Het einde van de veiling
De veiling loopt stilaan op zijn einde. De eerste biedingen zijn een feit. Zoals gewoonlijk worden biedingen pas op het laatste moment gedaan, maar dat is eigenlijk een heel normale zaak. Ondertussen is Michael al begonnen met de afbraak van zijn vijver.
Het verbouwen zal geruime tijd in beslag nemen. Uiteraard hoopt hij nog een aantal koi in de loop van deze veiling te verkopen, teneinde zijn koi een plaats te kunnen geven tijdens de verbouwingswerken. Laat ons hopen dat hij daarin slaagt.
Er hebben zich al wel meerdere kandidaat bieders aangemeld op de veiling website. De koi konden al een week bekeken worden en het zijn vooral de onderste 6 jumbo koi die de aandacht vragen. Het is dan ook een uitgelezen collectie, die de ganse week al getoond werden. En er is zeker interesse.
De reden waarom de koi voorheen al geruime tijd getoond worden is om ze te laten zien en een eventuele keuze te maken. Ik ben wel benieuwd hoe het deze avond zal aflopen. Er staan een groot aantal bijzonder aardige koi in het overzicht die zeker de moeite waard zijn. Wel is er een opmerkelijk verschil in biedingen in Japan en onze veilingen.
In tegenstelling tot veilingen in Japan waar er ongebreideld wordt geboden, lijkt het in onze landen toch moeilijker te gaan. Is er een verschil in mentaliteit tussen Europeanen en Aziaten in verband met het bieden op een veiling? Jazeker, ik heb het even proberen te achterhalen, maar of het een zekerheid is weet ik niet.
In sommige Aziatische landen, zoals China, Japan en Zuid-Korea, is er een sterke focus op status en prestige. Dit kan leiden tot een intense concurrentie tijdens veilingen, vooral als het gaat om waardevolle en zeldzame items zoals koi.. In deze gevallen kunnen Aziatische bieders agressief bieden om hun sociale status te verhogen of om een prestigieus bezit te bemachtigen.
De economische opkomst van veel Aziatische landen heeft geleid tot een grotere koopkracht onder verzamelaars, waardoor ze bereid zijn meer te betalen om gewilde items te verkrijgen. Dit kan resulteren in fellere biedingen, aangezien deze bieders vastberaden zijn om hun doel te bereiken.
Binnen Azië en Europa zijn er ook aanzienlijke verschillen. Terwijl sommige Aziaten misschien agressief bieden, kunnen anderen meer terughoudend zijn, afhankelijk van hun culturele achtergrond en de specifieke situatie. Evenzo kunnen sommige Europeanen zeer agressief bieden, afhankelijk van hun persoonlijke strategie en doelen.
De aard van de veiling zelf kan ook invloed hebben op het biedgedrag. Bij veilingen waar zeldzame of bijzonder waardevolle items worden aangeboden, zoals topkwaliteit koi, kan iedereen, ongeacht hun achtergrond, agressiever bieden om het item in handen te krijgen. Dit geldt zowel voor Aziatische als Europese bieders.
Hoewel er culturele tendensen zijn die het biedgedrag kunnen beïnvloeden, zijn er ook veel andere factoren in het spel, zoals economische kracht, persoonlijke motivatie, de aard van de veiling, en individuele persoonlijkheden. Het is dus mogelijk dat je Aziatische bieders als fellere bieders kan beschouwen, terwijl andere situaties juist de meer geduldige en strategische kant van deze cultuur naar voren brengen.
Hoe het ook zij, in Europa kijken ze de kat liever uit de boom, en probeert hij op het laatste ogenblik een voordelige aankoop te realiseren, terwijl er in Japan volop geboden wordt met als gevolg dat de prjzen enorm kunnen oplopen. Dit natuurlijk ten gunste van de aanbieder. Een kleine strijd zou wel leuk zijn in het aanbod dat vandaag eindigt, dus mensen doe je best.
Veiling Interkoi: Begin van de volledige uitverkoop.
Oproep aan mijn gewaardeerde klanten.
Het moment is aangebroken. De veiling nadert zijn einde, en met een zwaar gemoed richt ik me tot jullie. De afgelopen 18 jaar heb ik met hart en ziel gewerkt om jullie te voorzien van de mooiste koi, en het doet mij pijn om nu afscheid te moeten nemen van de laatste parels in mijn vijvers. Toch koester ik de hoop dat ik, ook nu, een groot deel van mijn trouwe klantenkring kan overtuigen om een van deze bijzondere koi in huis te halen.
Het is voor mij nooit gemakkelijk geweest om mijn koi van de hand te doen, en zeker niet onder de omstandigheden die mij nu dwingen om dit te doen tegen prijzen die mij het gevoel geven dat ik ze weggeef. Maar de realiteit is dat ik de vijvers dit jaar nog leeg moet maken, en ik ben genoodzaakt om de prijzen zo scherp mogelijk vast te stellen. Het idee dat deze prachtige vissen een nieuw thuis vinden bij jullie, verzacht het afscheid enigszins.
Na bijna twee decennia van toewijding aan de koi-wereld, zal ik me in de toekomst meer op de achtergrond begeven, maar altijd beschikbaar blijven om jullie bij te staan met raad en daad. Het is mijn levenswerk geweest om een balans te vinden tussen commercialiteit en oprechte service binnen deze bijzondere gemeenschap. Dat dunne koord heb ik altijd met zorg bewandeld, en ik geloof dat ik vele koiliefhebbers op een positieve manier heb kunnen helpen.
Ik hoop van harte dat ik, met jullie steun, op een waardige manier afscheid kan nemen van dit hoofdstuk in mijn leven. Jullie vertrouwen en loyaliteit hebben altijd veel voor mij betekend, en ik kijk ernaar uit om deze laatste koi een prachtig nieuw thuis te geven – bij jullie.
Met oprechte dankbaarheid en warme groet,
Luc, beter bekend als Bompa.
Veiling Interkoi: Begin van de volledige uitverkoop.
Willy slaat de nagel op z’n kop! Voor mij was Interkoi Arendonk een heel groot onderdeel van de hobby!