Ik heb beslist

Ik heb beslist

Ik heb gisteren voor mezelf beslist dat ik 92 jaar zal worden, dus een paar jaar koi houden en verkopen zal er dan toch nog bijkunnen. Ik wil er weer met volle moed tegen aan gaan, na een toch wel belabberd jaar, maar dat zal voor velen zo geweest zijn veronderstel ik.

De verkoop is menselijk geweest, daar mag ik niet over  klagen, maar het is vooral het koi beleven dat me zorgen baart, maar laat ik daar niet te veel over zeuren. Het is wat het is, en we moeten ons maar aanpassen aan de nieuwe maatschappij en de veranderende koiwereld.

Ik had helaas gisteren niemand gevonden die me eventjes kon helpen om de koi met het sleepnet boven te halen, dus heb ik het maar manueel gedaan. Een slopende arbeid met levendige koi die niet graag gevangen worden, hoe zou je zelf zijn. En onderschat het gebruik van een koinet van 80 cm niet als je 30 koi moet vangen.

De bedoeling was eenvoudig, namelijk de betere van de minder goede karashi scheiden, want die zouden ze volgende week komen ophalen. Dat is echter verschoven naar einde augustus, dus eventueel geïnteresseerde kopers voor de minder goede koi mogen zich nog altijd melden totdat ze weg zijn. De prijs is vanaf 100 euro, en er zijn er nog en 15-tal over.

De betere heb ik apart gezet, samen met de sanke van Sakai Co. Zij bewonen nu de volgende maanden vijver 1. Ik heb een filmpje van een half uur gemaakt van deze vijver. Het is niet de bedoeling dat je een half uur naar deze vissen zou kijken, maar ik vond het interessant om het gedrag van koi die zwemmen in een flinke vijver toch eens gade te slaan en hun zwemgedrag te observeren.

Wat heb ik daarom gedaan ? Ik heb het filmpje van een half uur versneld naar 4 minuten, en op deze manier kan je het zwemgedrag observeren. Toch interessant om te zien, alhoewel ik mij dikwijls afvraag of het niet saai is om in rondjes te zwemmen. Het is moeiilijk om het bewustzijn te omschrijven. Dit is een redelijke benadering van de gevoelens als je al van gevoelens kan spreken. 

Het bewustzijn van vissen, zoals koi, is een onderwerp waarover wetenschappers en experts nog steeds debatteren. Vissen hebben een zenuwstelsel en hersenen, zij het minder complex dan die van zoogdieren en vogels. Er zijn aanwijzingen dat sommige vissen in staat zijn om bepaalde vormen van leren, geheugen en zelfs enige vorm van ruimtelijk bewustzijn te vertonen.

Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar het bewustzijn van koi specifiek, kunnen we aannemen dat ze enig bewustzijn hebben op basis van hun gedrag en reacties op hun omgeving. Veel vissen, waaronder koi, vertonen gedrag dat suggereert dat ze in staat zijn om hun omgeving waar te nemen, bepaalde voorkeuren en afkeuren hebben, en kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld leren om te anticiperen op voedertijden, reageren op andere vissen en omgevingsfactoren, en zelfs bepaalde herkenningspatronen ontwikkelen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het bewustzijn van vissen waarschijnlijk anders is dan dat van zoogdieren zoals mensen. Hun zenuwstelsel en hersenstructuur zijn anders georganiseerd en minder complex. Hierdoor kunnen de bewuste ervaringen van vissen anders zijn dan wat we bijvoorbeeld bij zoogdieren zien.

Over het algemeen is het onderzoek naar het bewustzijn van vissen nog in ontwikkeling, en er is meer studie nodig om een dieper begrip te krijgen van hoe vissen, inclusief koi, hun omgeving waarnemen en welke vorm van bewustzijn ze mogelijk hebben.

Met andere woorden, het is nog moeilijk te bepalen hoe en wat koi in hun leven ervaren. Uit ervaring weet ik bijvoorbeeld, en dat zullen koikichi ook wel weten, dat koi heel goed opmerken dat je langs de vijver komt. Als het de voedertijd is, weten ze ook dat de tijd daar is wanneer ze gewoonlijk eten krijgen.

Ze bemerken ook wanneer ik met het schepnet klaar sta om een koi te vangen. Bij mij gaan ze onmiddellijk naar achter onder het schaduwdoek om niet opgemerkt te worden. Ze weten ook wanneer er vreemde mensen staan als er gevoederd wordt, dat vertrouwen ze niet en zullen niet dadelijk komen eten.

Spijtig genoeg moet ik de koi regelmatig storen, zodat er geen familiariteit kan geschapen worden tussen koi en eigenaar. Ik bezorg ze te dikwijls stress natuurlijk en dat stellen ze niet op prijs. Ik kan dan ook moeilijker een bepaald contact met de koi krijgen, maar ik denk dat veel koikichi dat wel kunnen.

Om het verhaal hier af te ronden heb ik nog het filmpje van een half uur bijgesneden tot een 5-tal minuten tegen normale snelheid om deze vijver te bekijken met de nieuwe bewoners voor de volgende maanden. Deze koi worden aangeboden vanaf 395 euro. Er zitten bijzonder interessante exemplaren bij en ze varieren van 30 tot 55 cm. 

Tenslotte heb ik nog een filmpje gemaakt van de laatste van de orenji karashigoi. De meesten zijn tegen of over de 50 cm, er zitten nog verschillende vrouwelijke karashigoi tussen, bekijk ondertussen dit filmpje, het zal vermoedelijk het laatste filmpje zijn dat ik zal maken.

Gelukkig kwamen er ook wat klanten, want dat is onmisbaar natuurlijk. Het grote werk had ik al gedaan, dus alles kwam in goede banen en ik kon tijd maken voor Michon die een kohaku en een showa in het vizier heeft. Ik heb niet alles gefilmd, want ik krijg af en toe het gevoel dat er geen interesse meer in is, dus ik heb slechts 2 filmpjes gemaakt.

Het eerste filmpje is van een sanke van Momotaro die voor verrassingen zou kunnen zorgen. Door het verwijderen van mijn youtube account kan ik niet bewijzen hoe de veranderingen van deze sanke zijn, maar die is zonder sumi binnengekomen vorig jaar, heeft op redelijk korte tijd een geweldige ontwikkeling van het sumi gekregen,waardoor de koi volledig veranderde en grote zwarte sumi platen kreeg, waardoor je een totaal andere uitstraling kreeg natuurlijk.

Ik word nu nog kwaad als ik eraan denk dat al die mooie filmpjes zijn verdwenen. Het zou een prachtig vergelijk zijn, en dat is teniet gedaan door ik weet niet wie. Ik wist dat Michon liever een wat meer afgewerkt exemplaar zou willen, maar het is mijn plicht om een alternatief te laten zien, waarbij mogelijkheden en ontwikkelingen een ander koikichi gevoel benaderen.

De showa die ik hier laat zien in deze video is van Kibi, en beantwoord meer aan zijn verlangen. Geen van deze 2 staan echter op zijn verlanglijstje. Zijn interesse heb ik niet gefilmd maar gaat naar deze toch wel exentrieke kohaku van Yagoro die we wel in de bowl hebben gezet, maar het filmpje is reeds vroeger gemaakt. Ik vind het een fantastische kohaku met veel uitstraling.

De andere is een showa van Izumya waarvan ik hier het laatste filmpje van laat zien. Dit is nog een showa die ik aankocht bij Narita en die een seizoen bij Narita is gebleven. Ik denk dat ik nog 2 of 3 koi over heb van deze serie, waarbij 120 koi betrokken waren. Deze koi zijn nu allen om en bij de 65 cm en als je in aanmerking neemt dat de ontwikkeling van deze showa hier in Arendonk nooit zo positief zal zijn als bij de eigenaars, hebben ze het toch bijzonder goed gedaan en zijn het prachtige showa geworden.

Ik zou willen dat ik een update zou kunnen ontvangen van de overige uit deze reeks die verkocht zijn. Het zou interessant zijn om hiervan het resutlaat te zien. Dan wil ik nog even melden dat ik mijn reis naar Japan voorzien heb in november als alle grote koi boven water komen. Het is het moment om dan toe te slaan indien nodig, want mijn bestand jumbo is eigenlijk helemaal verkocht. Tijd voor een nieuwe aanvoer.

Ik zal vandaag aanwezig zijn van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie staat klaar en een serie geweldige koi wachten op jullie.

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml