Het jaar van de tosai

Het jaar van de tosai

Ik heb me gisteren bezig gehouden om alle certificaten te updaten. Door het vele werk was het een beetje in de vergeethoek geraakt, dus werd het tijd om alles na te kijken en op de website te plaatsen. Nog niet alles is aangevuld, maar het zal zeker de komende week gebeuren.

Het is een heel kluwen van certificaten geworden en het belang van certificaten wordt de laatste tijd opgesmukt, terwijl het misbruikt wordt in veel gevallen. Normaal is het zo dat bij koi die uit het betere segment komen een certificaat wordt gegeven.

Gewoonlijk staat er dan ook de moeder bij vermeld en een vermelding van de oyakoi van de vader. Deze certificaten hebben een bepaalde waarde. Dan zijn er de gewone certificaten die afgedwongen worden, namelijk de alledaagse certificaten die bij normale verkopen worden gegeven.

Waarom zeg ik afgedwongen ? Omdat er misbruik wordt gemaakt over de waarde van een certificaat. Koi kopers denken dat ze een goede koi kopen als deze een certificaat heeft. Niets is minder waar. Wij dwingen momenteel certificaten af als we dit kunnen bij de kwekers omdat we de mensen een rad voor de ogen kunnen draaien.

Ik laat je hieronder 3 certificaten zien van Momotaro. Het ene is bij een koi die een certificaat verdient, de andere zijn gewone certificaten die ik speciaal vraag om te maken omdat dit op dit ogenblik nodig is om mensen te overtuigen. Ik zal altijd beweren dat een certificaat enkel nuttig is  om de informatie van de koi te kennen, maar dat kan je in een gewoon excel file of word document ook opslaan.

De foto boven het nieuwsitem laat 3 soorten cerfificaten zien:

1 = waardevol cerficitaat met alle informatie vermeld over oyakoi en mannelijke combinatie. Bovendien wordt er telkens een nummer geplakt op  het cerfificaat en gewoonlijk vind je dat nummer ook terug in de code van de koi. In dit geval is het  nummer 47 of de 47ste koi van die bepaalde veiling.

Dit vind je terug in de code van de koi, namelijk KO-V21-1147 (de laatste 2 cijfers). Ik vul de code zelf aan met de indicatie KO voor kohaku. V21 vertelt me dat het een veiling is in 2021 en de 11 staat voor de maand. Ik kan dus ten allen tijde onmiddellijk zeggen wanneer de koi werd aangekocht, wat ook een open boek is voor de kopers. In dit geval dus een kohaku die aangekocht werd in november 2021. Zo simpel als één en één gelijk is aan twee.

2 = gewoon certificaat, gewoonlijk gegeven bij aankopen die bij afzonderlijk aangeboden koi wordt gegeven. Er is weinig op vermeld buiten het jaartal.

3 =afgedwongen certificaat omdat het een zogezegde meerwaarde heeft voor de koi wat absoluut niet waar is. Het zijn gewoonlijk boxen die aangekocht worden en waarvan 1 foto wordt genomen. Zijn dit slechte koi ? Neen, dit is een andere kwaliteit, maar hoeft niet slecht te zijn.Gewoonlijk vind je dat ook terug in het prijskaartje.

Het is zelfs zo, dat Sakai FF beslist heeft om certificaten die normaal niet gegeven worden bij koi toch te maken tegen een vergoeding van 10 000 yen, wat overeenkomt met bijna 70 euro. Er komt ook heel wat werk bij kijken om certificaten te maken. 

Ik heb het nu liever over de geweldige koi die ondertussen via de link "nieuwe koi aanwinsten" worden getoond. Ik kan in woorden niet uitleggen welke kwaliteit deze tosai bezitten.  Het zijn stuk voor stuk pareltjes, en je moet je eens proberen voor te stellen, hoe moeilijk het is om zulke prachtige koi te maken. Begrijp me niet verkeerd, maar de koi worden zo niet geboren, ze worden zo gemaakt.

Alle lof voor de kwekers, ze verdienen het, want hetgeen ze te voorschijn toveren is fenomenaal. Ik was geen tosai fan, en heb me in het verleden altijd toegelegt op jumbo koi, maar dit jaar ben ik overstag gegaan voor tosai. Ook omdat de huidige maatschappij verandert is, waardoor ik een andere politiek wou varen.

Of het verstandig is of niet, dat moet ik nog even afwachten. Er zwemmen in ieder geval prachtige tosai rond en ik heb me voorgenomen om in het najaar opnieuw naar japan te gaan en weer op zoek te gaan naar datgene wat ik dit voorjaar links heb laten liggen.

Nog even meegeven dat de tosai die ik nu in een verwarmde vijver op 22° heb zitten de moeite zijn om te bekijken. Ik ga ze zo veel mogelijk gerust laten. Bekijk de foto's en de onlangs gemaakte video. De meeste koi zullen al wel een stukje gegroeid zijn, dus de vermelde informatie zal niet altijd overeenkomen. Kwestie is om dit in het najaar te verifiëren, dus weer werk aan de winkel.

Ondertussen is de veiling ook weer geactiveerd. Let vooral op de 3 laatste koi die aangeboden worden. Ze zijn van een hogere kwaliteit en worden aangeboden met een korting van 20% op de normale verkoopprijs met de mogelijkheid om azukari te laten. Maak er gebruik van ! Ben je nog niet ingeschreven ? Registreer je en wacht op mijn goedkeuring.

 

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Peter De Clercq

555


Peter De Clercq

555

interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml