Actief kool in de vijver of het aquarium

Actief kool in de vijver of het aquarium

Naast mijn passie voor koi heeft mijn corebusiness alles te maken met actief kool. Wij verwerken op jaarbasis ongeveer 2000ton aan diverse koolsoorten. Daarom heeft Luc mij gevraagd om een stukje te schrijven over actief kool, omdat dit ook kan worden ingezet voor zuivering van de vijvers.

andré de grootActief kool wordt gebruikt in diverse industrieën waar geur een emissie probleem is of voor verontreiniging zorgt. Ook ons drinkwater wordt gezuiverd met actief kool. Dit is dan ook de reden waarom het zo mooi werkt in onze vijvers.

Om te begrijpen waarom, is het goed om naar de oorsprong van het product te kijken. Er zijn een aantal basis grondstoffen waar actief kool van gemaakt kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kokosschalen, hout, steenkool en antraciet.

Voordat deze basisgrondstof kan worden ingezet als actiefkool gaat er een heel proces aan vooraf. Dit begint bij het delven van de grondstof. Vervolgens wordt het verpulvert/gecrusht tot een gruis. Om er weer een vaste substantie van te maken wordt er een bindmiddel (teer) aan toegevoegd zodat het materiaal verder verwerkt kan worden.

De basis voor het activeren is nu gelegd. Het activeren zelf komt tot stand door middel van verhitting. Het materiaal gaat in een oven met een temperatuur rond de 900°  Tijdens het verhitten ontstaan er allemaal kleine kanalen (poriën) in het product. In deze kanaaltjes kunnen verontreinigende moleculen zich nestelen waardoor ze niet meer vrij komen in water of in de lucht.

Zoals aangegeven zijn er verschillende basisgrondstoffen beschikbaar. Elk basismateriaal heeft specifieke eigenschappen. Tijdens de verhitting, al naar gelang het product, ontstaan er micro, meso of macro poriën.

Meso poriën:
Meso poriën zijn poriën met een gemiddelde diameter, meestal in het bereik van 0,2 micrometer tot 50 micrometer (micron). Deze poriën zijn groter dan microscopische poriën maar kleiner dan macroporiën.

Macro poriën:
Macro poriën zijn grotere poriën met een diameter groter dan 50 micrometer.Ze zijn vaak zichtbaar voor het blote oog en kunnen aanzienlijke volumes water vasthouden.

Voor vijvers zijn meso en macro poriën een mooie basis om diverse moleculen af te vangen. Omdat er moleculen van diverse grootte zijn is het van belang het juiste basismateriaal te kiezen.

U vraagt zich wellicht af waarom actief kool in onze vijvers zoveel nut heeft?

Actief kool heeft een dubbele werking. Het haalt alle chemische substanties uit het water, bovendien is het, door zijn grote interne oppervlak (1000 m2 per gram) ook zeer geschikt voor de biologische werking van het filter. De reden waardoor kool gebruikers in onze hobby zo gelukkig worden van de werking van actief kool.

De aanhechting van een bacteriën cultuur is gigantisch. Actief kool is het materiaal, geen enkel ander materiaal komt erbij in de buurt. Alle chemische verstoringen worden uit het water gehaald waardoor we als ware onze koi in zeer zuiver water laten zwemmen. Bovendien, zoals al eerder aangegeven heeft het een gigantisch bufferend vermogen aan 2 kanten, zowel chemisch als biologisch.

Kijkend naar onze vijvers raad ik actief kool 4x8 aan. Dit is een op hout gebaseerde actief kool. Er kleeft wel een nadeel aan. Dit type actief kool dient verwijderd te worden bij het toedienen van medicijnen.vBovendien geeft het, door de compactheid van het product, veel weerstand in je systeem.

Ik adviseer op een vijver van 16m3 één emmer kool van 16liter.

Om zeker te zijn dat je een goed, schoon product in je vijver plaatst is het goed de actief kool in een gazenzak te storten. Vervolgens goed te spoelen zodat het stof er tussenuit spoelt. Men dient de gazenzak ieder jaar te vervangen.

Dit type actiefkool is goed toepasbaar in een trickle of meerkamer filter.Zorg dat het water goed contact kan maken met het actief kool, liefst bij de uitvoer of doorvoer van het water. Het resultaat zal echt merkbaar zijn. Koi zullen zich prettig voelen en het water straalt als nooit tevoren.

******************************************************

Om van deze toepassing gebruik te maken heb ik met André overlegt om emmers met actieve kool beschikbaar te stellen voor die mensen die interesse hebben. de prijs per emmer bedraagt 39.50 euro. Indien je gebruik wil maken van dit aanbod, stuur me dan een mail met je bestelling en ik zorg dat het binnenkort beschikbaar is. Indien het moet opgestuurd worden dan kan dit ook natuurlijk. Transportkosten bedragen 13 euro per transport tot 20 kg.

Laat Een Reactie Achter

10 reacties

Kristof Smeets

Mag hier ook lucht opstaan? of moet hier lucht op? of juist niet?

interkoi

Ik heb er zelf weinig ervaring mee, maar ik lees het volgende van klanten die het wel gebruiken:

Gebruik actieve kool al jaren en ben er supertevreden over. M.i. dient het wel aan het einde van de filterlijn te worden geplaatst. Bij het jaarlijks vervangen van de kool zal de bacteriecultuur die zich bij de kool heeft ontwikkeld eveneens worden verwijderd.
 

Het enige wat ik nog wil doen is een cassette laten maken over de breedte van de laatste filterkamer. Vlak voor de aanzuiging van de pomp. Deze cassette moet er dan makkelijk uit te halen zijn om de kool jaarlijks te vervangen. Nu heb ik wat zakken in het water hangen en twee ronde RVS containers die in het BWB zitten. Hierdoor wordt niet al het water door de kool heengeleid. Op zich werkt het nu goed maar kan altijd beter


Sven

Weer wat bijgeleerd…bedankt om die kennis te delen André!


JanVC

16 l actief kool per emmer als ik het goed lees. Ik gebruik ook al een tijdje actief kool. Het enige wat ik me echter afvraag is wanneer we de kool dienen te vervangen. Eenmaal de kool verzadigd is neemt die ook niets meer op… en regenereren van actief kool is onmogelijk.

Eric

En Jan merk je verschil ?


Eric

Fijn en leerzaam item 👍 ik had het vroeger in aquarium had prachtig water .
Bedankt voor dit mooie nieuwsitem .
Hoeveel actief kool zit er in z`n emmer ?

interkoi

Daar zal André op moeten antwoorden, maar het is een normale volle emmer zoals ik hier kan zien. Dus ik schat 10 liter.

Eric

@interkoi Oke bedankt 👍 En hoe is het met je aquarium ?


interkoi

Ik heb wat problemen  om het helder te houden, daarom dat ik begonnen ben met de actieve  kooi. Ik heb ook 50 tamasaba bijbesteld. Vandaag ga ik met de kleinkinderen naar het Pakawipark in Olmen, dus minder beschikbaar voor iedereen

Eric

@interkoi oke bedankt voor de info hele fijne dag met de familie 👍😂


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml