Verwarming bij Momotaro

Verwarming bij Momotaro

Velen vragen zich wel eens af op welke temperatuur de koi zitten bij de kwekers in Japan. Eerlijk gezegd, weet ik alleen maar de systemen bij Momotaro omdat ik dat met eigen ogen kan zien. Ik weet niet hoe het bij andere kwekers gaat,  maar dit kan ik openlijk volgen.

Het filmpje werd gemaakt in december, dus je moet er maar zelf je gevolgtrekkingen aan geven. De meeste temperaturen zijn rond de 23°-24° en alle vijvers zijn afzonderlijk te bedienen. Ik weet wel niet op welke manier men verwarmd.

Zoals je kan zien zijn het 18 vijvers die verwarmd worden. Dit werd genomen in het hoofdgebouw bij Momotaro. Het is de plaats waar het kantoor is en waar de veilingen worden gehouden. Het is volgens mij ook één van de oudste gebouwen.

Ondertussen worden en continue nog gebouwen bijgezet. Het laatste gebouw waar ik weet van heb, heb ik laatst gezien vorige japanreis in november 2022. Op het filmpje zie je ook dat de tosai het voer niet allemaal dadelijk verslinden, maar een deel laten liggen.

Vermoedelijk wil dit zeggen dat ze meer dan voldoende voer krijgen, zoveel dat ze geen hongerdrang hebben.  Voeren blijft toch een bepaalde wetenschap. Ik probeer er dikwijls achter te komen hoe ze hun voederpatronen aanpassen, maar dat is voor alle leeftijden sowieso verschillend.

Bij de tosai is mij verteld dat er tot 7% van hun lichaamsgewicht gegeven wordt. Dit is ontzettend veel, moet je hier te lande maar eens proberen. Zelfs 2% tot 3% is al een hele opgave. Ik heb het verscheidene keren uitgetest, maar tot begrijpbare resultaten ben ik niet gekomen.

Ze hebben trouwens een heel systeem opgezet om het gewicht van de tosai in een vijver weer te geven. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik ook niet, Er bestaat wel een bepaalde formule om het gewicht van één koi te berekenen.

gewicht van koi

Ik heb het ooit in excel bijgehouden, alhoewel ik niet precies weet in hoeverre het met de waarheid strookt. De formule is "G= B x (L³)/100 ." Er wordt rekening gehouden met de bouw van de koi gaande van slanke koi naar vrouwelijke koi met veel kuit.

In de bijgevoegde foto hier wordt het gewicht voorgesteld van een vrouwelijke koi met veel kuit en 80 cm grootte. Dit zou 10.752 kg zijn. Als ik de gegevens dan projecteer op een gewone koi van 80 cm dan zou je op 8.704 kg komen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik denk dat karpervissers hier meer verstand van hebben.

Zelf heb ik eigenlijk nog nooit koi gewogen. Ik veronderstel dat het  niet zo moeilijk moet zijn met een weegschaal door eerst en box met water te meten en nadien de koi erbij opnieuw te meten en het verschil te berekenen, maar daar heb ik echter nog geen tijd voor genomen. 

Bij de koikichi is de bouw uiteraard belangrijk, maar vooral de lengte is onvoorwaardelijk de maatstaf. 

 

Meer afbeeldingen

Verwarming bij Momotaro: afbeelding 1
Verwarming bij Momotaro: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Eric

555


Eric

555

interkoi

555


Johan

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml