Ik hou van kindai showa

Ik hou van kindai showa

Het heeft iets magisch, een kindai showa. Niet dat ik de traditionele showa niet apprecieer, integendeel, die kunnen me zeker ook bekoren, maar de kindai heeft iets speciaal. Het is eigenlijk een showa die sanke wil proberen te zijn, zo zie ik het min of meer.

Wanneer kan je over een kindai showa spreken ? In principe zou meer dan 50% van het patroon wit moeten zijn. Het wit moet dus overheersen. Gisteren kreeg ik de vraag of ik nog eens een filmpje wou maken van de Dainichi kindai showa die ik onlangs op het event van Narita aankocht.

Zo gezegd, zo gedaan, en gisteren heb ik dan het filmpje doorgestuurt. Een lovenswaardige showa waar ik toch wel een boontje voor heb. Ik heb trouwens voor al mijn koi een boontje, maar voor sommigen toch een extra gevoel, en daar hoort deze kindai dus bij.

De vraag die zich hier stelt is wat het sumi zal doen in de toekomst. Een goede vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. In veel gevallen zal sumi gedurende jaren nog verder ontwikkelen, maar dan in een bijna onvoorspelbare uitvoering.

Als je bijvoorbeeld de shiro utsuri van Omosako soms volgt, dan heb je jaren nodig om tot een volledige explosie van het sumi te komen. We praten niet over 2 of 3 jaar, maar soms wel over 10 tot 15 jaar. Nu zijn de meeste koi gewoonlijk niet zo lang hier in Arendonk, maar bij updates schrik je soms van de ontwikkeling van sommige shiro utsuri en showa.

Wat ik bij deze kindai showa zie, zijn het vooral afzonderlijke schubjes met diep sumi, noem het atarashi sumi, die de koi in het voorste gedeelte flankeren. Ik durf er eigenlijk niet op verwedden dat dit sumi nog zal samentrekken, wat in mijn ogen helemaal niet hoeft, want het geeft ze een speciale uitstraling. 

Wat is atarashi sumi ? Deze inktzwarte vorm is eigenlijk ontstaan doordat Toshio Sakai, die met succes magoi-bloed heeft teruggekruisd in de Matsunosuke bloedlijn. Denk maar aan het atarashi sumi dat zo gewaardeerd word. Hiervoor zijn de melanoforen verantwoordelijk, die de melanine produceren. De melanine kan dichter op elkaar zitten of verder uit elkaar liggen etc...

Motoguru in de rechtste vin zou wenselijk geweest zijn, maar wat niet is kan nog komen. Ik heb het reeds meermaals meegemaakt dat na lange tijd toch nog motoguru ontwikkelt zonder dat je het verwacht. Maar laten we geen inbreuk doen over de kwaliteit van deze kindai showa. "Kindai" betekent in principe ook niet meer dan "modern". Je moet er dan ook geen andere grootsprakerige uitleg van verwachten om mensen op een verkeerd been te zetten. 

Het is trouwens een flink uit de kluiten gewassen showa van 76 cm, en als je bedenkt dat ze nog maar 4 jaar is, dan zit er nog rek op. In mijn filosofie kan ze dan zonder problemen in goede omstandigheden nog best 10 cm extra pakken, wat ze ongenaakbaar zou maken.

Bovendien is het beni van de showa mooi uitgebalanceerd, zodat het totaalplaatje van deze showa een pluspunt is. Misschien ideaal om mee te nemen naar eender welke show. Ze komt dan wel in een moeilijke serie te zitten, maar als ze dan zou winnen, zou dat zeker een pluspuntje zijn.

Vandaag begint trouwens de Belgische Koishow, waar ik helaas niet aanwezig zal zijn. Ik krijg juist dit weekend buitenlandse klanten op bezoek, en laat dat nu net iets belangrijker zijn. Ik wens echter alle deelnemers veel succes op de show, die trouwens op een nieuwe locatie is gevestigd, namelijk in affligem, vlak bij Brussel. Wie meer informatie wil kan dit vinden via deze link

Dan nog even melden dat deze avond de veiling van de shiro utsuri van Omosako afloopt. Wie zich nog niet ingeschreven heeft en toch de veiling wil volgen, klik op deze link en registreer je. Na goedkeuring kan je mee bieden op je wit zwarte kandidaat.

Veel beweging is er nog niet, maar er zijn toch al enkele biedingen heb ik gezien. Hopelijk komt er wat meer enthousiasme in de loop van de avond, want de koi zijn het meer dan waard. Ik heb wat bedenkingen op de veiling. Misschien moet ik het een andere naam geven, want je kan hier niet spreken over een veiling.

Bij een veiling is het de bedoeling dat er tegen elkaar opgeboden wordt, net zoals ik zelf ervaar in bij de veilingen in Japan. Men vertrekt van een laag bedrag, omdat men zeker is dat men verkoopt voor een veel hoger bedrag. IK DURF DIT NIET AAN.

Ik zou er niets om geven om dat in mijn veilingen ook te doen, maar ik ga zeker en vast de boot in. Daarom dat ik eigenlijk een bepaalde korting inschat die een voordeel is voor de bieder, en in de hoop dat er strijd komt om de koi te hebben, zodat we een hoger bedrag voor de koi  kunnen krijgen.

Helaas is dit op dit ogenblik nog niet van toepassing en kan men met slechts 1 bod een koi goedkoper aankopen. Ik zou voor de veiling dus eigenlijk een andere naam moeten kiezen totdat dit wat meer geïntregeerd is in deze maatschappij. De volgende veiling heb ik het al lichtjes goedkoper gemaakt per koi, dus ik tast even af hoe de markt reageert.

 

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml