met eenconstante temperatuur van 10 à 14°C. Dit grondwater is meestal overvloedig aanwezig en zal bij onttrekking van warmte door een warmtepomp niet in temperatuur dalen. De COP van de warmtepomp zal dan ook hoog zijn en weinig variëren.+/- 6.5 COP Meestal zuigt men in de pompput het grondwater met een onderwaterpomp op en stuurt het via de warmtepomp naar de retourput. Een goede waterkwaliteit van het grondwatermoet er voor zorgen dat de warmtewisselaar niet wordt aangetast. Het grondwater mag niet met de lucht in aanraking komen. Het grondwatercircuit wordt onder overdruk geplaatst zodat de zuurstof niet uit het grondwater kan vrijkomen.

Het water dat ik gebruik wordt op dit ogenblik reeds opgepompt uit een put van 218 m. diepte. Eén en ander kan je reeds lezen onder het archier --> vorige verbouwing. Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. "Koude wordt opgewekt in een koelkast door een verdamper waarin een ijskoud koelmiddel circuleert.

Warme lucht stijgt en hierdoor geeft de inhoud van de koelkast -gratis- warmte af aan de verdamper." Denk maar aan een "warm" flesje bier dat je in de winter buiten zet: het wordt koud zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen. De warmte die je voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor (=zwart metalen rooster) aan de achterkant van je koelkast."

De warmtepomp haalt op dezelfde manier gratis warmte uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal - ook in de winter - enorme massa’s warmte opgeslagen. Het is deze warmte die je gebruikt om het water op te warmen. Omdat de warmte zonder toevoeging van energie van hoog naar laag stroomt (flesje bier) bereikt een warmtepomp van Heliotherm een gemiddeld rendement van 6 of meer !

Dit betekent dat je dus slechts 1/6 van de warmte moet aankopen (onder de vorm van elektriciteit) en dat je 5/6 gratis krijgt uit de natuur! Of nog anders gezegd: voor elke euro elektriciteit die je in een warmtepomp stopt krijg je dus 6 euro warmte eruit.
Je bent dus maar voor 1/6 afhankelijk van je energieleverancier !

Nadat de warmtepomp zijn werk heeft gedaan, wordt het water naar een buffervat gestuurd. Het water is dan ± 50° warm. Van daaruit vertrekt het naar de vijvers afzonderlijk via een inox warmtewisselaar van 40 KW. Vermits er 3 opvangbakken zijn, zullen er 3 warmtewisselaars gemonteerd worden. Deze zullen de opgenomen warmte dan weer afgeven aan het water uit de filterbakken, zodat alle vijvers kunnen verwarmd worden tot 30-40° indien nodig.

De vloerverwarming is een supplementaire warmtebron die vanuit de vloer een constante warmte kan afgeven aan de vijvers.

Ik hoop dat mijn technische uitleg in grote lijnen correct is. Moesten er mensen zijn die interesse hebben voor meer uitleg, dan mogen ze me altijd contacteren.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Hoi Luc,

Dit ziet er werkelijk zeer profi uit ! Een zeer doordacht systeem waar je jaren plezier van zult hebben.

groetjes

Erwin

Erwin (Interkoi Rotterdam) on 30/09/2007 10:05

dat is zeker een mooi systeem maar helaas voor de hobbyist iets te prijzig.
ik hoop zeerzeker dat het goed gaat werken

groetjes rick

rick on 30/09/2007 19:12

Luc,

Het is toch wel een flinke installatie als ik de foto's zo bekijk.
En ook redelijk complex. Maar je krijgt er wel iets voor terug.

Groetjes,
Patrick

Patrick (Interkoi Veenendaal) on 01/10/2007 07:35

Wat begon als een hobby wordt nu toch wel een heel professionele zaak!! Heel mooi Luc en op den duur verdient het zichzelf weer terug! Zakelijk dus een ijzersterke zet van je!
mvg
Ton

Ton Janssens on 01/10/2007 09:27

lijkt me een goed systeem maar kan verbeterd worden

vrancken frank on 28/06/2008 20:40

Als je A zegt, moet je ook B zeggen Frank. Leg eens uit...

luc on 29/06/2008 08:45

Dat van die koelkast lijkt mij niet volledig te kloppen :-)

Vincent on 19/07/2010 16:24