" /> " />
De naam Nishikigoi

De naam Nishikigoi

De meesten mensen weten het wel, maar voor diegenen die het nog niet weten, toch nog even de herkomst van het woord "Nishikigoi". Ook heb ik een klein schema van de verschillende soorten toegevoegd.

Koi (magoi) is de voorvader van Nishikigoi, en komt oorspronkelijk uit Perzië, centraal Azie. Nochtans, zijn er fossielen van koi Koi opgegraven van stratums van ruwweg 25 miljoen tot 5 miljoen jaar oud in Japan, dit betekent dat Koi eveneens in Japan kunnen bestaan hebben.

“ Chronicles van Japan“, een geschiedenisboek dat in 720 werd voltooid, verklaart dat de Keizer Keikou ( jaar 71) Koi in zijn vijvers hield. Dit wil dus zeggen dat er reeds meer dan 1900 jaar koi gehouden wordt.

Van Magoi tot Nishikigoi.

De echte “nishikigoi” is gemuteerd van een eetbare koi die gekweekt werd in het voormalige dorp Yamakoshi (nu Nagaoka-shi) , Niigata, ± 200 jaar geleden (1804-1830). Met andere woorden is de geboorteplaats van Nishikigoi, Yamkoshi dorp en Ojiya stad, Niigata, Japan.

In deze bergachtige omgeving, harkten de bewoners terrassen in de bergen en bouwden ze “rijst terrassen” om rijst te laten groeien. Boven de rijstterrassen, werden vijvers aangelegd om te voorzien in de irrigatie van de terrassen. Koi werden grootgebracht in deze vijvers om proteïnen op te slaan voor de winter. Op een dag begonnen deze koi te muteren, en koi met verschillende kleuren en patronen zwommen tussen de zwarte koi.

De boeren waren verbaasd door dit fenomeen en begonnen moeite te doen om meer mooie en unieke koi te kweken. In het begin werden deze koi lokaal verspreid in de regio, maar al snel werden ze geruild met goederen van andere plaatsen en trokken ze de aandacht van het publiek. Het resultaat liet niet lang op zich wachten en de verbeteringen van de koi die in eerste instantie als hobby werd toegepast, werden al gauw koi kwekerijen. Een groot aantal soorten en variëteiten werden tot op de dag van vandaag al gekweekt.

De oorsprong van de naam “Nishikigoi”

Nishikigoi werden ongeveer 200 jaar geleden geboren, maar werden in die tijd “Irogoi ” - “Hanagoi” – “Moyogoi” of “Kawarigoi” genoemd. Op een koishow in het dorp Takesawa (een deel van het dorp Yamakoshi) zag Mr. Kei Abe, Directeur van de visvereniging van Niiagata, de Taisho Sanshoku (Sanke) en was gecharmeerd van de overweldigende schoonheid van deze koi. Zijn woorden waren letterlijk: “Dit is een echte Nishikigoi”, en zo werd de naam Nishikigoi aangenomen. “Nishiki” is een geweven stof van zijde met goud, en het woord “Nishiki” word ook gebruikt voor dingen die mooi en elegant zijn, (bijvoorbeeld “Nishikie”= Nishiki schilderij), en Nishikigoi is zeker een elegante koi die deze naam waardig is.

Rond 1940, werd de naam “Nishikigoi” als standaard naam gebruikt in Japan, en “NISHIKIGOI” wordt op dit ogenblik wereldwijd gebruikt.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240