De zwarte mamba

De zwarte mamba

Herinner je je nog de paar honderd kleine mango die een tweetal jaar geleden aangekocht werden bij Narita. Er zijn bijzonder veel nakomelingen die nog altijd furore maken, want klein kan ook groot worden.

Gisteren kreeg ik nog een filmpje van mijn collega in Duitsland Michael, van één van zijn zwarte mango. Ze is nu 72 cm en moet denk ik 3 jaar zijn. Voor sommigen is de legende van een zwarte koi in je vijver een kwestie van geluk.

Ik heb totaal geen idee of dit ook zo is, vermoedelijk zijn dit fabeltjes, maar ik herinner me dat ik een aantal jaren geleden meerdere grote, neen, bijzonder grote zwarte koi heb zien rondzwemmen bij Sakai FF. Ze waren verschrikkellijk groot, ik durf er zelfs geen maat op zetten.

Ze zijn inderdaad indrukwekkend, maar in een vijver zie je ze nauwelijks, tenzij je een poepheldere vijver hebt. Ik zelf heb er geen finesse mee, maar ik kan me voorstellen dat meerdere mensen toch een geloof hechten aan deze saga.

Er zijn meerdere varianten bekend van de magoi of de zwarte gelukbrengende koi. Ze worden niet dadelijk geapprecieerd in de koivijver omdat ze juist zwart zijn en dat je ze moeilijk kan zien, het is enkel de sage als geluksbrenger dat de magoi het voordeel van de twijfel geeft. Sommigen zweren erbij om er één in hun vijver te hebben rondzwemmen, en blijven vasthouden aan de magie van deze zwarte koi. Er zijn verschillende soorten onderverdeeld, waarover hier een korte uitleg.

De Tetsu Magoi
Tetsu betekent ijzer. Het was een matzwarte tot grijze karper, die tot het ontstaan van de Ki Utsuri en Showa (en later ook de Shiro Utsuri) heeft geleid. Het typische sumi dat we bij deze variëteiten zien op de zwarte ondergrond of de patronen die het lichaam omvatten is is een duidelijke erfenis van deze vroege Koi. Een kweker die de eigenschappen van de verschillende Magoi-types al goed in de gaten had, is Toshio Sakai. Door het terugkruisen van zijn Matsunosuke-bloedlijn met een Tetsu Magoi introduceerde hij atarashi sumi als het nieuwe sumitype bij de Sanke. Grote, diepzwarte patronen !

De Doro Magoi.
Doro betekent modder. Het was een matbruine karper met een zeer volumineuze lichaamsbouw. Het zal je dan ook niet bevreemden dat deze modderbruine karper de verre voorouder is van onder andere de Chagoi, Soragoi en Ochiba Shigure. De Doro Magoi is mogelijk voortgekomen uit de Tetsu Magoi.

De Asagi Magoi
De moderne Asagi heeft een licht- tot donkerblauw netpatroon en is een directe afstammeling van de Asagi Magoi. De Asagi heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van een flink aantal verschillende variëteiten, waaronder de Kohaku, Taisho Sanshoku, Goromo en Shiro Bekko. Ook lag de Asagi Magoi aan de basis van de Matsubagoi. Door de Asagi-erfenis is het bij deze variëteiten moeilijker om tot een indrukwekkende lichaamsbouw te komen. Ze zijn van nature wat slanker en langgerekter van vorm.

Moest iemand interesse hebben in een black mamba koi van 72 cm, dan mag hij me altijd contacteren.

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml