Een wonderlijke tancho

Een wonderlijke tancho

Je hebt een zwak voor een tancho of je hebt het niet. Het symbool van Japan wordt verafgood of gewoon verguisd.

De reden is moeilijk op te noemen, maar als ik goede tancho zie, dan koop ik ze, en liefst niet als tosai. Waarom niet als tosai zal dan de volgende vraag zijn, maar het antwoord is vrij simpel.

Ik weet dat ik het niet mag zeggen, maar ik ga het toch nog eens even doen, bijna alle tancho worden gesneden en gemaakt. Er zijn maar weinig tancho die als tancho worden geboren. Als ze als tosai gekocht worden is het mogelijk dat de vlek deels of volledig verloren gaat.

De reden is mij niet bekend, maar als ik een tancho koop, dan liefst nisai. Ik kocht er verleden jaar in oktober 3 aan, waarvan er inmiddels nog maar 2 zijn verkocht. De laatste, en zeker niet de minste heb ik nog.

Ik heb deze echter gisteren nog eens gebowld, en bekijk zelf de perfectie. In oktober was deze prachtige man 56 cm, en gisteren was hij 64 cm, een groei tijdens de winterperiode van maar liefst 8 cm, zonder er iets speciaal voor te doen. Ik stond trouwens zelf perplex van de enorm hoge kwaliteit van deze koi, en bekijk die rode ronde stip....

Ondanks het feit dat mijn ogen pijn deden, kon ik niets anders dan bewonderend naar deze bijzondere tancho kijken. Buiten de huidkwaliteit van deze tancho, is er vooral de stevigheid van de body, de stroomlijn en de uitstraling die niet alleen mij, maar ook David kon bekoren.

Het nieuwsitem ging trouwens vandaag niet over de tancho, maar gaat over de showa van David, die voor de eerste keer bij Interkoi kwam. Hij is van de regio Willebroek, en uit deze regio heb ik meerdere klanten. (woont trouwens vlak bij jou PDS)

David kwam zijn mannelijke showa van wie anders dan Momotaro ophalen. Wie is tenslotte de Momotaro man....dat ben ik toch nog altijd zeker...

David had veel vragen, die we samen hebben proberen te bespreken, en waarop ik altijd tracht een eerlijk antwoord te geven. Een koi verkopen is één ding, een koi uitleggen is nog iets anders, maar ik vind dat dat erbij hoort. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, helemaal niet, maar ik heb ondertussen toch voldoende ervaring om mooie koi te kopen, te verkopen, en uit te leggen.

Als we dan toch koi aan het bespreken waren, wou David ook nog enkele andere koi zien. Zelf had hij een ginrin soragoi gekocht bij Kim's Koi, die meer dan ik gespecialiseerd is in dit soort koi, en wou even een vergelijk maken. De soragoi en de Oshiba zou hij ook bij mij hebben durven kopen was zijn antwoord, dat zei voldoende....

Ik koop dit soort slechts sporadisch. Mijn specialisatie is meer de go sanke, en dat zal zo altijd blijven, het is nu éénmaal mijn ding. Tenslotte moest ik nog even mijn beste tosai showa laten zien, om David proberen uit te leggen waarom deze zo goed is. Hier is ie dan, de beste tosai showa die ik momenteel heb zitten. Op de laatste veiling heb ik deze kunnen kopen, en was ze 39 cm. Ondertussen zit ze een dikke maand in Arendonk en uitgegroeid naar 42 cm. Een brok passie die nu op 22° zwemt en waarvan ik zeg dat ze op het einde van dit jaar de 55 cm zal aantikken.

In principe kan je hier spreken van een tategoi, maar dan op mijn niveau. Ik heb een hekel aan het misbruik van het woord tategoi, tateshita enz...het zijn woorden die mooi klinken en misbruikt worden, maar laat ons zeggen dat dit een koi is die ik graag zelf zie ontwikkelen, en die ik zomaar niet aan de eerste de beste weg doe.

Als er echter iemand is met verstand van vijveren, en ze de beste accomodatie kan geven, dan zou ik zeggen, waag je kans. Normaal moet je 10 tosai kopen om één goede over te houden bij wijze van spreken, dan is deze tosai een zekerheid, door mij gegarandeerd. Wat denk jij Matthijs... Wat denk jij Ben ? Wat denk jij Polleke ? (oh neen, Polleke wil alleen nog maar jumbo... )

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240