Het worden flinke vissen

Het worden flinke vissen

Af en toe moet je toch enkele koi bowlen om de toestand van hun gezondheid te evalueren. Dit doe je dan door een paar koi in de bowl te plaatsen en controle uit te oefenen.

Gewoonlijk neem ik dan een afstrijkje om te zien of er parasieten aanwezig zijn. Ik draai de koi eens om, vooral om te zien of er geen beschadigingen zijn, maar heel belangrijk is het om de kieuwen te controleren. Geen plezierig werkje, maar wel nuttig.

Het controleren van de kieuwen bij koi is een belangrijk aspect van de zorg voor deze vissen, omdat de gezondheid van de kieuwen direct verband houdt met hun algehele welzijn. Kieuwen zijn de organen waarmee vissen zuurstof uit het water halen en koolstofdioxide uitstoten. Hier zijn een paar redenen waarom het controleren van de kieuwen belangrijk is:

Ademhaling:
Kieuwen spelen een cruciale rol bij de ademhaling van koi en andere vissen. Ze nemen zuurstof op uit het water en verwijderen koolstofdioxide. Als de kieuwen niet goed functioneren, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen en zuurstoftekort, wat op zijn beurt de gezondheid van de vis kan aantasten.

Zuurstofniveaus:
Door de kieuwen te controleren, kun je inzicht krijgen in de kwaliteit van het water waarin de koi zich bevinden. Als de kieuwen er rood, gezwollen of ontstoken uitzien, kan dit duiden op problemen met de waterkwaliteit, zoals een tekort aan zuurstof, ophoping van giftige stoffen of bacteriële infecties.

Ziekten en parasieten:
Kieuwen zijn gevoelige organen en kunnen vatbaar zijn voor verschillende ziekten en parasieten. Door regelmatig de kieuwen te inspecteren, kun je tekenen van ziekten zoals schimmels, bacteriële infecties of parasitaire besmettingen opsporen. Vroegtijdige detectie kan helpen bij een snellere behandeling en het voorkomen van verspreiding naar andere vissen.

Algehele gezondheid:
De conditie van de kieuwen weerspiegelt vaak de algehele gezondheid van de vis. Gezonde koi hebben meestal schone, roze of roodachtige kieuwen. Als de kieuwen er bleek, vlekkerig of bedekt met slijm uitzien, kan dit duiden op een gezondheidsprobleem dat mogelijk moet worden aangepakt.

Het is dus belangrijk om regelmatig de kieuwen van je koi te controleren als onderdeel van de algemene zorg voor je vijver. Als je veranderingen in de kieuwgezondheid opmerkt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren dierenarts voor vissen of een gespecialiseerde koi-kweker. Goede waterkwaliteit, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige gezondheidscontroles zijn allemaal essentieel voor het welzijn van je koi.
 
 Nu is dat voor ons natuurlijk belangrijker dan bij een particuliere vijver, vermits hier meer zorgen voor de koi nodig zijn en de balans regelmatig verstoord wordt. Helaas moeten wij regelmatig onrust brengen in de bestaande vijvers, wat nooit gunstig is voor de stress en bijgevolg voor de gezondheid van de koi. 

Gelukkig waren alle gebowlde koi gisteren goed  in orde. En ja, ik ben niet vergeten een filmpje te maken van deze bowl. Morgen zal ik aanwezig zijn van 11.00 tot 14.00 uur. Ik zal nog even blijven herhalen dat Interkoi volgende week niet open zal zijn om gasten te ontvangen. Gelieve daar rekening mee te houden.

foto van de koi vijver 5

Ik heb ook een digitaal overzicht laten maken van de aanwezige koi, zodat je dit ter plaatse kan bekijken welke koi er aanwezig zijn. Door het zware voederregime en het groot aantal koi zijn mijn vijvers niet altijd helder, wat dus heel normaal is. Maar om een overzicht van de aanwezige koi te krijgen kan je nu het bestand toch bekijken.

 

Meer afbeeldingen

Het worden flinke vissen: afbeelding 1
Het worden flinke vissen: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Eric

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml