Nemen van een kieuwstaal

Nemen van een kieuwstaal

Na een week opwarming tot 22°-24° wordt de temperatuur terug naar 18° gezet, en is het ook tijd om kieuwstalen af te nemen. Het is een onschuldig gebeuren zo lijkt, maar gelukkig moet het bij ons niet gebeuren.

Hebben de koi er last van ? Geen idee, het lijkt van niet, maar ze kunnen ook niet veel zeggen. Laat ons aannemen dat ze er geen problemen mee hebben dan zijn wij tenminste gerust.

De ingreep is eenvoudig en in dit filmpje worden enkele stappen uitgelegd hoe het in zijn werk gaat. Het is een ingrijpen dat snel achter de rug is en bovendien werd mij verteld dat de kieuwen opnieuw aangroeien. Ik kan echter niet bevestigen dat dit waar is.

"De kieuwen steken uit de zogenaamde kieuwspleten en worden gedragen door de kieuwbogen, beenspangen die in de wand tussen de kieuwspleten liggen. Elke kieuwboog draagt een aantal (soms wel een paar honderd) op elkaar gestapelde kieuwplaatjes en elk kieuwplaatje op zich draagt weer een groot aantal secundaire kieuwplaatjes.

Water dat vanuit de kieuwholte door de kieuwspleten geperst wordt, stroomt tussen de secundaire kieuwplaatjes gelegen kanaaltjes door, zodat het zuurstofhoudende water in nauw contact staat met het zuurstofarme bloed.

Aan de binnenzijde van de kieuwen bevinden zich de kieuwzeven die zorgen dat de kieuw niet beschadigd wordt door vuil en voedseldeeltjes. Bij plankton-etende vissen is de kieuwzeef zeer fijn gebouwd en dient om voedsel te vergaren.

Een vis die uit het water wordt gehaald, stikt omdat kieuwen niet geschikt zijn om zuurstof uit lucht op de nemen; de natte kieuwplaatjes zullen aan elkaar kleven. De ademhaling bij beenvisachtigen met inwendige kieuwen gaat als volgt: de bek gaat open en de vis zuigt zijn bek vol met water, de bek sluit zich en het water wordt door verkleining van de mondholte langs de kieuwen naar de kieuwholten geperst.

De kieuwdeksels (het operculum) gaan hierdoor open en het water kan weer ontsnappen. De kieuwdeksels sluiten zich, waardoor het water uit de kieuwholten wordt geperst. Daardoor ontstaat een constante waterstroom langs de kieuwen. De gaswisseling tussen het water en de bloedcapillairen gaat bij deze vissen volgens het principe van tegenstroomprincipe, waarbij de gassen vollediger uitgewisseld kunnen worden dan bij parallele stroming." 

Ik neem uit iedere vijver normaal stalen van 2 verschillende koi. Zoals je kan zien op het filmpje  wordt dit in een ampul gedaan die de stalen bewaard voor onderzoek. Deze worden opgestuurd en in de loop van de volgende dagen zal ik de uitslag ontvangen.

Dit keer heb ik een onderzoek laten doen op KHV (iiPCR Koi Herpes Virus – KHV) , maar ditmaal  ook op (iiPCR Carp Edema Virus) ofwel de slaapziekte. Waarom zul je je afvragen ? Eén van de laatste leveringen werd een vijver getroffen door de slaapziekte. 

Eerlijk is eerlijk, we wisten niet precies wat er aan de hand was. De koi verloren hun glans, het gedrag was bijzonder lusteloos. We hadden alle mogelijke oorzaken al onderzocht, maar niets gevonden. Tot we bij de slaapziekte kwamen, iets wat we eigenlijk bijna nog nooit hebben meegemaakt.

Wel komt het voor bij vijvers met koi die al wat ouder zijn. Toen werden de koi nog niet behandeld tegen dit virus en ontstaan er problemen als je er nieuwe koi bijzet. Normaal worden inJapan de koi op jonge leeftijd behandeld tegen dit virus, maar blijkbaar doen niet alle kwekers dit. 

In ieder geval, hebben we onmiddellijk de behandeling ingezet na contact op te  nemen met de koidokter om dit op te lossen. Het probleem was snel van de baan en ondertussen zwemmen ze gezond en versterkt in onze vijvers rond. Het zijn dure ingrepen, maar op lange termijn is het een noodzakelijke controle.

We kunnen deze extra ingrepen tijdens de corona moeilijk dragen, want de inkomsten bereiken een dieptepunt, maar we mogen de moed niet verliezen. 

In ieder geval laat ik jullie nog een machtig filmpje zien toen ik enkele  koi moest bowlen. Ik kreeg er 3 te pakken in mijn net, en loodste deze voorzichtig naar de kant. Als ik me niet vergis zie ik daar de sanke van Rob, de sanke van Geert en nog een sanke die niet verkocht is. Deze nam ik natuurlijk voor de staalafname. Toch nog even deze sanke promoten naast de prachtige ginrin kohaku van Momotaro.

Mijn voorspelling klopte in ieder geval toen ik deze 6 grootheden uitzocht bij Sakai FF. Toen al deed ik de voorspelling dat ik deze als laatste zou verkopen, en dan nog de moeilijkste om te verkopen. Zijn de mensen fout...nee nooit, maar ik zou toch maar eens 2 keer nadenken vooraleer deze sanke weg is, want ze is super. Hoe kan je beter het nieuwsverslag eindigen dan met deze filmpjes die de glans te voorschijn toveren door het algenrijke water.

Tot slot heb ik gisteren alle 100 certificaten van de Izumiya showa aan de juiste showa gekoppeld en toegevoegd aan de info op de website....een reuzewerkje en het is niet eenvoudig om al de juiste certificaten aan de juiste showa te koppelen.

 

Meer afbeeldingen

Nemen van een kieuwstaal: afbeelding 1
Nemen van een kieuwstaal: afbeelding 2
Nemen van een kieuwstaal: afbeelding 3
Nemen van een kieuwstaal: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Johan

555


Matthijs

555


rob

555


Smetje

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml