Het uitzetten van nieuwe koi

Het uitzetten van nieuwe koi

Nog regelmatig wordt mij de vraag gesteld wanneer men het beste koi kan uitzetten, daarom nog eens deze uitzetting.Het is geen gouden regel en geen garantie voor succes, maar het is een logische gevolgtrekking.

Sommige koiliefhebbers denken dat het water in oktober te koud is om een nieuwe vis te introduceren. Het tegendeel is echter waar.

De slechtste tijd om een nieuwe vis te introduceren, is hartje zomer als de watertemperaturen in de twintig graden lopen. De bacteriedruk in de vijver is hoog, parasieten zijn actief en liggen constant op de loer en de minste beschadiging van de koi ten aanzien van de vinnen, de slijmlaag of de schubben, kan een rampzalige ontwikkeling van ziekten en blessures betekenen.

De op één na slechtste tijd is het vroege voorjaar, zo tot half mei. In onverwarmde vijvers moeten de vissen na de lange winterperiode nog op krachten komen en functioneert de vijver nog matig. Immers, de nitrificerende bacteriën zijn nog niet voldoende aangegroeid en de risico’s op ammoniak- en nitrietvorming zijn levensgroot. Bovendien dragen de vrouwtjes eieren en zijn daarom extra kwetsbaar. Het vervelende is dat gereserveerde koi vaak eerder bij de dealer weg moeten, meestal reeds in maart of april.

Een wat betere periode is eind mei en de loop van juni, als het water boven de 16 graden is gekomen. De filter raakt ingedraaid en het immuunsysteem van de koi komt op dikte. Weliswaar zijn er nog risico’s verbonden aan de introductie van nieuwe koi in uw vijver (die zijn er trouwens altijd), maar de vissen hebben sowieso meer weerstand en gaan een vijver in die in waterkwaliteit steeds maar toeneemt.

Normaliter de beste periode dus: september/oktober/begin november, dankzij een volop ingedraaide en gerijpte vijver, vissen in topconditie en boordevol weerstand en een verlaagde bacterie- en parasietendruk. Naast het gegeven dat de nieuwe vis nu langzaam kan wennen.

Met andere woorden, schaf nu je koi aan. En het is niet zo dat de beste koi reeds weg zijn....integendeel. Als ik nu in de vijvers kijk, zie ik één brok gezondheid en sterke vissen die zich van hun beste kant laten zien. Het is nu het moment om je koi uit te kiezen, NIET te laten overwinteren en hem aan je vijver te laten acclimatiseren. Hij heeft nu nog 2 maanden om zich aan de nieuwe toestand aan te passen, zodat hij sterk en gezond de winter inkan, wat biologisch verantwoord is.

Natuurlijk kan ik het niet laten om er een filmpje van te maken, en gisteren heb ik even de tijd genomen om een aantal filmpjes aan elkaar te breien, zodat je, op de tonen van de meeslepende muziek (the secret garden) nog even op afstand kan genieten van al het moois dat hier zwemt.

Hier zie je het filmpje: The secret garden

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74