Vijvers & Koi hebben we gisteren voor de eerste keer een workshop gehouden.

" /> Vijvers & Koi hebben we gisteren voor de eerste keer een workshop gehouden.

" />
De eerste workshop

De eerste workshop

Op vraag van de bezielers van Vijvers & Koi hebben we gisteren voor de eerste keer een workshop gehouden.

We hadden een kort programma in ons hoofd en de rest zou spontaan moeten gaan, zeg maar uit de losse vinger. Ik moet zeggen dat dit bijzonder goed gelukt was. In totaal waren er een 20-tal mensen, en dit was meer dan voldoende om goed te kunnen genieten van de workshop.

Mijn doelstelling was om niet in oeverloos gepreek uit te weiden, maar de mensen zoveel mogelijk zelf te betrekken bij de bijhorende onderwerpen. Het eerste programmapunt was het scheppen van vissen. Hiervoor hadden we een speciale vijver met niet te dure vissen uitgekozen. Doel was dat iedereen aan de beurt kwam om enkele koi op mijn aanwijzingen te scheppen, over te brengen naar een “vat”. Van daaruit werden de vissen één voor één gemeten en gefotografeerd, waarna ze terug naar de vijver mochten vertrekken.

Al bij al een geslaagd onderwerp waarbij de deelnemers zelf actief betrokken waren. Deze koi waren nog niet zo lang uit quarantaine, en dit was tegelijkertijd een mooie gelegenheid om ze even te controleren. Hiervoor werden de koi even omgedraaid en in de kieuwen gekeken. Op enkele kleine futaliteiten na, werden alle koi goed bevonden.

Met een aantal van een 35-vissen, nam dit onderwerp toch een 90 minuten in beslag, dus was het tijd om even de gasten te verwennen met een koffietafel. Het weer was juist niet slecht. Je zou kunnen zeggen dat we geluk hadden, maar in principe kan je toch wel stellen dat ik samen met de jaarlijkse barbecue de 2 slechtste zondagen eruit heb gepikt dit jaar van de maand mei. Tja, het is zoals ik het altijd zelf zeg…je krijgt wat je verdient…

Volgend onderwerp, het bekijken van de betere tosai. Een onderwerp dat behoorlijk op het lijf van Ben is geschreven en waarbij hij zijn kennis ten toon spreid. Kennis kan je opbouwen en leren uit de boeken, maar kennis moet je ook van binnenuit bezitten. Er zijn mensen die het nooit leren, en er zijn mensen die het gevoel ervoor hebben, en die is nodig om de juiste wijsheid te bezitten voor tosai. Het gespreksonderwerp hield de aanwezigen duidelijk in de ban en werd met de nodige interesse gevolgd. Vragen werden gesteld, vragen werden beantwoord.

Daarna gingen we over tot het bezichtigen van enkele paradepaardjes om duidelijk te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ik mag trots zeggen dat wij deze kwaliteiten in huis hebben en hebben er ook geen probleem mee om deze goed te laten zien. Je moet hiervoor echter niet naar Arendonk komen. Kom binnenkort naar Appeltern op de show en je zult het zelf kunnen bewonderen. Ik denk dat iedereen aanwezig, dit onderwerp met plezier heeft bekeken en genoten heeft van onze koibelevenis.

Als voorlaatste hebben we enkele koi van de Open Sales geselecteerd, een vijftal. Hieruit mochten de kandidaten hun keuze maken en zeggen wat zij de beste koi vonden. Er werden 3 groepen gevormd met ieder hun keuze. De kwaliteit lag dicht bij elkaar, maar geen enkele van de aanwezigen had de kohaku gekozen die wij als beste of als kashira hadden bestempeld. Nu is het de kunst om uit te leggen waarom wij een andere keuze hadden en waarom wij deze als beste bestempelden. De verschillen waren klein, en tenslotte is je eigen visie ook heel belangrijk, maar het technische gedeelte van de kwaliteit van onze kashira heeft Ben proberen uit te leggen en te verwoorden. Ik hoop dat dit dan ook duidelijk is overgekomen. We zullen deze koi op de voet blijven volgen, want vandaag vertrekken ze naar de groeivijver. In oktober zullen de resultaten besproken worden.

Als laatste onderdeel hebben we enkele Jumbo gebowld om uit te leggen wat het streven is, en waarom koi helaas ook zo duur kunnen ziin. Wij zijn er trots op om mensen onze collectie te tonen, want ik ben zeker niet hoogmoedig als ik zeg dat we een dankbare collectie hebben op dit ogenblik. We zijn op dit ogenblik aan onze waterkwaliteit aan het werken, dit wil zeggen...er zoveel mogelijk zweefalgen in te krijgen.

Daardoor was het zien en vangen van de koi wat problematisch, maar als ze dan éénmaal in het net bovenkomen waren de “ahs” en de “waauws” niet uit den boze. Dit is waar wij het voor doen. Dit is waar wij nog altijd veel plezier aan beleven, dit doet ons hart nog steeds sneller kloppen.

Dit was de afsluiter van ik denk toch wel een geslaagde dag, en na nog enige tijd te hebben nagekaart, reed iedereen tevreden en voldaan naar huis. Hoe de mensen het zelf ervaren hebben, hoop ik toch te lezen, want ik spreek natuurlijk puur uit eigen gevoel momenteel.

workshop-01

workshop-02

workshop-03

de tancho sanke van Rob

Meer afbeeldingen

De eerste workshop: afbeelding 1
De eerste workshop: afbeelding 2
De eerste workshop: afbeelding 3
De eerste workshop: afbeelding 4
De eerste workshop: afbeelding 5
De eerste workshop: afbeelding 6
De eerste workshop: afbeelding 7
De eerste workshop: afbeelding 8
De eerste workshop: afbeelding 9
De eerste workshop: afbeelding 10
De eerste workshop: afbeelding 11

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137