Wat is eigenlijk een mudpond ?

Wat is eigenlijk een mudpond ?

Tegenwoordig zullen alle grote kwekers vooral gebruik maken van serres om hun koi verder te ontwikkelen. De reden hiervoor is vermoedelijk dat ze meer controle hebben over de koi. Het zijn ook enorme investeringen om deze binnenvijvers aan te leggen, maar een mudpond blijft nu éénmaal nog altijd noodzakelijk. Maar hoe kan je een mudpond omschrijven ?

Een mudpond is een ondiep, kunstmatig aangelegd vijver- of moerasachtig gebied waarin koi worden gehouden. Mudponds worden voornamelijk gebruikt voor de groei en ontwikkeling van koi. Ze bieden een natuurlijke omgeving met levende organismen en voedingsstoffen die de groei van de vissen bevorderen.

In Japan zijn mudponds wijdverbreid en staan ze bekend om het produceren van hoogwaardige koi. Ze worden voornamelijk aangetroffen in de Niigata-prefectuur, die wereldwijd bekend staat om zijn kwekerijen en mudponds. Niigata heeft de ideale omstandigheden, zoals een overvloedige toevoer van vers water uit de bergen, geschikte bodemgesteldheid en een mild klimaat, die bijdragen aan de succesvolle kweek van koi in mudponds.

Koi worden meestal in de lente naar mudponds gebracht, waar ze gedurende de zomermaanden verblijven. Het voedselaanbod in de mudponds is overvloedig, waardoor de koi snel kunnen groeien en hun kleuren kunnen ontwikkelen. De natuurlijke omgeving stimuleert ook de oefening en spierontwikkeling van de koi.

Tijdens hun verblijf in de mudponds worden de koi regelmatig gecontroleerd en verzorgd door de kwekers. Ze worden gevoerd met speciaal voer dat is ontworpen om hun groei en kleurontwikkeling te optimaliseren. Aan het einde van de zomer worden de koi uit de mudponds gehaald en gesorteerd op basis van hun kwaliteit en kenmerken.

De mudponds spelen een belangrijke rol in de koi-kweekindustrie, omdat ze de koi de mogelijkheid bieden om op natuurlijke wijze te groeien en hun kleuren te ontwikkelen. Ze dragen bij aan het creëren van hoogwaardige koi met levendige kleuren en patronen.

Het bezoeken van mudponds in Japan kan een unieke ervaring zijn voor koi-liefhebbers. Sommige kwekerijen organiseren rondleidingen waarbij bezoekers de kans krijgen om de mudponds te bekijken, koi van dichtbij te zien en meer te leren over de kweektechnieken die worden gebruikt.

Zelf heb ik vroeger verscheidene keren mudponds mee leeggemaakt, het was altijd een hele ervaring. Het geeft een ongelooflijk gevoel als je de koi boven water ziet komen. Het is wel een heel werkje. Met een groot sleepnet worden alle koi bijeengedreven naar een kleinere plaats, van waar men de koi kan vangen en verplaatsen naar hun uiteindelijke locatie.

Mijn eerste ervaring met het leeghalen van een mudpond was in 2007. Het was een mudpond vlak bij het bedrijf van Momotaro, dus geen mudpond ver weg in de bossen, maar het gevoel en de ervaring was hetzelfde. Mijn video's hebben ze me afgenomen, maar mijn foto's niet.

Ik heb dan maar een reeks foto's opgezocht die ik kan laten zien van mijn eerste ervaring met het leegmaken van een mudpond. Geloof me, een hele belevenis hoor ! Ik zie dat ik nog enkele filmpjes gevonden heb. De kwaliteit is niet super, maar de camera's waren toen nog maar in een beginstadium. Toch mooi om nog eens te zien.

 

Meer afbeeldingen

Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 1
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 2
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 3
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 4
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 5
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 6
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 7
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 8
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 9
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 10
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 11
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 12
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 13
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 14
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 15
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 16
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 17
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 18
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 19
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 20
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 21
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 22
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 23
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 24
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 25
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 26
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 27
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 28
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 29
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 30
Wat is eigenlijk een mudpond ?: afbeelding 31

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Eric

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml