Ook dit kan gebeuren

Ook dit kan gebeuren

Altijd de mooiste koi laten zien is geen kunst, dat is gewoon makkelijk. Maar af en toe veranderingen laten zien die niet altijd positief zijn is ook een kunst. Een mooi voorbeeld daarvan is deze gewilde sandan kohaku of driestapper.

Sandan of driestapspatroon blijft een gegeerd patroon voor iedere koiliefhebber. Voor mij mogen het meer patronen zijn, maar de meesten blijven bij het sandan patroon, en natuurlijk is daar niets mis mee. De kohaku die je hier ziet aan de linkerzijde is een schoolvoorbeeld van een "propere sandan kohaku." (proper = zuiver)

Hij of zijn werd dan ook vrij snel gekocht. Helaas na een tijdje veranderde de kohaku vrij snel en kon je zien dat er een serieuze metamorfoze aankwam. De kohaku werd op foto en video verkocht, maar toen de klant kwam was deze niet tevreden, en ik kon hem eigenlijk ook geen ongelijk geven.

Dit is altijd een gevaarlijk deel van koi kopen. Op foto en video en dan nog tosai is een gevaarlijke combinatie. Dit wil niet altijd zeggen dat het verkeerd gaat...integendeel, het kan soms ook bijzonder goed gaan natuurlijk. In dit geval waren de veranderingen niet optimaal en ik moest lang zoeken om deze kohaku te herkennen, want het was geen driestapper meer.

In eerste instantie, en volgens mij was dit ook de reden dat de klant niet tevreden was over de aankoop, was het feit dat er een aanwas te voorschijn kwam tussen de maruten vlek en het tweede patroon. Ik heb hier geen foto meer van, maar het was eigenlijk overduidelijk zichtbaar. Ook was de aanwas tussen het tweede en derde patroon al in de gang gezet.

De reden dat ik zo lang moest zoeken naar de kohaku is overduidelijk...het was een nidan of tweestapper geworden. De zoektocht was lang, maar tenslotte kon ik de kohaku localiseren, voornamelijk door het rood in de rugvin die herkenbaar was aan de sandan en nu aan de nidan of tweestapper.

De foto die ik hier gebruik van de nidan kohaku (rechts) is geplukt uit een video, dus wel niet echt representatief voor de kohaku. dat zie je aan de vorm van de kop. Ik ben ook geen Domi Johan natuurlijk... Het moment van screenshot is met de mond open en dat geeft een vertekend beeld dat de kohaku niet verrechtvaardigd. In plaats van een sandan kohaku moet ik nu dus een nidan kohaku verkopen.

De klant die duidelijk niet tevreden was, kreeg de mogelijkheid om een andere tosai te kiezen en mijn laatste contact met hem leerde me dat hij bijzonder tevreden is met zijn Dainichi Showa, de vervangkoi voor de kohaku. Om de nidan goed te zien is het beter om het filmpje te bekijken. Het is de tweede kohaku.

Al met al is het toch een verdienstelijke kohaku geworden met een sterke verbetering van het beni. Ook de mogelijke verbinding tussen maruten vlek en het tweede patroon was verkeerd gegokt en is vrij proper (zuiver) geworden. De verbinding tussen het tweede en het derde patroon is ook goed gelukt bij wijze van spreken, dus al met al een mooie nidan kohaku.

Dit zijn gewoonlijk de kohaku die voor rust zorgen. Redelijk veel mensen houden ook wel van een mooie nidan kohaku hoor. Daar is trouwens niets mis mee. Zijn groeicurve van 11 cm is ook niet slecht, dus je mag altijd een koi verwachten van 70-75 cm in de toekomst...als mensen tenminste geduld hebben en niet verwachten dat deze volgend jaar al een meter is !

Terwijl ik dit nieuwsitem schrijf heb ik de pagina met de nieuwste koi aanwinsten al vernieuwd met de nieuwe tosai.. Ik laat hieronder even de filmpjes nog zien van de 10 genomineerden van vandaag. De 2 eerste in het tweede filmpje zijn 2 showa van Sakai FF. Die zijn zeker interessant hoor, want goede showa met potentie naar grootte zijn moeilijk te vinden. Kentaro heeft zich de laatste jaren een beetje toegelegd op showa, en zeker niet zonder succes. Ik heb er al mooie voorbeelden van.

De kohaku van Momotaro
De showa van Sakai FF en de sanke van Momotaro

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml