Duidelijkheid Jumbo tosai

Duidelijkheid Jumbo tosai

Voor velen is het niet duidelijk wat de omschrijving Jumbo tosai eigenlijk wil zeggen. Ik ga hier even verder op in, dit naar aanleiding van een vraag die ook aan Rini werd gesteld in zijn column.

Wij hebben er onderling reeds meerdere discussies over gehad, en ik geef hier even mijn persoonlijke mening.

In mijn ogen zijn er 2 waarheden.

Waarheid 1:

Dit is volgens mij de enige echte waarheid en goed omschreven door Rini, namelijk: Het verschil zit hem in de groeigenen die de tosai van de ouderdieren hebben meegekregen. Tosai van gewone ouderdieren kunen naar rato groot zijn maar hun groei vertraagt sterk na hun 2e en 3e jaar. De echte jumbo tosai, dus de eenjarige die afstammen van echte jumbo ouderdieren, blijven daarna ook doorgroeien. De omstandigheden (vijver, voer temperatuur e.d.) bepalen ten slotte in welk tempo en tot hoe ver die groei gaat. Kort en krachtig omschreven en volgens mij de enige echte waarheid. Je kan immers van een dwerg geen reus maken, en een reus zal nooit geen dwerg worden, tenzij er iets mis is gegaan in de huishouding.

Waarheid 2

Dit noem ik even de commerciële benadering van de omschrijving Jumbo tosai. Als stelregel wordt aangenomen dat koi die op een ouderdom van 8-9 maanden een grootte hebben bereikt van ± 30 cm, worden als Jumbo tosai aangeduid. Hier zit echter een adder onder het gras. Mits de nodige kennis kan men een tosai makkelijk in zijn eerste levensjaar "forceren" naar een tosai van 25-30 cm. Hier zit hem echter het gevaar. Als ze nu ouder worden, nemen de speciale omstandigheden af en zullen de genen bepalen hoe groot de koi uiteindelijk zal worden. Misbruik van het woord Jumbo tosai ligt nu voor het oprapen...

Jumbo tosai is dus een relatief begrip, en de commerciële benadering is zoals het woord het omschrijft, puur commercieel. Ik ga in deze met de uitleg van Rini mee, want een echte jumbo tosai met de goede genen zal in een latere fase, mits de goede omstandigheden ook zijn volle capaciteit van zijn mogelijkheden kunnen benutten. Samengevat zou ik zeggen dat het heel belangrijk is dat men de ouderdieren kent. Dit bied enige garantie als men naar een jumbo koi wil toegaan, en dan nog zijn de omstandigheden bepalend voor de uitkomst. Kortom gezegd als een Jumbo koi die de capaciteit (genen) heeft om 90 cm te worden, dan kan je stellen dat een afstammeling die dezelfde genen heeft, ook uit kan groeien tot 90 cm als hij 100 % van zijn capaciteit kan gebruiken. Zijn de omstandigheden niet optimaal door mindere waterkwaliteit, slechte huisvesting of andere, dan zal deze geen 100%, maar misschien slechts 70% van zijn mogelijkheden ontwikkelen. Hierdoor wordt hij geen 90 cm, maar 63 cm, of benut de koi slechts 70% van de haar toegekende mogelijkheden.

Mijn idee van optimale omstandigheden, zijn 15 m³ water per koi, in een natuurlijke mudpond niet te vergeten, verrijkt met klei en algen op een temperatuur die gelijk of boven de 23° is. Dit aangevuld met goed voedsel zal alles uit de koi halen wat mogelijk is. Dit heeft niets te maken met het vijveren in onze landen, omdat de omstandigheden niet kunnen vergeleken worden. Wij kunnen, mits de nodige kennis, een koi ook groot krijgen in een kleinere vijver.

Een meester in het kweken van Jumbo koi is natuurlijk Momotaro. Wij hadden onlangs een gesprek met Daisuke over dit gebeuren, en hij vertelde ons dat 110 cm op dit ogenblik een haalbare kaart is. Zelf hebben zij het idee dat 130 cm het summum is, en hier zullen zij naar streven. De volgende vraag die zich stelt: Is dit mooi. Dit is een persoonlijke opvatting, en ik moet eerlijk zeggen dat ik verschillende koi van over de meter heb gezien, en neen, het is niet mooi op dit ogenblik. Als goed voorbeeld haal ik de yondan sanke aan van Momotaro die op dit ogenblik een meter is. De body is gewoon niet meer het van het, achter het hoofd zijn ze ietwat ingevallen en als je langs de zijkant kijkt, dan mis je iets aan de bouw. het zijn langgerekte dieren geworden, zonder echte duidelijke body. Ik vond het zelfs niet mooi. Inside information zegt dat er eerst aan lengte wordt gewerkt en pas daarna begint men de body te "stylen". Het kan, maar voor mij persoonlijk is een jumbo van 85-95 cm op dit ogenblik toch het mooiste, en hoeven ze echt niet groter te worden.

Nog even ter verduidelijking: Dit is mijn eigen waarheid, en is altijd open voor discussie, en onderschat 85-90 cm niet hoor. Er zijn maar weinig koi in het land die deze edele grootte bereiken. Eén daarvan is Domino (notabene een mannetje van 93 cm, een andere Shiba Zakura...)

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137