Een specialleke
Soms lukt het om een koi te bemachtigen die niet aan het normale patroon beantwoord en bijgevolg speciaal te noemen is. Michael van Interkoi Germany kon deze shiro utsuri van Omosako op de kop tikken.
Ze zal nog blijven zitten tot begin volgend jaar, want Michael is volop bezig om zijn vijver terug in orde te brengen. Zelf ben ik enkele malen bij de Omosakoi Koirfarm geweest, wat natuurlijk altijd interessant is.
Ze staat vooral bekend om hun uitzonderlijke Shiro Utsuri. De farm is een familiebedrijf dat wordt gerund door de Omosako-familie. Zelf heb ik altijd veel contact gehad met Takahiro Omosako, een aimabel persoon. Samen met zijn broer runnen ze het bedrijf. Ze zijn gevestigd in de regio van Hiroshima en hebben zich gespecialiseerd in Shiro Utsuri om deze variëteit tot in de perfectie te ontwikkelen. Het doel van de Omosako-farm is om Shiro Utsuri te kweken met de juiste balans van wit en zwart patroon, waarbij de helderheid van het wit en de diepte van het zwart – ook wel sumi genoemd – essentieel zijn.
Wat Omosako bijzonder maakt, is de technische benadering van kweek: ze gebruiken zorgvuldig geselecteerde bloedlijnen en technieken om de kwaliteit continu te verbeteren. Door jarenlange selectie en kweekervaring zijn ze erin geslaagd om Shiro Utsuri met een zeer hoog standaardniveau te kweken, waarbij de koi niet alleen opvallen door kleur en patroon, maar ook door lichaamsbouw. Omosako werkt vaak met een beperkt aantal vissen, maar de kwaliteit en consistentie blijven opmerkelijk hoog, en de Shiro Utsuri van Omosako behoren tot de favorieten bij veel liefhebbers en keurmeesters wereldwijd.
Naast Shiro Utsuri kweekt de farm ook enkele andere variëteiten, maar de focus ligt sterk op het perfectioneren van deze specifieke koi, wat hen tot specialisten maakt in deze variëteit. Vooral kujaku zie ik redelijk veel verschijnen en af en toe ook showa.
Een filmpje van deze shiro utsuri is natuurlijk altijd meegenomen.
Dit exemplaar is werkelijk uniek te noemen. Het heeft geen strakke, uitgetekende sumi-patronen zoals je misschien zou verwachten, maar eerder een subtiele, gedotterde sumi-structuur. Het doet me denken aan een soortgelijke Shiro Utsuri die ik ooit had aangeschaft – al weet ik helaas niet meer wat er van die koi is geworden. Het zou fascinerend zijn geweest om de ontwikkeling ervan te volgen.
Niet iedereen zal dit gedotterde patroon even aantrekkelijk vinden, maar er zullen zeker liefhebbers zijn die de evolutie van deze unieke verschijning graag willen zien. Persoonlijk vind ik dat deze koi absoluut opvalt in de vijver; een bijzondere verschijning die je niet vaak tegenkomt en die je blijft intrigeren.
Ik ben benieuwd hoe jullie dit patroon ervaren! Als het niet helemaal je smaak is, kun je dit aangeven met het boze mannetje. Maar als deze schoonheid je weet te boeien, laat dan zeker een duimpje achter. Op deze manier kan ik jullie mening duidelijk zien, en ik zet alvast mijn duim omhoog in de hoop dat de positieve reacties zullen overheersen!
En dan nog een belangrijke aankondiging over de komende reis van André. Volgende week woensdag vertrekt hij met een kleine groep koiliefhebbers richting Niigata, op zoek naar unieke non-gosanke. Onze voorraad aan hoge kwaliteit gosanke is goed gevuld, dus dit is een kans om wat andere parels te ontdekken. Heb je specifieke wensen? Aarzel niet om contact op te nemen met André; hij staat klaar om voor je op zoek te gaan.
Ik vind het een hele mooie shiro