Officieel gezond verklaard

Officieel gezond verklaard

Nu ik als Interkoi Ameide door het leven ga is de verantwoording voor de koi groter geworden. Als hobbyist liet ik mijn koi al testen op KHV en CEV. Uiteraard doe ik dit ook voor de koi van Interkoi Ameide. Om dit op de juiste manier te laten verlopen volg ik een vast protocol.

De afgelopen periode hebben we te maken gehad met een wisseling in temperatuur en overige stress voor de koi. In deze quarantaineperiode worden er kieuwstalen afgenomen en opgestuurd voor onderzoek. De uitslagen hiervan waren negatief, een fijn resultaat voor mij als koi liefhebber.

Uiteraard is dit maar een klein gedeelte van de verzorging. De temperatuur is inmiddels ronde de 18°. Dit helpt de koi om aan te sterken en zich klaar te maken voor het vertrek naar hun nieuwe baasjes. Dit is het eerste stukje van de verzorging van de koi.

Hoewel de één er minder waarde aan hecht als de ander is het voor mij een must om de nieuwe koi te laten testen. Het voelt goed om te weten dat ze door de keuring heen zijn. Als hobbyist. Het is altijd weer een prettig gevoel dat alles weer door de keuring heen is

Graag leg ik uit hoe zo'n protocol er uit ziet bij de aankoop én levering van koi. 

De vijvers hebben een temperatuur van minimaal 15°. Op de dag van aankomst zit er 7gram zout per m3 in het water. Dit helpt de koi het herstellend vermogen op te bouwen tijdens de eerste dagen. De volgende ochtend, na binnenkomst, gaat de temperatuur direct omhoog.

Binnen 5 dagen zal het water van minimaal 15° naar een temperatuur van 24° gaan. Zodra deze temperatuur bereikt is wordt het water voor een groot deel gewisseld en teruggebracht naar 18°. Dit zorgt voor de nodige stress voor de koi.

Op die manier wordt meteen duidelijk of er eventuele problemen zijn met de koi. Na de eerste week worden er diverse afstrijkjes afgenomen om te controleren op parasieten (indien nodig wordt dit al eerder gedaan). Bovendien gaat de temperatuur van het water direct weer naar 24°.

Deze temperatuur is een bewuste keuze. Mochten er interne problemen of het gevreesde KHV en/of CEV aanwezig zijn dan zal dit zichtbaar zijn bij de koi. Het is dan ook van belang dat testen in de eerste 14 dagen worden afgenomen, tijdens de periode van de meeste stress voor de koi.

Zodra de test is afgenomen wordt de temperatuur gestabiliseerd naar 18° tot de volledige 6 weken quarantaine voorbij zijn. Daarna gaat de temperatuur langzaam naar beneden zodat ze klaar zijn voor vertrek in het voorjaar. Uiteraard krijgen ze gedurende deze periode goede voeding om op kracht te komen en het voor jaar dan ook goed in te gaan.

Ik hoop met dit schrijven inzicht gegeven te hebben in de maatregelen rondom de quarantaineperiode bij Interkoi Ameide. Ik hoop dit de volgende jaren vaak te mogen doen zodat we mooie en gezonde koi kunnen leveren.

 

Meer afbeeldingen

Officieel gezond verklaard: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Sven

Heldere uitleg en extra geruststelling dat de gezondheid vd koi zeer ernstig genomen wordt


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml